Австрия все още не пуска България в Шенген, но иска ЕС да ни отпусне 2 млрд. евро за границата Снимка: © Screenshot

Австрия не е променила позицията си относно ветото, което наложи за влизането на България и Румъния в Шенген. Това стана ясно след посещението на австрийския канцлер Карл Нехамер на българо-турската граница.

Все пак страната ще подкрепи пред Европейската комисия предоставянето на средства в размер от 2 млрд. евро, които България да използва за засилване на границата си. Те ще бъдат използвани за закупването на допълнителна по-усъвършенствана техника за наблюдение и контрол на границата, както и за високопроходими превозни средства и друга важна инфраструктура.

През декември Съветът на ЕС отхвърли кандидатурите на София и Букурещ, след като Австрия и Нидерландия се противопоставиха на решението двете страни най-после да станат членове на зоната за свободно пътуване. Тогава Нехамер посочи, че Европейската комисия не е достатъчно активна в решаването на проблема с мигрантския натиск.

"Все още България се нуждае от технически способности. Има участъци по границата, които трябва да бъдат обхванати по-добре от системата за наблюдение", каза Нехамер на съвместна пресконференция в Елхово, заедно с президента Румен Радев.

Австрийският канцлер заяви, че в момента системата на Шенген се намира в "криза" и изтъкна като аргумент факта, че между няколко страни в безвизовата зона отново е поставен граничен контрол.

"Шенген би трябвало да означава, че ако то функционира, вътре в това пространство не би трябвало да има граничен контрол, но реалността е различна. От 2015 г. Германия въведе граничен контрол с Австрия, а Чехия въведе контрол на границата си със Словакия", обясни той.

От своя страна, Радев посочи, че уважава ветото на Австрия, но въпреки това продължава да го оборва.

"Това, че Шенген не функционира пълноценно в Централна Европа и че между държавите се въвежда отново граничен контрол не означава че България и Румъния трябва да стоят извън Шенген", каза българският президент.

По думите му, страната е развила способностите си и ежедневно доказва, че охранява външните граници на ЕС дори "по-добре от редица Шенгенски държави".

Нехамер отново повтори тезата си, че разширяването на Шенген може да се служи едва след като защитата на границата се укрепи, мигрантският поток намалее и ЕК предприеме мерки по ускоряване на процеса на политическо убежище.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Задържан е Червения пират, заплашвал съдия Цариградска и Мария Габриел

Той е разследван за заплахи срещу магистрати

21:05 - 29.02.2024
Живот

Как създатели на подкаст успяха да открият терористка, която от 30 години се укрива в Германия

Тя е бивша терористка, която от 30 години живее в нелегалност, но преди дни е заловена и арестувана благодарение на изследовател от сайта Bellingcat и двама.. създатели на подкаст.

19:25 - 29.02.2024
Важно днес

Бившето руско консулство във Варна ще бъде детска градина или общински офис

Дипломатите, които го обитаваха, бяха изгонени от България през 2022 г.

17:31 - 29.02.2024
Бизнес

Безос, Microsoft и Nvidia инвестират 675 млн. долара в стартъп за роботи с изкуствен интелект

Хуманоидните роботи ще бъдат използвани при недостиг на работна ръка

16:17 - 29.02.2024
Важно днес

Агенцията за закрила на детето откри "пропуски" в училището, от което изчезна Ивана

Според началник отдел в Главна дирекция "Контрол по правата на детето" в Агенцията Мариана Илиева в училищната среда има установени пропуски, а проблемите на Ивана са били силно подценявани.

15:02 - 29.02.2024