Асен Василев: Нормално е ставката от 20% ДДС да се върне за ресторантьорите и фитнесите Снимка: © Скрийншот, bTV

Министърът на финансите в оставка Асен Василев допусна евентуално връщане на ставката от 20% ДДС за ресторантьори и фитнес клубове, наричайки подобна стъпка "нормална".

"Ресторантьорите и фитнесите останах единствените с намалено ДДС от временните ковид мерки. Всички други временни намаления бяха върнати. Нормално е и при тях да се върне ДДС-то от 20%", каза той в предаването "120 минути".

През последните месеци финансовото министерство неведнъж повдига въпроса за връщане на ДДС на 20% за ресторанти и фитнес клубове, което в момента е 9%.

Темата обаче среща отпора на ГЕРБ-СДС и ДПС, както и недоволство сред ресторантьорския бранш.

Василев се обяви за "умерен оптимист" за преговорите за сформиране на правителство, които се водят между ПП - ДБ и ГЕРБ - СДС.

„Самият факт, че преговорният процес продължава, е добър знак. Аз съм умерен оптимист. Следващите 9 месеца трябва да се преоснове регулаторната рамка на държавата. Това не е лесна задача. Реалистична е, ако имаме ясни правила как това да се случи“, каза той.

Василев обаче отказа да отговори на въпроса дали ще продължи да заема поста на финансов министър, защото "това решение зависи от парламента".

Днес е последният ден, в който ГЕРБ и ПП-ДБ имат шанс да се споразумеят и да продължат общото си управление според ултиматума поставен от Бойков Борисов в петък. Утре Мария Габриел трябва да получи мандат за съставянето на правителство от президента Румен Радев и ще има една седмица по конституция да върне предложение за състав на кабинет.

Асен Василев определи като "ябълка на раздора" разпределението на регулаторите.

"Ако някъде има ябълка на раздора, тя е свързана с подбора на хората в регулаторите и ръководствата на службите", заяви министърът в оставка.

"Трябва да направим регулатори, които да си вършат работата, а не да са на телефонно позвъняване на първи, втори, пети политик. Точно за това трябва да има много ясно разписани правила как се подбират хората, които влизат в тези регулатори. Ако спечелим тази битка, България ще бъде на коренно различно място следващото поколение", добави още Василев.

По думите му, конституционно мнозинство се изисква само за 20 от всичките 120 регулаторни органи.

Той обаче призна, че въпросните 20 са най-важните - именно те са свързани със съдебната реформа.

Запитан защо партията му не е излязла с ясна позиция по повод т.нар. пътна карта на "Турски поток", Василев отговори, че "ние вече имаме такава".

"На кого да я припомним, на всички граждани, които я знаят? И ако я припомним, какво следва? Това, за което ние се борим, е не темата да е една седмица в новините и след това всички да го забравят.

Начинът тези неща да бъдат пресечени е да имаме работеща Антикорупционна комисия, работеща Прокуратура, работещо правосъдие", заяви Василев, като добави, че само така "темата няма да остане в миналото" след няколко дни.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Никола Минчев отрича да има нещо общо с казуса "Корал"

Прокуратурата призна, че от август 2023 г. се занимава с казуса

14:32 - 29.04.2024
Технологии

Няма ляво, няма дясно - Huwei FreeClip и синия океан от възможности 

Дизайнът не е случаен – този модел попада в нова категория - т.нар. open fit

13:00 - 29.04.2024
Важно днес

Отказва ли се Санчес от премиерския пост след разследването за корупция срещу жена му

Премиерът на Испания обяви своето решение, след като пет дни спря да изпълнява публичните си задължения

12:22 - 29.04.2024
Важно днес

От "Корал" до Пашата: Скандалът с документите на Кирил Петков и взаимните обвинения

Кирил Петков замеси Румен Николов-Пашата в скандала с предполагаемите фалшиви подписи

10:29 - 29.04.2024