Туитът на Вебер в подкрепа на Габриел получи бележка за манипулативно съдържание

Министърът на финансите Асен Василев и председателят на Европейската народна партия (ЕНП) Манфред Вебер влязоха в задочен спор в социалната мрежа Х, където размениха противоположни позиции относно случващото се около преговорите за кабинет.

В четвъртък германският политик застана твърдо зад Мария Габриел, като написа в профила си в Х, че партията му застава твърдо зад кандидата за премиер на ГЕРБ и осъди "неоправданите атаки" срещу нея.

"Тревожно е поведението от страна на лидерите на ПП-ДБ. В интерес на всички българи отговорността и спазването на споразумението трябва да надделеят. Всички проевропейски сили в ЕС и България трябва да подкрепят този призив", написа Вебер.

Коментарът му обаче получи остър отговор от страна на съпредседателя на ПП-ДБ Асен Василев, който го попита:

"Г-н Вебер, "отговорно" ли е да излъжеш българския народ, като предложиш кабинет, в който 11 от 19-те министри се оттеглиха, защото не знаеха, че ще бъдат предложени за министри? Те буквално научиха, че са част от кабинета, от прякото телевизионно предаване".

Финансовият министър визира факта, че Габриел върна изпълнена папката с мандата на президента. При връчването ѝ тя обяви и съставът на предлагания от нея Министерски съвет, но имената в него не бяха предварително съгласувани нито с ПП-ДБ, нито с повечето от предлаганите за министри.

Туитът на Вебер предизвика реакцията не само на Асен Василев, но впоследствие задейства и краудсорсинг функцията за проверка на факти в платформата. Туитът на Вебер получи Community Note в Х - кратка забележка, която сигнализира в случаите, когато има опасения за манипулирано или невярно съдържание.

В бележката, основана на информация от потребителите, пише: "ГЕРБ на г-жа Габриел отказа да подпише споразумение с ПП-ДБ, в което подробно са описани стъпките за съдебна и регулаторна реформа. Проевропейският на думи лидер на ГЕРБ и бивш премиер г-н Борисов се отказа от договор за транзит на газ на стойност 1 млрд. долара, за да позволи на руския газ да заобикали Украйна".

Лидерът на ЕНП е популярен с неотменната си подкрепа и най-добър политически приятел на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. Вебер е начело на парламентарната група на ЕНП в Европейския парламент от 2014 г., а от 2022 г. е и председател на Европейската народна партия, след като Доналд Туск се оттгели. По време на кампанията за местните избори той дори изрази подкрепа за един от кандидатите в надпреварата - номинацията на ГЕРБ Антон Хекимян.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хиляди протестираха в Тел Авив с искане за прекратяване на огъня в Газа

Демонстрантите настояват, че трябва да се направи всичко възможно, за да се върнат у дома отвлечените от групировката заложници.

10:13 - 05.05.2024
Важно днес

Си Дзинпин пътува за Европа. Макрон ще го убеждава да сътрудничи за прекратяване на войната в Украйна

Китайският президент Си Дзинпин започва днес европейската си обиколка, като първата му спирка е Париж.

09:12 - 05.05.2024
Важно днес

Русия обяви Зеленски за международно издирване

Украинският президент се издирва по неуточнено обвинение

18:24 - 04.05.2024
Живот

Мъжете и депресията – защо е толкова трудно да се разпознае

Възможно ли е голяма част от депресиите при мъжете просто да не се разпознават?

16:47 - 04.05.2024