Асен Василев: В коалиция на кражбата с ГЕРБ и ДПС няма да участваме Снимка: © bTV

"Продължаваме промяната" няма да участва в "коалиция на кражбата с ГЕРБ и ДПС" и няма да влиза в съюзи с партии "Троянски коне" - ИТН и "Възраждане".

Това обяви бившият финансов министър и съпредседател на ПП Асен Василев в интервю за "Лице в лице" по bTV.

"С ГЕРБ и ДПС в коалиция на кражбата няма да участваме. ГЕРБ да си правят с ДПС, каквато искат коалиция. Нито ще ги подкрепим, нито ще сме златен пръст, нито ще участваме в ограбването на България", каза още Василев.

Той цитира изказването на Делян Добрев от четвъртък, че партията му обмисля да преговаря с Движението за права и свободи.

"Ние им пречим да крадат. И това е основният избор пред българските граждани. Дали искат да гласуват за ГЕРБ в коалиция с ДПС, или за една нова България, в която парите ще стигат до хората и в която ще градим социална политика", каза още той.

Василев определи ИТН и "Възраждане" като партии, които "не контролират сами собственото си поведение", като даде за пример действията на бившия регионален министър Гроздан Караджов и свидетелствата на Елена Гунчева за координирани гласувания на ГЕРБ и "Възраждане".

На коментара на водещата по повод твърденията на Любомир Каримански от ИТН, че пръв подал сигнал за схемите в лабораторията на "Евролаб 2011", Асен Василев отговори:

"Аз съм от Хасково - в Хасково за "Капитан Андреево" знаем, откакто аз съм роден. Няма нужда някой да ми казва какво се случва на Капитан Андреево и да ми подава сигнал. Започнахме още в служебния кабинет с т.нар. "златен гьол" на "Капитан Андреево". Продължихме с лабораторията за контрол, където вкарахме БАБХ - и остава още един проблем с паркингите в района. Няма лошо да са частни, но има много лошо да има пилотна полицейска кола, която да отклонява трафика на паркигна и ако не си влязъл, да ти правят проблеми на границата", каза той.

Асен Василев предупреди, че служебният кабинет е започнал "артилерийска подготовка" за завой към орязване на бюджетни разходи и евентуално замразяване на пенсиите през 2023 г. по примера на първото правителство на ГЕРБ. По думите му - това се обяснява с "грешна прогноза за по-малко приходи" и умишлено връщане към моделите на бюджетиране при Борисов, в които в края на годината излишъкът се разпределяше към "близки до властта компании".

"През 2009 г. ГЕРБ казаха същото - много се били вдигнали пенсиите, и спряха да ги увеличават за три години. От пенсиите не могат да крадат. Когато парите отидат при пенсионерите, не отиват във фирмите, от които 60 млн. лв. се вадят в чували. Винаги в страната е стоял този въпрос - дали ще градим икономика от латиноамерикански тип, при която неравенствата се увеличиха толкова, че горният 1% получават повече доходи от долните 40%. Или ще градим европейска икономика, която инвестира в образование, здравеопазеване и гражданите получават по-високи доходи, за да движат икономиката напред и с потребление", каза още Асен Василев.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Култура

Новият албум на Били Айлиш и еволюцията на един аутсайдер в поп музиката

Ако в музикалната индустрия има някакви популярни течения, то Били Айлиш прави всичко възможно, за да ги избегне

11:54 - 18.05.2024
Важно днес

Откриха 6.5 млн. къса нелегални цигари, скрити в ел. табла на ГКПП "Кулата"

Агенция „Митници“ съобщава, че това е най-голямото количество нелегални цигари, задържани на "Кулата" за последните две години.

10:56 - 18.05.2024