Австрия все още не пуска България в Шенген, но иска ЕС да ни отпусне 2 млрд. евро за границата Снимка: © Screenshot

Австрия не е променила позицията си относно ветото, което наложи за влизането на България и Румъния в Шенген. Това стана ясно след посещението на австрийския канцлер Карл Нехамер на българо-турската граница.

Все пак страната ще подкрепи пред Европейската комисия предоставянето на средства в размер от 2 млрд. евро, които България да използва за засилване на границата си. Те ще бъдат използвани за закупването на допълнителна по-усъвършенствана техника за наблюдение и контрол на границата, както и за високопроходими превозни средства и друга важна инфраструктура.

През декември Съветът на ЕС отхвърли кандидатурите на София и Букурещ, след като Австрия и Нидерландия се противопоставиха на решението двете страни най-после да станат членове на зоната за свободно пътуване. Тогава Нехамер посочи, че Европейската комисия не е достатъчно активна в решаването на проблема с мигрантския натиск.

"Все още България се нуждае от технически способности. Има участъци по границата, които трябва да бъдат обхванати по-добре от системата за наблюдение", каза Нехамер на съвместна пресконференция в Елхово, заедно с президента Румен Радев.

Австрийският канцлер заяви, че в момента системата на Шенген се намира в "криза" и изтъкна като аргумент факта, че между няколко страни в безвизовата зона отново е поставен граничен контрол.

"Шенген би трябвало да означава, че ако то функционира, вътре в това пространство не би трябвало да има граничен контрол, но реалността е различна. От 2015 г. Германия въведе граничен контрол с Австрия, а Чехия въведе контрол на границата си със Словакия", обясни той.

От своя страна, Радев посочи, че уважава ветото на Австрия, но въпреки това продължава да го оборва.

"Това, че Шенген не функционира пълноценно в Централна Европа и че между държавите се въвежда отново граничен контрол не означава че България и Румъния трябва да стоят извън Шенген", каза българският президент.

По думите му, страната е развила способностите си и ежедневно доказва, че охранява външните граници на ЕС дори "по-добре от редица Шенгенски държави".

Нехамер отново повтори тезата си, че разширяването на Шенген може да се служи едва след като защитата на границата се укрепи, мигрантският поток намалее и ЕК предприеме мерки по ускоряване на процеса на политическо убежище.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Директорът на болница "Св. Иван Рилски" напуска поста си

Един от мотивите в молбата му за напускане е липсата на приемственост в системата

16:11 - 29.01.2023

Издирват още един млад мъж, изчезнал по време на "Сурва" в Перник

Това е трети случай на изчезване в рамките на седмица

15:51 - 29.01.2023

Той пак е тук: Джокович отново достигна върха в света на тениса

Джокович изравни Рафаел Надал по най-много отличия от Големия шлем в историята на мъжкия Тур

15:22 - 29.01.2023

ПП ще съдят Бойко Борисов заради твърдение относно продажбите на оръжие на Украйна

Задава се още едно дело от "Продължаваме промяната" за Борисов

14:39 - 29.01.2023

Louis Vuitton "нашари" световните забележителности като продължение на кампанията с Яйои Кусама

Активациите с най-продаваната жива художничка продължават

14:15 - 29.01.2023

Фандъкова заплаши „Трейс груп холд“ с глоба от 200 000 лв. заради счупено с чук жълто паве

Тя каза, че ще наложи санкции за увреждане на културна ценност

11:15 - 29.01.2023

БЛС застана зад личните лекари в искането им за по-висока потребителска такса

Според зам-председателя на съюза таксата не кореспондира с никакви обективни показатели и не е адаптирана към настоящето

10:33 - 29.01.2023