Асен Василев: Фискалният резерв е двойно по-голям от времето на ГЕРБ, как ще фалира държавата?

Бившият министър на финансите Асен Василев обвини служебното правителство в политическа манипулация заради изнесените данни в доклад на Министерството на финансите, заплашващи с апокалиптични сценарии заради увеличените разходи за пенсии през 2022.

"Днес служебният кабинет пак започна да плаши българските граждани. Това, което се случва в момента, е една политическа манипулация. Един прост въпрос: фискалният резерв към края на февруари 2021 г. (последните месеци на ГЕРБ), беше 8,8 млрд. Фискалният резерв към момента е 16,4 млрд. лв. - с почти 8 млрд. лв. повече. Как точно фалира държавата? Тези, които се опитват да ви изплашат с фалит на държавата, се опитват да ви откраднат парите", каза Василев в коментар във Facebook.

По-рано днес министърът на финансите Росица Велкова обяви, че ще предложи отпадане на намаления ДДС за ресторантьорите, налагане на единичен данък "свръхпечалба", увеличаване на тол таксите и на акциза на електронните цигари, за да може да покрие прогнозния дефицит от 6.9% и да го сведе до 3 на сто до края на 2023 г.

Докладът, който екипът на Велкова е подготвил за заседанието на Министерски съвет, обаче включваше и крайно негативни разчети, при които ако се стигне до процедура по свръхдефицит и наказания от ЕК, се рискува безсрочно отлагане на членството в еврозоната, заплаха за кредитния рейтинг и още по-драстични мерки като поемане на дълг от Международния валутен фонд.

Велкова обяви, че тълкуванията за "фалит на държавата" били само интерпретация на медиите и не ги подкрепи със своите думи, но обяви, че без мерки за намаляване на разходите дефицитът за 2023 ще излезе от рамките на критериите за еврозоната.

Служебният кабинет така и не внесе проект за бюджет за 2023 г. навреме, а старият бюджет беше удължен с условието, че в края на април трябва да се приеме нов. Междувременно 48-то Народно събрание беше разпуснато, без да състави кабинет, а докладът на МФ излиза в разгара на предизборната кампания.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

bTV: Ангел Христов e починал в частна болница в Дупница

Самоличността му е удостоверена по лична карта с изтекла валидност

10:23 - 05.06.2023

Гешев тръгна в политическа атака с обвинения в "преврат" и "тоталитарна репресия"

"Окей, вие не ме харесвате, някои политици не ме харесват, това ли е най-важният проблем в страната"

08:20 - 05.06.2023

Аутопсия ще покаже кога и от какво е починал "брат Галев"

Свещеникът в село Ресилово го обяви за "добър християнин"

08:02 - 05.06.2023

Христо Иванов оправда срещата с Пеевски с нуждата от широка подкрепа за политически преход

Част от трансформацията, за която говори той, е и изчистването на корупцията

18:47 - 04.06.2023

Дончев за кабинета „Денков“: Не всички в ГЕРБ са щастливи, ще видим дали ще го подкрепят 

Томислав Дончев не изключва възможността за пълен мандат на правителството

18:22 - 04.06.2023