Снимка: © Getty Images

AstraZeneca обяви, че ваксината ѝ срещу Covid-19 предлага ограничена защита при предотвратяване на леки симптоми на заболяването, предизвикано от южноафриканския вариант на коронавируса.

Учени от Оксфордския университет и Witwatersrand в Южна Африка са направили проучване, което е показало, че ефикасността на препарата се понижава при мутацията на вируса, открита в страната. Изследването, което още не е рецензирано, сочи, че в него са участвали 2026 души, половината от които са получили плацебо. Все пак нито един от тях не е бил хоспитализиран, предаде Financial Times, позовавайки се на говорител на AstraZeneca.

„Предварителните данни от това проучване от фаза I/II показаха ограничена ефикасност срещу проява на леки симптоми, предизвикани от варианта B.1.351“, каза говорителят. „Не успяхме да установим ефекта на ваксината срещу тежко заболяване, тъй като в изследването участваха предимно млади хора“.

Компанията вярва, че препаратът ѝ предпазва от тежка проява на коронавируса, тъй като антителата са показали активност, еквивалентна на тази при други Covid-ваксини, доказани като успешни срещу сериозните форми на Covid.

България получи вчера 28 800 дози от ваксината на AstraZeneca и ще разчита предимно на нея за масово имунизиране на населението. Страната ни е поръчала общо 4,5 млн. дози от препарата, като до края на февруари очакваме общо 260 хиляди ваксини.

У нас е открит британският вариант на Covid, но не и южноафриканският, който експертите смятат за по-опасен. Някои от тях считат, че тази мутация позволява на шиповия протеин на вируса да се закачи по-лесно към приемните клетки. Според американския топ епидемиолог д-р Антъни Фаучи – при тази разновидност на SARS-Cov2 се наблюдава понижен ефект на антителата, макар все още да няма достатъчно проучвания, които да го докажат. По думите му – това не означава, че ваксините няма да са ефективни.

През януари стана ясно, че препаратът на Moderna е показал по-ниска ефективност срещу южноафриканския вариант. Антителата оказали шест пъти по-малко противодействие срещу тази мутация в сравнение с доминиращия вариант на Covid и британския щам. Затова американската компания обяви плановете си да разработи допълнителна доза специално за него, която да подсили останалите две. От фирмата казаха, че препаратът им все пак остава над прага за „ефективност“ при реакцията срещу щама от Южна Африка.

Според British Medical Journal – вирусът мутира в нови варианти чрез хиляди индивидуални промени в структурата си, но само една малка част от тях могат да го променят значително.

„Оксфордският университет и AstraZeneca започнаха да адаптират ваксината срещу южноафриканския вариант и очакваме бърз прогрес, така че да сме готови с нови дози до есента, ако това е нужно“, казва пред FT говорителят от британско-шведската фармацевтична компания.

Миналия петък от AstraZeneca и Оксфорд обявиха, че препаратът им е показал същата ефикасност срещу британския вариант, каквато се наблюдава и при доминиращия щам.

Резултатите на AstraZeneca и Оксфорд от фаза III показват 131 симптоматични инфекции с Covid от общо 11 636 пациенти, получили две дози от препарата. Изследването, публикувано на 23 ноември 2020, отчита, че средната ефикасност на ваксината е 70,4%. В него са участвали общо 23 848 души във Великобритания и Бразилия (половината от тях са в контролната група).На 2741 пациенти първо им е била поставена половин доза, а след това цяла, като така препаратът е показал повишена ефикасност – 90%.

Все още няма достатъчно данни за възрастовата група 55+, за да се определи колко добре би действала ваксината при нея, сочат докладите на европейския регулатор ЕМА. Все пак агенцията по лекарствата съобщава, че препаратът може да се поставя на всички на възраст 18+.


Прочетете още:

Спутник, AstraZeneca и Janssen: Какво показва сравнението на данните за трите векторни ваксини

Moderna разработва допълнителна ваксина заради южноафриканския щам на Covid


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Рекорден брой Covid-сертификати са свалени въпреки сривовете в системата

DDoS атаки са причината за блокирането на портала HIS.bg

"Галъп": "Продължаваме промяната" е пред ИТН в битката за третото място

Шест партии и коалиции имат шанс за 47 Народно събрание, "Изправи се" пада под 4%

"Галъп": Радев влиза в кампанията с над 50%, но Covid-мерките може да променят шансовете му

Лозан Панов е на четвърто място след Мустафа Карадайъ

Домашният офис и свободата, към която ще се адаптираме

Аксенчър и балансът за служителите между дистанционната работа и времето в офиса

Мистерията с рейтингите на Netflix, или защо хората предпочитат "Приятели" пред "The Crown"

1/4 от зрителите на Squid Game в Европа са го изгледали за 2 дни, според данни на британска аналитична компания

BILLA празнува 21-ви рожден ден и раздава награди на 200 свои клиенти

Всеки, който регистрира касова бележка на spestivbilla.bg, може да спечели ваучер за пазаруване или куфар

Бергамо след трагедията с Covid: 92% ваксинирани и завръщане в нормалния живот

"Всички граждани демонстрират отговорност към собственото си здраве и към общността"

МЗ удължава валидността на сертификата за преболедували и улеснява ваксинираните с първа доза

Техните сертификати ще се признават само на територията на България