Снимка: © Getty Images

Държавите по света не трябва да спират да използват ваксината срещу Covid-19 на AstraZeneca/Oxford заради страхове от странични ефекти като съсирване на кръвта, защото няма индикации, че препаратът ги предизвиква. Това съобщи Световната здравна организация в деня, в който България преустанови временно употребата на ваксината.

От AstraZeneca също коментираха казуса: „Анализът на нашите данни за безопасност не е довел до доказателства за повишен риск от белодробна емболия или дълбока венозна тромбоза при която и да е определена възрастова група, пол, партида, или в която и да е държава, използваща ваксина на AstraZeneca. Всъщност наблюдаваният брой на тези видове събития е значително по-малък при ваксинираните, отколкото би се очаквало сред общото население“, твърдят от фармацевтичния гигант, цитирани от CNN.

Премиерът Бойко Борисов разпореди спирането на имунизациите с нея, докато тече разследване за смъртен случай на 57-годишна жена от област Пловдив, получила доза на 11 февруари. Все още няма причинно-следствена връзка между ваксинацията и инцидента.

България е една от няколкото страни в Европа (плюс Тайланд), които спряха употребата на AstraZeneca. Държави като Дания, Исландия и Австрия преустановиха употребата на една от партидите заради случаи на белодробна емболия, а Румъния и Италия въведоха ограничения на друга партида заради съмнения за връзка с инциденти с тромбоза.

Според един от говорителите на СЗО – Маргарет Харис, няма връзка между имунизацията с препарата и риска от развиване на кръвни съсиреци. Тя каза в петък, че това е „отлична ваксина“, която трябва да се използва. Около 5 милиона европейци вече са си поставили доза от препарата.

В Европа има около 30 случая на тромбоза – или съсиреци на кръвта – след ваксинация. В Италия е докладван и смъртен случай, свързан с такъв проблем. СЗО води разследване по всички регистрирани сигнали за тежки странични ефекти, но засега няма връзка между тях и препарата, каза Харис, цитирана от BBC.

Европейският регулатор ЕМА е на същото мнение, като според тях ползите от ваксината продължават да надвишават рисковете по прилагането ѝ.


Какво казва EMA за спорната партида ваксини на AstraZeneca

https://boulevardbulgaria.bg/articles/sebastian-kurts-balgariya-e-sred-nay-oshtetenite-darzhavi-v-es-zaradi-tayni-sdelki-za-vaksinite


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Катастрофиралият автобус е минал през сервиз и в Турция

Собственикът на "Беса транс" твърди, че машината не е имала технически проблеми

Kaufland започва да предлага хляб с жива квас

Три нови продукта ще допълнят богатото портфолио на пекарните в София и Варна

Как Витоша се "размина" с 4-етажен подпорен хотел

"Уникалният иновативен нов проект" за "Щастливеца" се оказа визуализация на 4 г.

Община Белица вдига заплатите на всеки ваксиниран служител с 20%

Кметът Радослав Ревански от ДПС призова за масова имунизация

Джак Дорси се оттегля като директор на Twitter

Основателят на Twitter напуска оперативното ръководство за втори път

Спецпрокуратурата не откри престъпление на Гешев по сигнала на Рашков за СРС-тата

Държавното обвинение няма да разследва главния прокурор

От 2022 София пуска билети за 30 и 60 минути в градския транспорт

Цената на първия остава 1,60 лв., вторият ще е 2,20 лв. Има и още промени, предложени от ГЕРБ-СДС

Преговорите за новата власт: Лидерите ще обсъждат спорните въпроси по програмата

Очаква се програмата и имената на министрите да се изяснят през следващата седмица