Авантюристи, бизнесмени, изследователи: Кои са пътниците, загинали в подводницата „Титан“? Снимка: © Колаж: Getty, Blue Origin, OceanGate

Трагедията с подводницата "Титан", довела до трагичната смърт на петимата пътници на борда, привлече внимание от цял свят.

Авантюристи, качили се на изчезналата подводница, са основателят на компанията, която управлява плавателния съд; британски бизнесмен и изследовател; баща и син тийнейджър от известно пакистанско семейство; и френски морски експерт, страстен познавач на темата „Титаник“ - ето кои са хората, изгубили живота си при експедицията.

Стоктън Ръш

Стоктън Ръш e главен изпълнителен директор на OceanGate – компанията, която организира подводното пътуване до останките на „Титаник“ – и един от петимата души на борда на изчезналата в северната част на Атлантическия океан подводница. През годините той си е извоювал репутацията на нещо като съвременен Жак Кусто – любител на природата, авантюрист и визионер.

Той следва мечтата си за дълбоководни изследвания с детски плам и антипатия към правилата – нещо, което пролича още повече след неделя вечерта, когато корабът му „Титан“ изчезна. „В един момент безопасността просто е чиста загуба“, каза Стоктън в интервю за CBS миналата година. „Искам да кажа, че ако просто искате да сте в безопасност, не ставайте от леглото. Не се качвайте в колата си. Не правете нищо.“

Израснал с мечтата да бъде астронавт, Ръш не успява да я последва заради нарушено зрение. Дипломира се като аерокосмически инженер в Принстън, а с годините осъзнава, че онова, което истински го влече, е нещо друго.

„Ставаше дума за изследване. Ставаше дума за откриване на нови форми на живот. Исках да бъда нещо като капитан Кърк. Не исках да бъда пътникът отзад. И осъзнах, че океанът е вселената.“

Така се стига до основаването на OceanGate през 2009 г. Ръш формулира мисията на компанията с идеята „да разшири достъпа до дълбокия океан чрез иновации“. Той ръководи финансовите и инженерните стратегии на фирмата, която в момента разполага с три подводни кораба за провеждане на проучвания, филмови продукции и „изследователски пътувания“, включително обиколки на мястото, където се намират останките на „Титаник“ (б.р. билет за тази мисия струва 250 000 долара).

61-годишният Ръш е дълбоко убеден, че морето, а не небето, предлага на човечеството най-добрите шансове за оцеляване, ако или когато повърхността на Земята стане необитаема. „Бъдещето е под водата, то не е на Марс. Ще имаме база под водата... Ако изхвърлим тази планета на боклука, най-добрата спасителна лодка за човечеството е под водата“, смята той.

Макар че точното нетно състояние на Стоктън Ръш не е публично документирано, разчетите показват, че то е около 12 млн. долара. Известно е, че той произхожда от заможен род. Семейното състояние започва да се трупа от дядо му, който от беден ирландски имигрант се превръща в директор на Standard Oil на 33-годишна възраст.

Стоктън Ръш използва ресурсите и връзките си, за да финансира експедициите на OceanGate.

Титаник Изчезналият "Титан": Съдебен спор разкрива смущаващи данни за рисковете за пътниците

Хамиш Хардинг

Хамиш Хардинг, един от петимата на борда, е британски авиационен бизнесмен и пословичен авантюрист, поставил няколко световни рекорда за дълбоководно пътуване и обиколка на Земята със самолет.

Хардинг, който е пилот на самолет, публикува в социалните медии преди пътуването с „Титан“, че е решил да се гмурне с подводницата до останките на „Титаник“, като написа в Instagram: „Тази мисия вероятно ще бъде първата и единствена пилотирана мисия до „Титаник“ през 2023 г.“.

Хардинг е основател и председател на Action Aviation, компания, базирана в Обединените арабски емирства, която купува и продава самолети. Все още ненавършил 60, през миналата година Хардинг бе сред пасажерите на петия полет в космоса на Blue Origin, частната космическа компания, основана от Джеф Безос.

Страниците на Хардинг в социалните мрежи са пълни със снимки на самолети, ракети, кораби и кадри от приключенията му до дестинации, сред които Южния полюс и Марианската падина.

Точната стойност ба богатството на Хардинг не е много ясна, но се твърди, че той притежава активи за поне 1 млрд. долара.

Пол-Анри Наржоле

Наржоле, 77-годишен пенсиониран командир от френския флот, е директор на подводните изследвания на медийна и изложбена компания, чийто филиал, RMS Titanic, е изключителен управител на останките от кораба „Титаник“.

Наржоле, по прякор П.Х., има „несравними познания“ за потопения плавателен съд, казва Брандън Уайт, управител на Международното дружество „Титаник“, който пътува до мястото заедно с Наржоле още през 90-те години на миналия век. По думите му той може да разпознае парчета от кърмата на кораба, която е натрошена на океанското дъно, „както никой друг не може“.

„Той наистина познава кораба и изпитва почти невероятна страст към него“, каза Уайт.

Наржоле е роден в Шамони, Франция. Живял е в Африка в продължение на 13 години със семейството си. Според профила му в LinkedIn той е служил като пилот на подводница, капитан на кораб и дълбоководен водолаз по време на 20-те си години, прекарани във френския флот.

Докато работи във френския научноизследователски институт по морски науки IFREMER, Наржоле се спуска към „Титаник“ за първи път през 1987 г. – две години след откриването на останките.

Оттогава насам е ръководил няколко експедиции до мястото, осъществил е 37 подводни гмуркания – включително и с OceanGate – и е контролирал изваждането на 5000 артефакта, според биографията на уебсайта на компанията му.

Миналата година публикува книга за кораба на френски език: „В дълбините на Титаник“.

„Той познаваше този район толкова добре. Именно това е толкова трагично“, казва Майкъл Финдли, бивш президент на Международното дружество „Титаник" и приятел на Наргеоле. „Направил е повече гмуркания на това място от всеки друг. И фактът, че той е сред изчезналите, е почти невъзможно за разбиране.“

Нетното състояние на Пол-Анри се оценява на около 1,5 милиарда долара, въпреки че е трудно да се посочи точна сума.

Шахзада Дауд и неговият син Сюлеман

Британско-пакистанският бизнесмен Шахзада Дауд се качи на борда на „Титан“ заедно със 19-годишния си син Сюлеман. Те са част от едно от най-известните бизнес семейства в Пакистан.

Шахзада Дауд е заместник-председател на пакистанския конгломерат Engro Corp., известен в различни индустриални сфери, включително в областта на торовете, текстила и храните. Компанията е дъщерно дружество на семейната Dawood Hercules, ръководена от баща му Хюсеин.

Дауд ръководи и семейната фондация „Дауд“ и е попечител на Института SETI, базирана в Калифорния изследователска организация, която търси извънземен живот. Президентът на института, Бил Даймънд, го определя като скромен по природа и запленен от въпроса дали съществува интелигентен живот другаде във Вселената.

За предстоящото гмуркане с „Титан“ споделил през април, определяйки го като изключителна възможност. По думите на Даймънд Дуад обикновено не поема рискове, но бил заинтригуван от шанса да изследва океана – все още сравнително непозната територия за хората.

С двойно пакистанско-британско гражданство, оценките показват, че той има 136,73 млн. долара лично състояние.

Синът му Сюлейман Дауд е най-младият член на експедицията с „Титан“ Той израства край Лондон с баща си и майка си Кристин, която е професионален „лайф коучинг“ и ръководи бизнес в областта на биологичното земеделие в пакистанския регион Пенджаб.

Младежът е почитател на научнофантастичните книги, кубчетата на Рубик и волейбола. Наскоро завърши ACS International School Cobham.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Нетаняху влезе с полиция в "Ал Джазира" в Израел

Тел Авив аргументира решението си с мотива, че катарската телевизионна мрежа застрашава националната сигурност.

15:33 - 05.05.2024
Важно днес

17-годишен младеж се призна за виновен за побоя над Матиас Еке

Непълнолетното момче се е предало на полицията в Дрезден в присъствието на родител.

12:59 - 05.05.2024
Важно днес

Хиляди протестираха в Тел Авив с искане за прекратяване на огъня в Газа

Демонстрантите настояват, че трябва да се направи всичко възможно, за да се върнат у дома отвлечените от групировката заложници.

10:13 - 05.05.2024
Важно днес

Си Дзинпин пътува за Европа. Макрон ще го убеждава да сътрудничи за прекратяване на войната в Украйна

Китайският президент Си Дзинпин започва днес европейската си обиколка, като първата му спирка е Париж.

09:12 - 05.05.2024
Важно днес

Русия обяви Зеленски за международно издирване

Украинският президент се издирва по неуточнено обвинение

18:24 - 04.05.2024