Асоциацията на педиатрите реагира срещу просташко писмо на лекари от болницата "Мама и аз"

Асоциацията на педиатрите в България ще сезира етичната комисия към Българския лекарски съюз заради скандално писмо до медиите, разпространено от техни колеги от частната болница "Мама и аз" преди ден.

В изявата си последните - в защита на работодателя си "Търговска лига", чийто проект за болница и в София беше спрян, отправят откровено обидни реплики към членове на Обществения съвет за Национална детска болница, които заеха позиции против инвестиционния проект в столицата и представиха своите аргументи за това.

В писмото от медици от болницата "Мама и аз" в Плевен, за което от Асоциацията на педиатрите в България" казват, че "руши авторитета на всички лекари в България", представителите на Обществения съвет адв. Мария Шаркова и журналиската Надежда Цекулова са начерени "самозвани разбирачки". Нападки има и към други членове на съвета.

"Общественият съвет пречи, а не помага на държавата да изгради Национална детска болница. Присвояването на здравеопазването и особено детското здравеопазване за частно еснафско администриране, или опитът за това, от организирана самозвана група, застрашава националната сигурност!", пишат от частната болница, собственост на "Търговска лига".

Въпросният документ е подписан от "24 хабилитирани педиатри и медици". В него се припомнят думи на Благомир Здравков, който е директор на специализираната болница за детски болести "Проф. Иван Митев", че "на детското здравеопазване трябва да се гледа като елемент от националната сигурност на страната".

Цитатът се предполага да послужи като аргумент, че това важи и за частните болнични заведения. Самият инвеститор също защити тезата, че интересите на частен субект са въпрос на национална сигурност.

До въпроса се стигна, след като "Търговска лига" изпрати сигнал до ДАНС и искане членовете на Обществения съвет да бъдат разследвани заради това, че са против инвестицията на групата в София. За сигнала се разбра, когато Шаркова и Цекулова съобщиха, че са били привиквани от ДАНС за обяснение.

В рамките на 24 часа, служебният кабинет одобри, а впоследствие отмени разрешението за частна детска болница. Димитър Главчев дори заяви намерение "да бъде потърсена отговорност на хората, които са го предложили за разглеждане" и сезира ДАНС по случая.

Кабинетът "Главчев" не е първият, който разглежда инвестиционното намерение на "Търговска лига" за частна детска болница в София.

През лятото на 2021 година проектът беше на косъм от това да получи зелена светлина при служебния здравен министър Стойчо Кацаров. След обвинения в лобизъм и политически атаки, той остави въпроса да бъде решен от следващия редовен кабинет.

Така през 2022 година, след анализ на агенция "Медицински надзор", здравният министър Асена Сербезова дава отказ за изграждането на "Сърце и мозък" в Казичене. "Търговска лига" обжалва и Върховният административен съд отменя решението на министърката.

От дружеството съобщават, че както тогава, така и сега - обжалват и решението за отказ от частна детска болница на кабинета "Главчев".

Според медиците от "Мама и аз" "частните инвестиции провеждат държавната политика в здравеопазването".

"Пред БНТ председателят на ОС-НДБ проф. И. Литвиненко безцеремонно раздава присъди, като твърди, че „с частната болница е свършено“ и ръководи кампанията срещу проекта "Мама и Аз" София. Други трима лекари (д-р Б. Здравков, проф. А. Кънева и доц. Б. Аврамова), индоктринирани от самозваните говорителки Н. Цекулова, М. Шаркова, М. Брестничка и други „разбирачки“, също участват от името на ОС-НДБ, като излизат от правомощията, за които са назначени от МЗ – не само изказват мнения, но натрапват своите заключения и очакват Министерството на здравеопазването специално да ги информира за всички свои решения," пишат в писмото си 24 хабилитирани педиатри и медици.

Според тах "кампанията срещу частния проект, очевидно, е грубо противоправно вмешателство в работата и резултатите от дългогодишната работа на компетентните държавни органи на висша държавна власт. Некомпетентното, системно повтаряне, че „няма нужда от нова голяма болница в София“ служи особено добре на анти-конкурентни и еснафски цели и зависимости". В речника на медиците от частната болница има и словосъчетания като "чудовищно безумие и пошла глупост" по адрес на Обществения съвет.

В писмото си в отговор на грубия език от "Мама и аз", Българската педиатрична асоциация заявява, че поведението на подписалите 24-ма лекари "руши авторитета на лекарската професия" въобще. Според организацията, която иска реакция от етичната комисия към БЛС, позицията на медиците от частната болница "представлява груба нападка към членовете на Обществения съвет за Национална детска болница към Министерството на здравеопазването, включително и към лекарите, като се използват недопустими квалификации и епитети".

"Недопустимо е лекари с претенции за „високообразовани, професионалисти, преподаватели и визионери“ да се подписват под такова писание, което е грубо нарушение на принципите на лекарската етика. Дори принудата от работодател не може да ги оправдае," казват от Българската педиатрична асоциация и допълват, че ще сезират Централната етична комисия на Българския лекарски съюз, която да вземе отношение

"Призоваваме нашите колеги, работещи в структурите на "Търговска лига – Български лекарствен център" АД, към колегиално отношение и въздържане от действия, които уронват честта и достойнството на лекарската професия," се казва в края на позицията им.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Актьорът Киану Рийвс вече е и професионален състезателен пилот

В събота той направи своя успешен дебют в Toyota GR Cup на известна писта в Индианаполис

11:53 - 06.10.2024
Пътуване

Популярна авиокомпания забрани пейджъри и уоки-токита в самолетите си

При неочакваните взривове на устройства в Ливан и Сирия загинаха над 30 души, а повече от 3000 бяха ранени

09:39 - 06.10.2024
Технологии

HUAWEI WATCH Ultimate Green Edition: Перфектната комбинация от стил, голф и приключение

Емблематичния нов модел, с нови голф функции и подобрен Expedition режим, Ексклузивният зелен цвят загатва за съчетаването на най-доброто от природата и функциите, намиращи се на китката ви.

09:20 - 06.10.2024
Технологии

Още не вярвате в онлайн пазаруването - да опитаме да ви убедим

Най-досадните неща във физическото пазаруване са реденето на опашка и мъкненето на торбите. Kolichka.bg има решението.

09:19 - 06.10.2024
Важно днес

Оранжев код за интензивни валежи и гръмотевици е обявен за Източна и Южна България

Максималните температури ще са между 16° и 21°, в югоизточните райони до 24°-25°, за София - около 16°

09:00 - 06.10.2024
Бизнес

70% от имотните сделки в София се купуват с налични пари

120 хил. е средно скритата сума при имотна сделка в София

17:32 - 05.10.2024
Важно днес

Ахмед Доган стана протестър

С бели гълъби и викове "ДПС" симпатизанти посрещнаха Доган за първия му протест от години

15:01 - 05.10.2024