Изчезналият "Титан": Съдебен спор разкрива смущаващи данни за рисковете за пътниците Снимка: © Atlantic Productions/Magellan

Компанията OceanGate, която организира злополучното туристическо спускане до останките на "Титаник", е получавала предупреждения за възможни катастрофални проблеми с прототип на подводния си апарат "Титан".

Това става ясно от документи, които са част от съдебен спор между бившия мениджър по морските операции на OceanGate Дейвид Локридж и собствениците на фирмата.

Според Associated Press, през 2018 г. Локридж пише инженерен доклад, в който предупреждава за необходимостта от допълнителни изпитания на прототипната мини-подводница на OceanGate.

Той изрично посочва, че пасажерите може да бъдат изложени на опасност, когато тя достигне "екстремни дълбочини" в океана.

OceanGate завежда дело срещу него, като го обвинява за нарушаване на споразумение за конфиденциалност. Дейвид Локридж, на свой ред, решава да съди фирмата за неправомерно уволнение, като твърди, че е отстранен от работа, защото поставял въпроси за сигурността и тестовете.

Няколко месеца след началото на делото, двете страни сключват споразумение - условията му не са публично достояние.

От OceanGate твърдят, че проблемният прототип е заменен от батискаф с по-различен корпус, който е завършен чак през 2020-2021 г.

До момента спасителните екипи не са успели да открият изчезналата подводница и не е ясно каква е причината за загубата на контакт с нея.

Поведението на главния изпълнителен директор Стоктън Ръш (който също е на борда на изчезналата подводница) обаче подсказва за нетърпението му да вкара в употреба апарата въпреки критиките на независими експерти.

Основните критики на Дейвид Локридж през 2018 г. са насочени срещу технологията, която компанията е избрала за тестване издръжливостта на корпуса на "Титан".

Обвивката му от карбонови нишки е с дебелина от 12,7 см. Вместо да я обследват с цялостно сканиране на корпуса, OceanGate са прилагали техника за акустичен мониторинг, като анализират звуците, които корпусът издава при поставянето му под високо налягане.

"Това беше проблематично, защото този тип акустичен анализ може да покаже само кога даден компонент може да аварира - често става дума за милисекунди преди имплозия - и няма да засече дефекти, които са съществували преди поставянето на корпуса под налягане", се казва в жалбата на бившия мениджър.

Батискафът е проектиран да достига до дълбочина до 4000 м под морското равнище, за да може да прави огледи около останките на "Титаник".

Според Локридж обаче илюминаторът за пасажерите за проблемния прототип е сертифициран само за дълбочини до 1300 метра, а OceanGate отказвали да платят на производителя за изработка на илюминатор със сертификация за 4000 м.

Той твърди, че решението на компанията "поставя пътниците пред потенциална изключителна опасност в експериментален подводен апарат".

От OceanGate оспорват неговите заключения, като посочват, че Дейвид Локридж "не е инженер и не е нает или молен да изпълнява инженерни услуги по "Титан".

Той е отстранен, след като отказал да приеме уверенията от главния инженер на дружеството, че акустичният мониторинг и тестовият протокол са по-подходящи за засичане на неизправности, които сканирането на корпуса не би уловило.

През 2022 г. директорът Стоктън Ръш също защитава този тип анализ на сигурността. На конференция в Сиатъл той разказва, че е решил да поръча нов тип корпус от аерокосмически производител заради силния шум, който по-ранният прототип е издавал при изпитателно поставяне под налягане до 4000 м.

OceanGate са получили и още едно предупреждение през 2018 г., пише AP - този път от организацията "Общество за морски технологии". Членовете му пишат критично писмо до Ръш с призив да предостави подводницата си за тестове от независим оценител, преди да изпраща туристи на борда ѝ до дъното на Атлантическия океан.

Тогава директорът на OceanGate отказва да го направи. Година по-късно, през 2019 той се оплаква, че регулациите в индустрията на комерсиалните подводни апарати са толкова стриктни, че спират иновациите в сектора.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Кейти Пери продаде музикалните си права и стана една от най-богатите жени в Америка

Поп звездата Кейти Пери скоро може да се нареди в списъка на Forbes за най-богати жени

18:10 - 23.09.2023

Украйна все пак може да получи ракетите с голям обсег ATACMS от САЩ

САЩ планират да предоставят на Украйна модерни ракети с голям обсег на действие

17:06 - 23.09.2023

Влияние, власт, скандали: Как Рупърт Мърдок основа медийна империя?

Историята за успеха и влиянието на медийния магнат Рупърт Мърдок

16:57 - 23.09.2023

Румен Велев остава началник на "Шейново" заради пропуск на Столичния съвет

Агенцията по вписванията отказа да назначи Таня Адреева за директор на "Шейново"

14:15 - 23.09.2023

Художник трябва да върне $77 хил. на музей, след като "сътвори" две празни платна

Йенс Хаанинг е получил парите, които да включи като физическа валута в произведенията си

13:25 - 23.09.2023

Божанов: Зловредна приставка е причината за премахнатите от Facebook постове на АЕЖ

Проблемът с премахнатите публикации с линкове към АЕЖ и Factcheck не е в модераторските практики

13:14 - 23.09.2023

ТВ водещата Мира Добрева е изписана от "Пирогов" след спешната операция

Журналистката благодари на лекарите на "Пирогов" и на бърза помощ

12:13 - 23.09.2023

Бербатов: Когато си прекалено самоуверен и мислиш, че знаеш всичко - допускаш грешки

Бившият нападател на "Манчестър Юнайтед" коментира серията от три поредни загуби на тима

11:30 - 23.09.2023

Антон Хекимян напуска bTV. Може да е кандидат за кмет на ГЕРБ?

Неговият пост временно ще заеме Ралф Бартолaйт

11:28 - 23.09.2023