Австрия и Нидерландия може да подкрепят България за Шенген, твърди вътрешният министър Снимка: © ScreenShot

Има огромна вероятност Нидерландия и Австрия да променят своята позиция и да пуснат България да стане част от Шенген - поне така смята вътрешният министър Калин Стоянов. В интервю за БНТ той заяви, че през последните месеци е имало няколко събития, които са били "положителен индиктив", че двете страни ще свалят ветото си.

Миналата година Нидерландия и Австрия наложиха вето на приемането на България в зоната, свободна от граничен контрол. Двете се позовават на различни проблеми - за Виена те са свързани с правосъдието и върховенството на закона у нас, а Амстердам има притеснения около охраната на външните ни граници.

Стоянов обаче смята, че България е в "правилната посока" и позицията на тези две европейски държави може да се промени много скоро. Той аргументира твърдението си с няколко довода:

  • посещението на председателя на австрийския парламент у нас
  • положителна оценка от доклада на третата международния мисия, която е проверила страната ни
  • нов положителен доклад за България от Европейската комисия
  • негова лична покана за участие при създаването на Глобалния алианс за противодействие на каналджийството.

"Заключението на комисията е това, че България продължава да отговаря на условията да бъде пълноправен член на Шенген. При преднишните две посещения, въпреки поканата към Нидерландия, те отказаха да дойдат, което беше индикация, че няма как да се случи България да бъде приета още тогава в Шенген. Но този път те имаха свой представител - експерт, който беше част от екипа проверяващи", обясни вътрешният министър.

Според Стоянов цифрите също са "изцяло зад нас". По негови сметки, ако преди сме имали на денонощие по около 1500 опита за незаконно преминаване - през последните дни те са около 100 - 150 до 200 максимум.

От началото на годината е имало около 176 хил. опита за нелегално преминаване на границата с Турция, което е с няколко процента повече в сравнение с миналата година. Но Стоянов се похвали, че опитите били намалели след действията на сегашното правителство, от което той е част.

Последната възможност за гласуване по разширяването на Шенген тази година ще бъде на Съвета по правосъдие и вътрешни работи през декември. От ЕК няколко поредни пъти заявяват, че България и Румъния изпълняват всички изискванията за пълноправно членство в зоната, свободна от граничен контрол, и трябва да бъдат допуснати в нея. За приемането на нови членове в Шенген обаче се изисква единодушното съгласие на всички държави членки.


Още по темата:
Шенген Нидерландия поиска от ЕК нова мисия в България заради Шенген

Николай Денков и Урсула фон дер Лайен в Брюксел ЕК вече няма да прави мониторинг над България и Румъния. Пречките за Шенген стават по-малко


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Училище за русалки: Петя, която превръща приказката в реалност

Въпрос към момичетата: Колко от вас като деца са мечтали да станат русалки? 

18:30 - 28.04.2024
Важно днес

Петков: Пеевски държи влиянието в прокуратурата и службите, а Борисов - гласовете, за да няма реформа

Според Петков преговори след изборите са възможни само ако Борисов се "разкачи" от Пеевски

18:18 - 28.04.2024
галерия

Tenniscore - новата модна тенденция, вдъхновена от Зендея и "Challengers"

Външният вид на tenniscore включва смесица от традиционни тенис стилове с елементи от тихия лукс

17:45 - 28.04.2024
Технологии

Apple обмисля важно решение за следващия си iPhone: как да вкара изкуствен интелект

Технологичният гигант обаче вече има конкуренция на пазара по този въпрос

16:53 - 28.04.2024