Асен Василев отговори на Борисов: Данъците няма да се вдигат

Министерството на финансите няма да променя данъчната политика - така министърът на финансите в оставка Асен Василев отговори на препоръката на Международния валутен фонд (МВФ) за промяна в сектора, която Бойко Борисов от своя страна използва, за да критикува кабинета.

"МВФ говорят за вдигане на данъците в последните 20 години. Нямаме намерение да вдигаме данъците," заяви Асен Василев, цитиран от БТА.

Сред препоръките на МВФ са възстановяването на ДДС във всички сектори до нивата отпреди пандемията, да се премахне прагът за максимален осигурителен доход и да се въведе прогресивен данък за доходите на физическите лица.

По думите на Василев ДДС е върнат на 20-процентната ставка, с изключение на сектора на ресторантьорите. Министерството на финансите също искаше да прекрати практиката с по-ниския потребителни налог за заведенията, когато се гласуваше годишният бюджет за 2024 г., но браншът заплаши с протести и получи отстъпка.

Въпреки че казаното от МВФ е само препоръка и няма задължителен характер, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов използва повода, за да заяви: "Честити ви нови данъци, българи" и да обвини правителството в политика, при която се раздават пари масово, за да си готин, да си добър, да си friendly."

Обвиненията на Борисов срещу кабинета, който вече е в оставка, идват на фона на няколко акции на ГЕРБ само в последните дни за повишаване на държавните разходи с близо 4 млрд. лв., които не са заложени в бюджета за 2024 г. И в поне два от случаите - безплатно саниране и повишение на заплатите в университетите веднага, по-скоро става дума за "раздаване на пари".

В същото време финансовият министър потвърди, че очаква през 2025 година България официално да влезе в Еврозоната, след като покрие и последния оставащ критерий - този за ниски нива на инфлацията.

Той прогнозира, че между юни и септември България ще успее да се вмести под изискваните по Маастрихските критерии 3%.

"Ако не сме успели до юни, когато излиза т.нар. конвергентен доклад на Европейската централна банка, от който трябва да стане ясно дали покриваме всички критерии за приемане на еврото," ще бъде поискан допълнителен доклад по темата, каза Василев.

Инфлацията, която ЕЦБ има предвид при оценката на готовността на България , е средногодишната - средното ниво за последните 12 месеца, разделено на средното ниво на предхождащите ги 12 месеца.

Бюджетът за тази година е съобразен с Маастрихтските критерии за дефицит до 3% от БВП, като това трябва да бъде постигнато без увеличаване на данъците и без да се ограничават социалните плащания.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Технологии

Няма ляво, няма дясно - Huwei FreeClip и синия океан от възможности 

Дизайнът не е случаен – този модел попада в нова категория - т.нар. open fit

13:00 - 29.04.2024
Важно днес

Отказва ли се Санчес от премиерския пост след разследването за корупция срещу жена му

Премиерът на Испания обяви своето решение, след като пет дни спря да изпълнява публичните си задължения

12:22 - 29.04.2024
Важно днес

От "Корал" до Пашата: Скандалът с документите на Кирил Петков и взаимните обвинения

Кирил Петков замеси Румен Николов-Пашата в скандала с предполагаемите фалшиви подписи

10:29 - 29.04.2024