Гешев атакува в Конституционния съд правото на депутатите да го викат в парламента Снимка: © Булевард България

Главният прокурор Иван Гешев внесе в Конституционния съд искане да бъдат обявени за противоконституционни текстове от правилника на Народното събрание, които гласят, че депутатите могат да го викат в парламента най-малко веднъж на всеки три месеца.

Това се случва четири дни след като обвинител номер едно се отзова на искането на народните представители в правната комисия да го изслушат по темата за полицейското насилие над протестиращи през 2020 г.

В документа, внесен в КС, Гешев посочва, че текстовете на Народното събрание „противоречат на разпоредбите на Конституцията за принципа на разделение на властите и независимостта на съдебната власт“.

„Съгласно чл. 24 от ПОДНС „най-малко веднъж на всеки три месеца“ в Комисията по конституционни и правни въпроси на НС се провежда обсъждане с участието на главния прокурор във връзка с прилагането на закона и дейността на прокуратурата и разследващите органи. Това задължение е предвидено само за главния прокурор, но не и за председателите на върховните съдилища, което поставя въпроса за равнопоставеността между различните органи в съдебната система и за пропорционалността на нормата“, твърди Гешев.

Той цитира решение на Конституционния съд от 6 юни 2017, в което пише, че „основният закон ясно е установил пределите на сдържащите действия на законодателя по отношение на прокуратурата като част от съдебната власт - до годишните доклади, както и други доклади, които са с предмет, съобразен с изискването всяка власт да остане в границите на осъществявана от нея конституционно възложена власт“.

В искането на главния прокурор до КС се посочва, че разпоредбата на чл.24 от Правилника за организацията и дейността на НС недопустимо разширявала конституционно предвидения контрол на законодателната над съдебната власт и нарушавала баланса между властите.

Той цитира и още едно решение на КС от 17 май 1995 г. – че явяване в парламента за отговор на поставени въпроси от депутати не било задължително за президента, вицепрезидента, конституционните съдии и всички магистрати.

„Приравняването на орган на съдебната власт, каквато е прокуратурата, на органи, които са под пряк парламентарен контрол, е недопустимо нарушаване на баланса между властите и противоконституционно навлизане на законодателната власт в правомощия, дадени от Конституцията на органи на съдебната власт“, пише още в искането на Гешев.

Той два пъти отказа да се яви в парламента с доклад по темата за полицейското насилие и дори излезе в отпуск, но все пак на 19 август изненадващо отиде в правната комисия. Там само заяви, че нямал нито „задължението“, нито „правомощията“ да контролира „конкретни досъдебни производства“ и да знае информацията по тях.

Ден по-късно стана ясно, че прокуратурата е образувала общо 15 преписки във връзка със случаи на полицейско насилие в периода 1 юли - 30 септември 2020 г., но само в три от тях се е стигнало до по-задълбочено разследване.

Председателят на Комисията по конституционни и правни въпроси в 46-ото Народно събрание Андрей Михайлов от ИТН заяви в неделя пред БНР, че „зад маската на дипломатична учтивост на Гешев“ се чуло само едно нещо: „Не смейте да ме викате повече“.


Председателят на правната комисия: Зад дипломатичната учтивост на Гешев се чу: "Не ме викайте повече"

Иван Костов: С речника на Доган и с диктуване на задачи - Трифонов вкара парламента в безизходица


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Митрофанова отрече "руска следа" в заплахите срещу училищата в България

Руският посланик смята за "необосновани" обвиненията за хибридната атака

18:59 - 28.03.2023

„Приятелски“ държави (почти) спасяват Русия от удара на петролното ембарго

Все още се наблюдава спад в добива нефт и газ, а очакванията са за по-трудна 2023 г.

18:31 - 28.03.2023

Кой се страхува от "Ти броиш"? Масивна атака срещу платформата за честност на изборите

Кампанията търси още 800 души, за да проверяват протоколите от 2 април

17:48 - 28.03.2023

Бягството на Алексей Москальов: Бащата, осъден на затвор заради детска рисунка срещу войната

13-годишната му дъщеря беше отнета и отведена в социален дом, докато властта съди бащата

17:21 - 28.03.2023

Всички са равни, но не и в Twitter. Профили на известни личности получават специални преференции

Таен списък с VIP потребители в Twitter показва, че публикациите на някои акаунти имат по-голям обхват в социалната мрежа

16:08 - 28.03.2023

След 102 фалшиви сигнала за бомби в училищата - ГДБОП има заподозрян

Две партньорски служби съдействат за разследването

15:11 - 28.03.2023

Френският McDonald's става еко - с опаковки за многократна употреба

Дизайнерското Elium Studio разработва съдове за веригата от две години

15:10 - 28.03.2023