Австралия задържа Джокович в събота, но отлага депортирането му Снимка: © Getty Images

Австралийските власти отложиха временно задържането и депортирането на Новак Джокович след повторното анулиране на визата му.

Съдия Антъни Кели, който преди 4 дни отсъди в полза на сърбина при първата отмяна на визата му, свика спешно изслушване на адвокатите на световния №1 и юридическия екип на правителството. На проведеното онлайн заседание в късните петъчни часове (местно време) стана ясно, че властите искат Джокович да бъде задържан в 8 ч. сутринта в събота.

Сръбският тенисист първо ще присъства на интервю пред имиграционните власти. После ще може да посети офисите на адвокатите си, като ще бъде ескортиран от Австралийския Граничен контрол. В средата на деня отново ще бъде задържан, каза юристът от правителствения екип Стивън Лойд.

Адвокатът на тенисиста Никълъс Ууд прие факта, че правителството е в правото си да задържи Джокович, но предупреди за „медиен цирк“, ако това се случи. Затова беше постигнато съгласие сърбинът да се срещне с властите на "необявена локация", за да се избегне струпване на хора.

Тази нощ (петък срещу събота) световният №1 ще остане на адреса, на който се е настанил, след като беше пуснат от хотела за карантинирани чужденци в едно от предградията на Мелбърн.

Австралийското правителство няма да се задейства веднага с процедурата по депортиране, тъй като процесът по обжалване вече е в ход, съобщи адв. Стивън Лойд. Пълното изслушване по делото ще се проведе в неделя сутрин – ден преди началото на Australian Open. То няма да се разглежда от Окръжния съд, както първия съдебен процес на 10 януари, а във Федералния съд, което ще забави процедурата.

Адвокатите на сърбина настояват за бърз процес, който да приключи до края на седмицата, за да може Джокович да участва в турнира и да се бори за 10-а титла, ако надделее в съда. 9-кратният шампион е включен в жребия за Australian Open и ще може да започне защитата на титлата си в понеделник, в случай на благоприятно развитие на ситуацията в негова полза.

До новото обжалване се стигна, след като министърът на имиграцията Алекс Хоук упражни извънредните си правомощия да депортира граждани, които представляват „заплаха за здравето и обществения ред“. В мотивите си той посочи, че е взел решението на база на „обществения интерес“.

Юридическият екип на Джокович обаче лансира друга версия – според тях Хоук е отменил визата не защото Новак е неваксиниран, а защото „може да развълнува антиваксърското движение в Австралия“.

Никълъс Ууд твърди, че министърът на имиграцията е взел под внимание само какъв ще е ефектът от оставането на Джокович в страната върху антиваксърите. Затова, според него, мотивите на Хоук били „явно ирационални“.

Междувременно сръбският премиер Ана Бърнабич съобщи за BBC Serbia, че правителството прави всичко възможно да подкрепи Джокович. Тя вече е говорила с австралийския си колега Скот Морисън, който застана зад решението на Алекс Хоук, защото „австралийците искат жертвите, които са направили по време на пандемията, да бъдат отстоявани от властите“. Между Бърнабич и Морисън се е зародил „позитивен тон“.

Според сръбските власти обаче всичко е в ръцете на Австралия и те не искат да нарушат взаимоотношенията между държавите, оказвайки натиск по въпрос, касаещ един-единствен човек, съобщава кореспондентът на BBC в Белград.

Съдия Антъни Кели също отбеляза „физическите, финансовите и психическите страдания“ на австралийците, породени от правителствените ограничения. Гражданите на страната трябва да се съобразяват с едни от най-строгите мерки в света, въпреки че над 77% от населението е напълно ваксинирано.

Решението на министър Алекс Хоук значи, че 34-годишният тенисист е изправен пред угрозата да не може да получи виза за Австралия в следващите 3 години. Има обаче опция, при която австралийските власти да отменят дългосрочната забрана за влизане в страната, когато тенисистът кандидатства отново за виза - "по милосърдни основания".

Австралийските власти разшириха разследването срещу Джокович, след като стана ясно, че е нарушил редица карантинни мерки след положителния тест на 16 декември, както и че е дал грешна информация в декларацията за влизане в Австралия. В нея е записано, че не е пътувал в чужбина през 14-те дни преди кацането на австралийска територия, което не се оказа вярно. Сърбинът беше пътувал от Белград до испанския курорт Марбея в края на 2021 г.


Джокович призна, че съзнателно е нарушил карантината след положителния PCR

Джокович твърди, че e бил с Covid на 16 декември - но на следващия ден е награждавал деца в Белград

Германски IT-та доказват, че сертификатът на Новак Джокович е подправян

Netflix запечатват драмата на Джокович в Австралия в документален сериал


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Главчев смени служебния министър на външните работи с Даниел Митов след закана от Борисов

Предложението е мястото му да заеме Даниел Митов

22:15 - 15.04.2024
Важно днес

Живко Коцев е призован в антикорупционната комисия за повдигане на обвинение

Бившият главен секретар на МВР е извикан в петък, но ще се яви в сряда

21:10 - 15.04.2024
Важно днес

"Продължаваме промяната" не вижда възможност за преговори с ГЕРБ след вота

Партията очаква компроматна война по време на кампанията

19:53 - 15.04.2024
Важно днес

Борисов издигна Фандъкова "на първо място като депутат за изборите" (Обновена)

Борисов обяви решението в присъствието на бившия кмет на София

18:40 - 15.04.2024
Важно днес

"Зелено движение" напуска ПП-ДБ, отива на избори "в друг формат"

От ноември 2023 г. съпредседатели на "Зелено движение" са Тома Белев и Даниела Божилова, която е и настоящ депутат.

16:20 - 15.04.2024
Важно днес

Докато руският Орск е под вода, семейството на кмета си купува имоти в Дубай

Ново разследване на Фонда на Навални разкри съмнения за корупция в тежко пострадалия град

15:30 - 15.04.2024
Важно днес

Китайската Temu се изправя пред по-строги регулации в Европейския съюз

Temu обяви около 75 милиона средномесечни активни потребители в ЕС

14:16 - 15.04.2024