Асен Василев: В коалиция на кражбата с ГЕРБ и ДПС няма да участваме Снимка: © bTV

"Продължаваме промяната" няма да участва в "коалиция на кражбата с ГЕРБ и ДПС" и няма да влиза в съюзи с партии "Троянски коне" - ИТН и "Възраждане".

Това обяви бившият финансов министър и съпредседател на ПП Асен Василев в интервю за "Лице в лице" по bTV.

"С ГЕРБ и ДПС в коалиция на кражбата няма да участваме. ГЕРБ да си правят с ДПС, каквато искат коалиция. Нито ще ги подкрепим, нито ще сме златен пръст, нито ще участваме в ограбването на България", каза още Василев.

Той цитира изказването на Делян Добрев от четвъртък, че партията му обмисля да преговаря с Движението за права и свободи.

"Ние им пречим да крадат. И това е основният избор пред българските граждани. Дали искат да гласуват за ГЕРБ в коалиция с ДПС, или за една нова България, в която парите ще стигат до хората и в която ще градим социална политика", каза още той.

Василев определи ИТН и "Възраждане" като партии, които "не контролират сами собственото си поведение", като даде за пример действията на бившия регионален министър Гроздан Караджов и свидетелствата на Елена Гунчева за координирани гласувания на ГЕРБ и "Възраждане".

На коментара на водещата по повод твърденията на Любомир Каримански от ИТН, че пръв подал сигнал за схемите в лабораторията на "Евролаб 2011", Асен Василев отговори:

"Аз съм от Хасково - в Хасково за "Капитан Андреево" знаем, откакто аз съм роден. Няма нужда някой да ми казва какво се случва на Капитан Андреево и да ми подава сигнал. Започнахме още в служебния кабинет с т.нар. "златен гьол" на "Капитан Андреево". Продължихме с лабораторията за контрол, където вкарахме БАБХ - и остава още един проблем с паркингите в района. Няма лошо да са частни, но има много лошо да има пилотна полицейска кола, която да отклонява трафика на паркигна и ако не си влязъл, да ти правят проблеми на границата", каза той.

Асен Василев предупреди, че служебният кабинет е започнал "артилерийска подготовка" за завой към орязване на бюджетни разходи и евентуално замразяване на пенсиите през 2023 г. по примера на първото правителство на ГЕРБ. По думите му - това се обяснява с "грешна прогноза за по-малко приходи" и умишлено връщане към моделите на бюджетиране при Борисов, в които в края на годината излишъкът се разпределяше към "близки до властта компании".

"През 2009 г. ГЕРБ казаха същото - много се били вдигнали пенсиите, и спряха да ги увеличават за три години. От пенсиите не могат да крадат. Когато парите отидат при пенсионерите, не отиват във фирмите, от които 60 млн. лв. се вадят в чували. Винаги в страната е стоял този въпрос - дали ще градим икономика от латиноамерикански тип, при която неравенствата се увеличиха толкова, че горният 1% получават повече доходи от долните 40%. Или ще градим европейска икономика, която инвестира в образование, здравеопазеване и гражданите получават по-високи доходи, за да движат икономиката напред и с потребление", каза още Асен Василев.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Бизнес

ФАРА 2024 ще се проведе в Бургас

Заявки за тазгодишното издание на Фестивала ще се приемат до 18 април

21:24 - 28.03.2024
Важно днес

Радан Кънев: Партия ГЕРБ пожела да има избори и си ги получи

Евродепутатът не смята, че промените в конституцията, могат да доведат до криза

18:31 - 28.03.2024
Важно днес

Сарафов, Гешев и Цацаров са извикани на изслушване в комисията за Нотариуса

Последните трима главни прокурори ще бъдат изслушани във връзка с мрежата около Нотариуса

18:24 - 28.03.2024
Технологии

Сам Банкман-Фрийд беше осъден на 25 години затвор за финансови измами

Фрийд каза пред съда, че съжалява.

17:55 - 28.03.2024
Живот

Бонуси от $75 хил. за всяко родено дете. Как Южна Корея се бори с демографската криза

Компании обещават хиляди долари бонуси за тези свои служители, които решат да станат родители

17:22 - 28.03.2024
Важно днес

Хванаха дипломатическа кола с мигранти на "Капитан Андреево"

По информация на телевизията зад волана на автомобила е бил виетнамски гражданин с дипломатически имунитет.

17:06 - 28.03.2024
Важно днес

Нова предизборна рокада в Митниците: Павел Манченко поема столичната служба

Герой от записите "Ало, Ваньо" ще управлява Митници София

16:30 - 28.03.2024