AstraZeneca: Няма данни за риск от тромбоза след поставяне на ваксината Снимка: © Getty Images

Държавите по света не трябва да спират да използват ваксината срещу Covid-19 на AstraZeneca/Oxford заради страхове от странични ефекти като съсирване на кръвта, защото няма индикации, че препаратът ги предизвиква. Това съобщи Световната здравна организация в деня, в който България преустанови временно употребата на ваксината.

От AstraZeneca също коментираха казуса: „Анализът на нашите данни за безопасност не е довел до доказателства за повишен риск от белодробна емболия или дълбока венозна тромбоза при която и да е определена възрастова група, пол, партида, или в която и да е държава, използваща ваксина на AstraZeneca. Всъщност наблюдаваният брой на тези видове събития е значително по-малък при ваксинираните, отколкото би се очаквало сред общото население“, твърдят от фармацевтичния гигант, цитирани от CNN.

Премиерът Бойко Борисов разпореди спирането на имунизациите с нея, докато тече разследване за смъртен случай на 57-годишна жена от област Пловдив, получила доза на 11 февруари. Все още няма причинно-следствена връзка между ваксинацията и инцидента.

България е една от няколкото страни в Европа (плюс Тайланд), които спряха употребата на AstraZeneca. Държави като Дания, Исландия и Австрия преустановиха употребата на една от партидите заради случаи на белодробна емболия, а Румъния и Италия въведоха ограничения на друга партида заради съмнения за връзка с инциденти с тромбоза.

Според един от говорителите на СЗО – Маргарет Харис, няма връзка между имунизацията с препарата и риска от развиване на кръвни съсиреци. Тя каза в петък, че това е „отлична ваксина“, която трябва да се използва. Около 5 милиона европейци вече са си поставили доза от препарата.

В Европа има около 30 случая на тромбоза – или съсиреци на кръвта – след ваксинация. В Италия е докладван и смъртен случай, свързан с такъв проблем. СЗО води разследване по всички регистрирани сигнали за тежки странични ефекти, но засега няма връзка между тях и препарата, каза Харис, цитирана от BBC.

Европейският регулатор ЕМА е на същото мнение, като според тях ползите от ваксината продължават да надвишават рисковете по прилагането ѝ.


Какво казва EMA за спорната партида ваксини на AstraZeneca

https://boulevardbulgaria.bg/articles/sebastian-kurts-balgariya-e-sred-nay-oshtetenite-darzhavi-v-es-zaradi-tayni-sdelki-za-vaksinite


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024
Важно днес

Две бебета са починали от коклюш в Кюстендил (Обновена)

Бебетата са били в предимунизационна възраст

12:22 - 19.04.2024
Важно днес

Даниел Митов се отказа да е външен министър

Разочарован е, че ПП-ДБ "не приеха нашата номинация"

11:32 - 19.04.2024