Снимка: © Булевард България

Главният прокурор Иван Гешев внесе в Конституционния съд искане да бъдат обявени за противоконституционни текстове от правилника на Народното събрание, които гласят, че депутатите могат да го викат в парламента най-малко веднъж на всеки три месеца.

Това се случва четири дни след като обвинител номер едно се отзова на искането на народните представители в правната комисия да го изслушат по темата за полицейското насилие над протестиращи през 2020 г.

В документа, внесен в КС, Гешев посочва, че текстовете на Народното събрание „противоречат на разпоредбите на Конституцията за принципа на разделение на властите и независимостта на съдебната власт“.

„Съгласно чл. 24 от ПОДНС „най-малко веднъж на всеки три месеца“ в Комисията по конституционни и правни въпроси на НС се провежда обсъждане с участието на главния прокурор във връзка с прилагането на закона и дейността на прокуратурата и разследващите органи. Това задължение е предвидено само за главния прокурор, но не и за председателите на върховните съдилища, което поставя въпроса за равнопоставеността между различните органи в съдебната система и за пропорционалността на нормата“, твърди Гешев.

Той цитира решение на Конституционния съд от 6 юни 2017, в което пише, че „основният закон  ясно е установил пределите на сдържащите действия на законодателя по отношение на прокуратурата като част от съдебната власт - до годишните доклади, както и  други доклади, които са с предмет, съобразен с изискването всяка власт да остане в границите на осъществявана от нея конституционно възложена власт“.

В искането на главния прокурор до КС се посочва, че разпоредбата на чл.24 от Правилника за организацията и дейността на НС недопустимо разширявала конституционно предвидения контрол на законодателната над съдебната власт и нарушавала баланса между властите.

Той цитира и още едно решение на КС от 17 май 1995 г. – че явяване в парламента за отговор на поставени въпроси от депутати не било задължително за президента, вицепрезидента, конституционните съдии и всички магистрати.

„Приравняването на орган на съдебната власт, каквато е прокуратурата, на органи, които са под пряк парламентарен контрол, е недопустимо нарушаване на баланса между властите и противоконституционно навлизане на законодателната власт в правомощия, дадени от Конституцията на органи на съдебната власт“, пише още в искането на Гешев.

Той два пъти отказа да се яви в парламента с доклад по темата за полицейското насилие и дори излезе в отпуск, но все пак на 19 август изненадващо отиде в правната комисия. Там само заяви, че нямал нито „задължението“, нито „правомощията“ да контролира „конкретни досъдебни производства“ и да знае информацията по тях.

Ден по-късно стана ясно, че прокуратурата е образувала общо 15 преписки във връзка със случаи на полицейско насилие в периода 1 юли - 30 септември 2020 г., но само в три от тях се е стигнало до по-задълбочено разследване.

Председателят на Комисията по конституционни и правни въпроси в 46-ото Народно събрание Андрей Михайлов от ИТН заяви в неделя пред БНР, че „зад маската на дипломатична учтивост на Гешев“ се чуло само едно нещо: „Не смейте да ме викате повече“.


Председателят на правната комисия: Зад дипломатичната учтивост на Гешев се чу: "Не ме викайте повече"

Иван Костов: С речника на Доган и с диктуване на задачи - Трифонов вкара парламента в безизходица


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

"Отровата винаги оставя следа": Документалният филм "Навални" ще е достъпен в HBO Max

"Отровата винаги оставя следа" казват създателите на продукцията

Папа Франциск към Петков: Корупцията е болест, а младите политици са единственият начин тя да бъде изкоренена

Министър-председателят е в Рим и Ватикана за традиционно по повод 24 май посещение

Животът в Русия след инвазията: зловещи затворени витрини и масов страх от мобилизация

Войната в Украйна застигна и Русия - не с крилати ракети, а под формата на санкции, които промениха животът в страната

Зеленски пред Давос: Украйна се нуждае от поне 5 млрд. долара месечно и още оръжия

Украинският президент се включи онлайн в Световния икономически форум

Байдън: САЩ са готови да защитят Тайван с военна сила

Според Байдън няма опасност подобно събитие скоро да се случи

Кирил Петков ще търси подкрепа и от опозицията по въпроса за Северна Македония

"Бъдещето на нашата съседка е толкова важен въпрос, че дори коалицията няма право сама да го направи", каза Петков

Доживотен затвор: Украински съд осъди първи руски войник за убийство на цивилен гражданин

Присъдата е по първото дело за военни престъпления, извършени от руски бойци от началото на войната на Русия в Украйна

Радев иска да чуе какво мисли Петков за Северна Македония преди да свика КСНС

Държавният глава се обърна към хората в Северна Македония и ги призова "по-бързо да се освободят от идеологическите окови на тоталитарното югославско минало"

Проф. Цочо Бояджиев получи орден "Стара планина"

Президентът удостои с държавни отличия още петима изтъкнати български учени