Снимка: © bTV

Съпредседателят на „Демократична България“ Атанас Атанасов заяви, че партиите извън ГЕРБ и ДПС трябва да постигнат компромис помежду си за съставяне на редовно правителство. Той допусна част от него да включва връщане на ИТН в преговорите за третия мандат, като на партията да се даде шанс да предложи отново кандидат-премиер, а останалите да го подкрепят.

Попитан какви качества трябва да притежава министър-председател, който да поеме лидерството във времена на няколко вече съществуващи и задаващи се кризи, Атанасов даде за пример председателя на Народното събрание Ива Митева.

„Мисля си, че може да бъде направен компромис от всички останали. Министър-председателят на страна в толкова тежка ситуация трябва да е със солиден опит, който може да контролира подобни кризи. Човек като Ива Митева има способност да оглави правителство с тези си качества“, каза Атанасов в интервю за „Лице в лице“ по bTV.

„Ако ИТН имат желанието да участват в процеса по спасяване на държавата, нека предложат фигура, която да обсъдим и около която да се обединим“, заяви Атанасов.

Президентът Румен Радев трябва да връчи третия мандат до 27 август и още не е обявил на коя партия ще възложи задачата да опита да състави редовно управление. От ИТН заявиха, че няма да преговарят и да подкрепят правителство с този мандат след провала на проектокабинета им.

Ива Митева иска "Изправи се" да получи третия мандат, БСП няма намерение да се "пазари"

Слави Трифонов се обяви за „конструктивна опозиция“ и заяви, че ДБ и ИБГНИ са „предали“ ИТН. На въпрос има ли път назад и може ли „Демократична България“ и „Има такъв народ“ да забравят случилото се, Атанасов каза: „Няма нужда да забравяме или прощаваме. Хората, които се занимават с политика, трябва да имат дебела кожа. Не познавам господин Трифонов, не съм го виждал и не знам дали има дебела кожа“.

Попитан дали до тази ситуация се е стигнало заради „тънки сметки“, съпредседателят на ДБ заяви, че от коалицията не са обещавали нищо на ИТН, а само на своите избиратели. „Нашите предизборни обещания не са били да подкрепим това правителство, което беше предложено – с премиер Пламен Николов. Той е човек, който според мен и колегите ми няма капацитета за премиер“.

„Имахме една среща с тях, която мина в разумен тон, но нямаше нищо особено. Изненада ни предложението им за кабинет, тези хора нищо не ни говореха. За нас е важно в изпълнителната власт да има качествени хора, способни да правят реформи“, допълни Атанасов.

Той заяви, че има „конкретни факти“, които говорят за „координация“ между ИТН и ДПС. Даде за пример гласуването в бюджетната комисия за процедура по избор на нов управител на Българската народна банка. За наследник на Димитър Радев е считан новоизбраният председател на комисията по бюджет и финанси Любомир Каримански от ИТН, а номинациите ще станат ясни тази седмица.

„Краткият срок от три дни за номинации за БНБ - те го направиха заедно“, каза Атанасов за ИТН и ДПС.

„Готови сме да направим всичко, за да има правителство и за да бъде прекъсната кризата. Но не и правителство, което ще зависи от ГЕРБ или от ДПС“, подчерта той.

По темата с третия мандат Атанасов каза, че президентът трябва да проведе още едни консултации с политическите партии и да избере тази с най-голяма „способност“. Утре ДБ ще има заседание на органите на коалицията, след което ще излезе с официална позиция по въпроса.

„Готови сме за брейнсторминг между 4-те политически сили, без ГЕРБ и ДПС. Вариант е ИБГНИ да вземе третия мандат, това е наша идея отдавна. Без ИТН обаче правителство не може да бъде съставено“, добави съпредседателят на „Демократична България“.

Той каза, че харесва работата на Янаки Стоилов като служебен министър на правосъдието, в отговор на въпрос дали някои представители на служебния кабинет може да продължат работа в евентуално редовно правителство. Похвали това, което е свършил и силовият вицепремиер Бойко Рашков.

„По-важно е друго – на южната граница чака мигрантска вълна, тя трябва да се укрепи с полицаи, с военни. Това е криза, която изисква стабилна държава. Здравната криза, икономическите проблеми, националната сигурност – имаме твърде много кризи едновременно, а те изискват стабилност“, каза Атанас Атанасов.

Той коментира и темата с полицейското насилие над протестиращи, за което като големите отговорници бяха посочени бившите вътрешни министри от ГЕРБ Младен Маринов и Христо Терзийски. „Очаквах от тези мъже да вземат думата в пленарна зала, а не да се скриват в кулоарите. Очевидно е, че информацията е потулена с участието на прокуратурата. Ето още един проблем, който чака решение – съдебна реформа. Бях изумен от изслушването на главния прокурор, който каза, че от него нищо не зависи, а не е така“.


Иван Костов: С речника на Доган и с диктуване на задачи - Трифонов вкара парламента в безизходица

Гешев атакува в Конституционния съд правото на депутатите да го викат в парламента


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Адвокатурата няма да иска наказание за Петър Илиев заради плагиатството

Софийският адвокатски съвет отказа дисциплинарно дело срещу юриста

МОН опроверга Кацаров: Тестовете за Covid-19 не достигат дори за една седмица

Около 150 хил. тестове не стигат за връщане в клас на всички ученици

Платформата за билети за Arctic Monkeys била атакувана от "вторичния пазар"

Мениджмънтът на бандата отказал преместване на концерта на друго място в Бургас, което щяло да увеличи капацитета двойно

Нинова: Не сме се договаряли нито да съм първи председател на НС, нито да има ротация

"Нито едно от имената, които се спрягат за министри от БСП, не отговаря на истината"

Фаворитите за най-добър филм на "Оскари" 2022

10 предложения, които могат да попаднат сред номинираните

Бог е високо, МВР - далеко, а юмручното право отнема живот

Престъпленията стават компенсация на липсващия ред и правосъдие

Всички ученици ще могат да се върнат в клас от 6 декември

Стойчо Кацаров ще издаде нова заповед