Асен Василев е против смяната на министри при ротацията на кабинета Снимка: © Булевард България

Финансовият министър Асен Василев не е съгласен с идеята на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов за смяна на министри при ротацията на правителството. В интервю за БНР той подчерта, че при сформирането на кабинета двете формации са се договорили само Николай Денков и Мария Габриел да сменят местата си като премиер и вицепремиер.

"Договореното при сформирането на правителството беше, че само г-жа Габриел и г-н Денков си сменят местата като премиер и вицепремиер. Всички останали министри остават. Това беше договорката и към момента ние смятаме да я спазим", заяви Василев.

В началото на октомври Борисов заговори за смени на министри при следващата ротация. Той се оплака от няколко министри, без да назовава имена, заради липса на очаквани резултати в ресорите им. Впоследствие той дори допусна възможността хора от ДПС да се сдобият с постове при ротацията на следващото правителството, макар идеята да беше отхвърлена от депутата на Движението Делян Пеевски.

"Освен ако г-н Борисов няма намерение да управлява с "Възраждане" и БСП не виждам как може да направи това самостоятелно. Затова [му] трябва съгласие и от нас. Към момента ние смятаме да спазим уговорката. Ако решим това да се промени, това ще бъде политически разговор вътре в "Продължаваме промяната-Демократична България", след което можем да излезем със становище. Няма как това да е еднолично решение на ГЕРБ", допълни Василев.

Финансовият министър коментира и напрежението между двете формации в управлението. През последните седмици Борисов многократно отправя критики към своите партньори и дори отправи няколко заплахи по техен адрес малко преди вота на недоверие миналата седмица.

"От гледна точка на ГЕРБ аз виждам едно предизборно говорене. Вместо да се обясни на хората в даден град защо не е по-красив градът, защо не са направени улиците, защо не са завършени проектите за канализация, е по-лесно да се говори за дълга и как едва ли не всички ще имаме проблем. Но такъв проблем няма да има. Миналата година ни плашиха със студена зима, в която ще умираме от глад и с дефицит от 7,5%. Дефицитът беше 2,9% и не умряхме от глад през зимата. Имахме и най-високия ръст на заплатите в ЕС, изпреварващ инфлацията", изтъкна Василев.

По думите му като нямат какво позитивно да кажат, представителите на ГЕРБ "се опитват да говорят глупости".

Бюджет, финанси и война

Василев обяви, че проектобюджета за следващата година ще бъде представен след местните избори и едва след като бъдат приети промени в данъчните закони. Очакванията му обаче са дефицитът да е в рамките на гласуваните 3%, а във фискалния резерв има над 9 млрд. лв. при 4.5 млрд. неснижаем остатък.

Василев отказа да коментира подробно ситуацията около "Лукойл Нефтохим Бургас" и не потвърди, че компанията се продава - твърдението, което отправи по-рано през седмицата пред "Financial Times". Министърът просто изтъкна, че най-добрият вариант за рафинерията е тя да си плаща редовно данъците

"Има забавяне с изплащането на солидарната вноска заради законови пропуски. Те вече са коригиране и предстои да видим дали на 31 октомври "Лукойл Нефтохим" ще плати. Досега са внесли 80 млн. лв. солидарна вноска и 40-50 млн. лв. данък печалба", обясни той.

Василев увери, че правителството следи ситуацията в Близкия изток, тъй като потенциално тя може да засегне световната и националната икономика и евентуално суровините на петрол да поскъпнат. Към момента обаче такива опасения няма.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Европейските посланици пиха мазно кафе с Пеевски

В навечерието на изборите европейските дипломати се срещнаха с елита на ДПС

14:48 - 11.05.2024
Важно днес

Бойко Рашков е завел иск за 50 000 лв. срещу Тошко Йорданов и Станислав Балабанов

Повод са техни изявления, свързани с временната парламентарна комисия „за разследване на корупционните практики в Агенция "Митници" и евентуалната роля на Асен Василев в тях“.

13:04 - 11.05.2024
Важно днес

800 протестиращи се опитаха да щурмуват фабрика на Tesla в Германия

Стотици протестиращи, които се противопоставят на разширяването на завода на Tesla в Грюнхайде, влязоха в сериозни сблъсъци с полицията.

10:57 - 11.05.2024
Важно днес

Как Си Дзинпин прилага стратегията "Разделяй и владей" в Европа

Китайският президент приключи обиколката си в Европа

10:07 - 11.05.2024