Атанас Атанасов: ИТН да се върне за третия мандат и да предложи за премиер човек като Ива Митева Снимка: © bTV

Съпредседателят на „Демократична България“ Атанас Атанасов заяви, че партиите извън ГЕРБ и ДПС трябва да постигнат компромис помежду си за съставяне на редовно правителство. Той допусна част от него да включва връщане на ИТН в преговорите за третия мандат, като на партията да се даде шанс да предложи отново кандидат-премиер, а останалите да го подкрепят.

Попитан какви качества трябва да притежава министър-председател, който да поеме лидерството във времена на няколко вече съществуващи и задаващи се кризи, Атанасов даде за пример председателя на Народното събрание Ива Митева.

„Мисля си, че може да бъде направен компромис от всички останали. Министър-председателят на страна в толкова тежка ситуация трябва да е със солиден опит, който може да контролира подобни кризи. Човек като Ива Митева има способност да оглави правителство с тези си качества“, каза Атанасов в интервю за „Лице в лице“ по bTV.

„Ако ИТН имат желанието да участват в процеса по спасяване на държавата, нека предложат фигура, която да обсъдим и около която да се обединим“, заяви Атанасов.

Президентът Румен Радев трябва да връчи третия мандат до 27 август и още не е обявил на коя партия ще възложи задачата да опита да състави редовно управление. От ИТН заявиха, че няма да преговарят и да подкрепят правителство с този мандат след провала на проектокабинета им.

Ива Митева иска "Изправи се" да получи третия мандат, БСП няма намерение да се "пазари"

Слави Трифонов се обяви за „конструктивна опозиция“ и заяви, че ДБ и ИБГНИ са „предали“ ИТН. На въпрос има ли път назад и може ли „Демократична България“ и „Има такъв народ“ да забравят случилото се, Атанасов каза: „Няма нужда да забравяме или прощаваме. Хората, които се занимават с политика, трябва да имат дебела кожа. Не познавам господин Трифонов, не съм го виждал и не знам дали има дебела кожа“.

Попитан дали до тази ситуация се е стигнало заради „тънки сметки“, съпредседателят на ДБ заяви, че от коалицията не са обещавали нищо на ИТН, а само на своите избиратели. „Нашите предизборни обещания не са били да подкрепим това правителство, което беше предложено – с премиер Пламен Николов. Той е човек, който според мен и колегите ми няма капацитета за премиер“.

„Имахме една среща с тях, която мина в разумен тон, но нямаше нищо особено. Изненада ни предложението им за кабинет, тези хора нищо не ни говореха. За нас е важно в изпълнителната власт да има качествени хора, способни да правят реформи“, допълни Атанасов.

Той заяви, че има „конкретни факти“, които говорят за „координация“ между ИТН и ДПС. Даде за пример гласуването в бюджетната комисия за процедура по избор на нов управител на Българската народна банка. За наследник на Димитър Радев е считан новоизбраният председател на комисията по бюджет и финанси Любомир Каримански от ИТН, а номинациите ще станат ясни тази седмица.

„Краткият срок от три дни за номинации за БНБ - те го направиха заедно“, каза Атанасов за ИТН и ДПС.

„Готови сме да направим всичко, за да има правителство и за да бъде прекъсната кризата. Но не и правителство, което ще зависи от ГЕРБ или от ДПС“, подчерта той.

По темата с третия мандат Атанасов каза, че президентът трябва да проведе още едни консултации с политическите партии и да избере тази с най-голяма „способност“. Утре ДБ ще има заседание на органите на коалицията, след което ще излезе с официална позиция по въпроса.

„Готови сме за брейнсторминг между 4-те политически сили, без ГЕРБ и ДПС. Вариант е ИБГНИ да вземе третия мандат, това е наша идея отдавна. Без ИТН обаче правителство не може да бъде съставено“, добави съпредседателят на „Демократична България“.

Той каза, че харесва работата на Янаки Стоилов като служебен министър на правосъдието, в отговор на въпрос дали някои представители на служебния кабинет може да продължат работа в евентуално редовно правителство. Похвали това, което е свършил и силовият вицепремиер Бойко Рашков.

„По-важно е друго – на южната граница чака мигрантска вълна, тя трябва да се укрепи с полицаи, с военни. Това е криза, която изисква стабилна държава. Здравната криза, икономическите проблеми, националната сигурност – имаме твърде много кризи едновременно, а те изискват стабилност“, каза Атанас Атанасов.

Той коментира и темата с полицейското насилие над протестиращи, за което като големите отговорници бяха посочени бившите вътрешни министри от ГЕРБ Младен Маринов и Христо Терзийски. „Очаквах от тези мъже да вземат думата в пленарна зала, а не да се скриват в кулоарите. Очевидно е, че информацията е потулена с участието на прокуратурата. Ето още един проблем, който чака решение – съдебна реформа. Бях изумен от изслушването на главния прокурор, който каза, че от него нищо не зависи, а не е така“.


Иван Костов: С речника на Доган и с диктуване на задачи - Трифонов вкара парламента в безизходица

Гешев атакува в Конституционния съд правото на депутатите да го викат в парламента


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

И Живко Коцев вече е с обвинение за участие в организирана престъпна група

Наложена му е парична гаранция в размер на 20 000 лева.

19:02 - 17.04.2024
Важно днес

Смяна на местата и в "Булгаргаз", Деница Златева вече не е изпълнителен директор

Мястото на Златева заема Веселин Синабов

18:05 - 17.04.2024
Европейски дневници

Гласуването за Европарламент е все по-важно, но интересът в България остава по-нисък

Проучване на "Евробарометър" сочи ръст на интереса към вота

17:07 - 17.04.2024
Важно днес

Наводненията в Дубай: Отменени полети и парализа по пътищата след най-тежките валежи за последните 75 г.

Валежите надхвърлят всичко, документирано от началото на събирането на данни през 1949 г.

15:31 - 17.04.2024