Атаките към сайта "Ново начало" продължават, Б. Божанов пита Clоudflare и Мета Снимка: © Скрийншот

Атаките към сайта "Ново начало", който иронизира председателя ДПС Делян Пеевски и неговия едноименен бъдещ политически проект, продължават.

За това сигнализира депутатът от “Продължаваме промяната-Демократична България” и бивш министър на електронното управление Божидар Божанов. Той дава и конкретни примери за това.

Божанов обяснява, че сайтът е бил вкаран в няколко "черни списъка" на софтуери за киберсигурност, така че да бъде блокиран в корпоративни мрежи, като е класифициран като "порнографско съдържание”.

По думите му има и сигнали, че Фейсбук също го трие като спам.

Освен това са регистрирани и DDoS атаки към IP адреса, който по принцип е скрит зад Cloudflare, т.е. не би трябвало да е видим. Според Божанов в случая е възможно да е имало установяване на реалното IP по косвени начини, което се изследва в момента.

" В поне два от тези три примера, с висока степен на вероятност има намеса на МВР. Тъй като такава злоупотреба с правомощия, свързани с киберсигурността, би имала негативни последици за страната и би намалила доверието на международни организации в информацията, подавана от МВР, в качеството си на народен представител изпращам запитвания до Meta (Facebook), ESET, ZScaler и Cloudflare за това кой и по какъв ред е подал сайта "Ново начало," пише Божанов във Фейсбук.

По-рано този месец министерството на вътрешните работи свали сатиричния сайт. По-късно сайтът отново проработи, след като активисти на "Да, България" го качиха на хостинг извън България. Именно те създадоха платформата в началото на август.

Тогава Божанов изпрати въпроси до ресорния министър Калин Стоянов с искане за обяснение на правните основания на това разпореждане, както и на база на какво се е задействало ведомството.

Вместо да даде отговори Калин Стоянов, заговори за "безпрецедентна и арогантна политическа намеса" в работата на ГДБОП"

Сега Божидар Божанов ще изпрати и втори въпрос на МВР за предприетите от тях действия.

"В нормална ситуация не бих правил публично допускането, че именно МВР извършва тези непропорционални действия, а първо бих проверил с провеждане на работна среща или разговор. Явно обаче това ще бъде определено като "оказване на натиск" от отиващия си от поста министър," пише той.

Божанов казва още, че опитите да се спре онлайн разпространението на политическо (вкл. сатирично) съдържание, освен технологично обречени, са и противоконституционни, поради което винаги е възразявал срещу тях в обсъжданията на тема "дезинформация".

"А МВР трябва да подлежи на външен контрол по отношение на прилагане на такива мерки, поради което обмислям законодателна инициатива, с която всяко действие по отношение на онлайн съдържание да се съгласува с Министерството на електронното управление и да се представя в обобщен доклад на Народното събрание," допълва той.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Висша мода по халат: Риана, Изабел Юпер и новата мания по комфортни дрехи

Нова тенденция превръща халатите за баня в облекло от висшата мода

18:50 - 19.09.2024
Технологии

Huawei представи 14 нови смарт часовника. Сред тях и за 24-часово следене на кръвното

И тази година Huawei избра Барселона, за да представи новите си смарт часовници

17:50 - 19.09.2024
Важно днес

ЕС праща 160 млн. евро на Украйна, взети от замразени руски активи

Средствата ще отидат за хуманитарна помощ и ремонти на енергийната инфраструктура

16:44 - 19.09.2024
Текстове от партньори

Player 0.0 е първото по рода си виртуално състезание за почитателите на F1®, в което най-добрият шофьор е този, който не пие

Участниците ще се състезават на специални симулатори за място на световния финал, където ще могат да се изправят срещу трикратния световен шампион във F1® и официален посланик на Heineken® 0.0 Макс Верстапен

16:31 - 19.09.2024
Култура

"Синелибри 2024": Ървин Уелш, "Добър ден, тъга" и още от програмата на кинофестивала

Билетите за всички филми от "Синелибри" вече са в продажба

14:54 - 19.09.2024