Юлия Навалная призова "на обяд против Путин" в деня на президентския вот в Русия

Вдовицата на Алексей Навални - Юлия - обяви акция "На обяд против Путин" в деня на президентските избори в Русия - 17 март.

Във видеобръщение тя призовава точно в 12 часа на уречения ден всички да отидат в своята избирателна секция, за да изразят несъгласието си с режим на Владимир Путин.

"Тези избори са напълно фиктивни, напълно фалшиви. Путин ще си измисли какъвто резултат реши, може 80, а може и 180%. Но ние можем да използваме т.нар. избори против него, да ги използваме, за да постигнем нашите цели", казва в обръщението Навалная.

Идеята за своеобразния протест в деня на вота е дошла от съпруга ѝ Алексей Навални, докато беше жив. Според него по този начин ще може да се покаже, че има "реални хора, които са против Путин."

"Трябва само да дойдете в избирателната секция в един ден и по едно и също време - на 17 март на обяд. Какво ще правите след това е ваш избор. Може да гласувате за някой кандидат, който не е Путин. Можете да унищожите бюлетината. Можете с големи букви вътре да напишете "Навални". Ако не виждате смисъл да гласувате, можете просто да дойдете, да постоите в секцията и после да се приберете вкъщи," казва още Навалная.

В бюлетината на президенстките избори ще има общо четирима кандидати - Путин и представители на партиите в парламента, след като двама опозиционни кандидати не бяха допуснати до вота.

Навалная се обръща и към онези, които по някаква причина могат да бъдат заставени да гласуват по-рано, да се присъединят към акцията в 12 на обяд.

"Вероятно Кремъл и сега ще започне да плаши всички. Но какво могат да направят те? Да закрият всички секции, да не ви допуснат? Вие имате право да отидете да гласувате по което и да е време и по обед на 17 март не е по-опасна част от деня от която и да е друга. Колкото повече бъдем, толкова по-силно трябва да вярване: ако толкова не желаят нещо такова, значи за тях това е проблем," призовава Навалная.

Според нея хората не трябва да се питат как е правилно да постъпят на 17 март, защото “във всички случаи това не са избори, а Путин във всички случаи няма да е легитимен президент нито за нас, нито за целия свят.”

Алексей Навални беше погребан на 1 март след кратко църковно опело, на което Юлия Навалная и децата им не присъстваха. Поклонението в Москва се превърна и в своеобразен протест, на който се чуха и възгласи "Путин е убиец" и "Не войната”.

Още в първите часове след новината за смъртта на съпруга ѝ в арктически затвор Юлия Навалная обеща, че ще продължи делото му, а няколко дни след това произнесе и реч в Европейския парламент, в която заяви, че ще осъществи мечтата му за "прекрасната Русия на бъдещето".

"Ако искате да победите Путин, трябва да престанете да бъдете скучни"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Журналисти са арестувани в Русия заради сътрудничество с екипа на Навални

Двамата журналисти са обвинени в "екстремизъм"

11:30 - 28.04.2024
Важно днес

Турция не отказа среща по темата "Боташ" и поиска сътрудничеството с "Булгаргаз" да продължи

Турция засега не показва готовност за прекратяване на споразумението с "Булгаргаз"

09:46 - 28.04.2024
Важно днес

Хиляди излязоха на улиците в Мадрид в подкрепа на премиера Педро Санчес

Санчес ще обяви дали ще остане на премиерския пост в понеделник

09:20 - 28.04.2024
Важно днес

Отбелязваме Цветница - празника с най-много именници у нас

Имен ден празнуват над 364 хил. души у нас

09:03 - 28.04.2024
Важно днес

ЦСКА отново победи "Левски"

18:29 - 27.04.2024