Атанас Атанасов остава председател на ДСБ поне още месец Снимка: © Facebook/ДСБ

Националното ръководство на "Демократи за силна България" (ДСБ) даде мандат и гласува доверие на председателя си Атанас Атанасов, но само да проведе разговорите за "създаване на условия за успешна работа" в рамките на новия парламент в групата на ПП-ДБ. Решението дали Атанасов ще остане на лидерския пост предстои - уставът на партията предвижда първо да бъде свикан Изпълнителен съвет - тоест по-широкият ръководен орган, който трябва да насрочи Национално събрание. Това е ортанът, който взима решения кой да е начело на партията.

Два дни след изборите на 9 юни Атанасов обяви, че ще поиска "вот на доверие" от съпартийците си заради ниските резултати на ПП-ДБ - коалицията, от която ДСБ е част, на парламентарните избори. За разлика от него Христо Иванов - лидер на "Да, България", веднага след вота подаде оствката си от партийния пост.

Решението за това дали Атанасов ще остане лидер на ДСБ би трябвало да бъде взето на Национално събрание. В решенията на ръковоството на ДСБ от днес се посочва, че на 6 юли ще бъде свикан Изпълнителен съвет. Той ще обяви дата за Национално събрание, което може да смени или не Атанасов.

В съобщението на ДСБ се казва още, че националното ръководство на партията е обсъдило на свое заседание изборните резултати и отчита "сериозната загуба" за ПП-ДБ.

"На фона на рекордно ниската избирателна активност, това е явен сигнал, че сме изправили избирателите си пред труден избор. Вината за това е наша. Допуснали сме да бъде нарушен диалогът с нашите поддръжници, който винаги е бил най-голямата ни сила. Сега се нуждаем от откровеност и висока степен на критичност, за да потърсим пътя как да продължим напред", пише в него.

ПП-ДБ остана на трето място в изборите с 14,33% подкрепа, като отчете най-голям отлив на избиратели. Коалиция загуби повече от половината от гласовете си в сравнение с парламентарния вот през април 2023 г.

ДСБ потвърждават още веднъж, че ПП-ДБ ще бъде "решителна опозиция" в новия парламент и ще бъде срещу "всеки опит за връщане назад към порочните практики и модела на Борисовата държава".

По-рано през деня коалицията обяви, че няма да участва в разговорите за съставяне на правителство с мандата на ГЕРБ-СДС. От партията на Бойко Борисов вече започнаха преговорите, като най-напред поканиха втората политическа сила от изборите - ДПС. Освен ПП-ДБ, "Възраждане" и БСП също заявиха, че няма да са част от консултации за кабинет.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Глобален компютърен срив спря самолети, засегна компании и медии

Oт Microsoft казват, че работят по отстраняването на проблема

10:26 - 19.07.2024
Важно днес

Мирчев пита президента защо Пеевски е с държавна охрана от години

Бившият депутат твърди, че Пеевски от доста време се ползва с държавна охрана

09:55 - 19.07.2024
Важно днес

Стоянов: "Щяхме да коментираме BG Alert, ако имаше жертви", нападна "тези хора", които му искат оставката

Служебният премиер Димитър Главчев и министърът на вътрешните работи Калин Стоянов дадоха съвместен брифинг от село Мамарчево за актуалната обстановка в страната. 

09:09 - 19.07.2024
Важно днес

Тръмп призова за единство и със серия от словесни атаки обеща нова ера за Америка

Тръмп изнесе рекордно дълга реч пред съпартийците си и заплаши с "най-голямото депортиране" в историята на САЩ

08:31 - 19.07.2024
Важно днес

След атака с дрон над Тел Авив има загинал и поне 10 ранени

Говорител на йеменските бунтовници хути пое отговорност за удара.

08:07 - 19.07.2024
Млада България

Проблемите и възможностите, които класациите на елитните гимназии скриват

Разговор с Анет Маринова - консултант по приобщаващо образование, за капацитета на образователната система да гарантира правото на образование и обучение в оптимални условия и за всички.

07:57 - 19.07.2024
Важно днес

Гръмотевични бури, но и опасна жега се очакват в петък

Предупреждения за високи температури и за гръмотевични бури

07:49 - 19.07.2024
Важно днес

Главчев свиква Съвета по сигурността заради продължаващите пожари в страната

Борбата с големия пожар в ямболското село Воден продължава

07:33 - 19.07.2024