Арестуваният кмет на Омуртаг ще обжалва решението на съда да касира избора му Снимка: © Facebook/Ешреф Ешрефов

Изборът на Ешреф Ешрефов за кмет на община Омуртаг е недействителен. Това постанови административният съд в Търговище, с което историята за властта в общината се заплита още повече.

В решението се казва, че са констатирани множество нарушения на правилата за провеждане на кметските избори през есента на 2023 г. и има несъответствия между записаното в протоколите и реалния брой подадени гласове. Открити са пропуски, свързани с процедурата по преброяване, сортиране, отчитане и съхраняване на бюлетините, а в една от секциите е установена подмяна на вота на избирателите.

Затова съдът касира избора за кмет на Омуртаг, като решението подлежи на обжалване в 7-дневен срок.

Делото беше образувано по сигнал на ДПС против решение на Общинската избирателна комисия в Омуртаг от 16 март. Ешрефов дълги години е част от Движението и управлява като представител на партията. През април 2023 г. той напусна ДПС, като се твърди, че това е станало заради несъгласие с тогавашния председател на партията Мустафа Карадаъй за подредба на листа за избори в Търговищка област.

Ешрефов се яви на последните местни избори като кандидат на местна коалиция "СДС - НПСД" и спечели нов мандат още от първи тур, като изпревари официалния кандидат на ДПС.

В същото време срещу Ешрефов тече разследване по обвинения в престъпления по служба. Твърди се, че той е възлагал обществени поръчки за дърводобив от общинския фонд на кухи фирми. На фона на проверките за измами, злоупотреби и конфликт на интереси той беше задържан под домашен арест през февруари. Това обаче не го спря да встъпи в длъжност като кмет на Омуртаг.

Това не е и първият път, в който изборът на Ешрефов като кмет на общината отива в съда. В отделна жалба ДПС поиска преброяване на бюлетините от вота, но след като те отново показаха успех за него, той стъпи в длъжност за втори път.

Пред БТА арестуваният градоначалник заяви, че ще обжалва последното решение на Административния съд в Търговище.

Още по темата:

Кметът на Омуртаг встъпи в длъжност за нов мандат, докато е под домашен арест


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Радан Кънев: ПП-ДБ няма политическо бъдеще в сегашния си вид

Трудната задача е да се запази единството и да се направи промяната

15:25 - 16.06.2024