"My way". Хиляди изпратиха Алексей Навални в последния му път (ОБНОВЕНА)

С думите "Благодаря, Алексей" хиляди се простиха с руския опозиционен лидер Алексей Навални на Борисовското гробище в Москва.

Ковчегът с тялото на Навални беше положен под звуците на песента "Мy way" на Франк Синатра и изпълнение на музиката от филма "Терминатор", който самият той приживе беше определил като "най-великия филм на всички времена и народи".

Вдовицата на Навални - Юлия - се сбогува с него с видео с техни моменти заедно. И с послание:

"Льоша, благодаря ти за 26 години абсолютно щастие. Да, дори за последните три години щастие. За любовта, за това, че винаги ме подкрепяше, за това, че ме разсмиваше дори от затвора, за това, че винаги мислеше за мен.

Не знам как ще живея без теб, но ще направя всичко възможно да те накарам там горе да се радваш за мен и да се гордееш с мен. Не знам дали ще се справя, но ще опитам.

Сигурна съм, че един ден ще се срещнем. Имам толкова много неразказани истории и толкова много песни, запазени в телефона - за теб - глупави и забавни и изобщо, честно казано, ужасни песни, но те са за нас и толкова много исках да ги чуеш. И толкова много исках да те гледам как слушаш и се смееш, а после ме прегръщаш.

Обичам те завинаги. Почивай в мир."

Родителите му и още няколко негови близки са били допуснати на опелото в църквата "Св. Богородица" в Москва и на Борисовското гробище, където по-късно беше погребан.

Въпреки мерките за сигурност и риска да бъдат арестувани на място или по-късно, хиляди се стекоха както пред църквата, а след това се отправиха и гробището, за да се простят с Навални. Част от тях крещяха "Путин - убиец" се чува и вижда от кадри от поклонението. Други скандираха, че не ги е страх - както опозиционният лидер казваше приживе. Чуваха се и призиви: "Не на войната" и "Русия без Путин".

В района имаше засилено полицейско присъствие, а сигналът на телефоните беше заглушаван. Малко след самото погребение на гробището започнаха да пускат и всички желаещи да се сбогуват с Навални.

На поклонението дойдоха опозиционните политици Борис Надеждин, Даря Дунцова и Евгений Ройзман, както и посланиците на САЩ, Германия и Франция в Москва. Церемонията беше излъчвана и в Youtube канала на опозиционера.

За смъртта на Навални стана ясно на 16 февруари и оттогава близките му се опитваха първо да получат тялото, а след това да организират и поклонението, докато погребални агенции в Русия масово отказваха да се заемат.

Тялото беше предадено на майка му, след като в продължение на близо десет дни руските власти отказваха да ѝ го дадат с мотива, че правят допълнителни експертизи.

Говорителят на Путин Дмитрий Песков заяви, че "Кремъл няма какво да каже на близките на Навални в деня на неговото погребение" и че "Кремъл не може да даде оценка за Навални като политическа фигура".

Той предупреди, че всички участници в "неразрешени акции" в деня на погребението ще бъдат наказвани с цялата строгост на закона.

Преди няколко дни Юлия Навалная изрази опасения, че по време на погребението може да се стигне до арести на хора, отишли да се сбогуват с Навални.

Независими медии съобщават, че вече се е стигнало до арести в Новосибирск, където 7 души са били задържани пред паметника на жертвите на политическите репресии.


Погребалните агенции в Русия отказват да участват в поклонение пред Навални


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

ЕС иска да спре нова функция в TikTok, която плаща на потребители да гледат видеа

EK започна процедура срещу TikTok

11:35 - 23.04.2024
Важно днес

Ученички от НПМГ ще защитават проекта си в световен конкурс на НАСА

Идеята им за дрон, който предвижда пожари, ще ги отведе в космическия център на НАСА

10:49 - 23.04.2024
Бизнес

Калкулаторът, с който бизнесът може да измери колко е „зелен"

Повече за зеления калкулатор научаваме от Константин Киров

08:20 - 23.04.2024