Австрийски министър се обяви против разширяване на Шенген преди визита на Денков

Ден преди премиерът на България Николай Денков да замине на посещение в Австрия, външният министър на страната Герхард Карнер отново се обяви против разширяването на Шенгенското пространство. Кандидатки са България и Румъния, но Виена блокира решението, което трябва да се вземе с консенсус от страните членки. Другата държава, която не е съгласна с разширяването, е Нидерландия.

В едночасово интервю по обществената австрийска телевизия Герхард Карнер заяви, че скоро е бил попитан дали Шенген е мъртъв. "Казах, не е мъртъв, Шенген изобщо не функционира", каза министърът, цитиран от БТА. По думите му никога не е имало толкова граничен контрол, колкото в момента има вътре в рамките на Шенгенското пространство. Затова е против допълнителното отпадане на граници.

В момента пунктове има между различни страни от Шенген заради миграционен натиск в последните години. Именно бежанският поток Виена използва като основен аргумент.

На този фон по-рано през деня съпредседателят "Продължаваме промяната - Демократична България" и бивш премиер на България Кирил Петков написа статия за австрийския "Дер Щандарт", в която цитира данни, че едва 2% от мигрантите нелегалните мигранти към Европа минават през границата между Турция и България, която е външна за ЕС. Това е един от аргументите на Петков защо Виена няма основание да блокира София и Букурещ за Шенген. По думите му националистическото говорене не решава проблеми, а заиграва със страховете на хората.

В интервюто си на конкретен въпрос защо Австрия не допуска двете европейски страни в Шенген, въпреки че са изпълнили от години техническите критерии за присъединяване, Карнер каза, отново цитиран от БТА:

„Като министър на вътрешните работи задачата ми е да издържа на тази критика. Аз отговарям за сигурността в тази страна, факт е също така, че аз видях оградата по границата между България и Турция. Бях заедно с федералния канцлер на място и се вижда, че има още много работа. Ние обсъдихме (в хода на интервюто) въпроса за действащ бежански и миграционен пакт, но за целта необходимо условие е да има действаща защита по външната граница и докато тя не действа, няма смисъл или по-точно не мога и да си помисля да намаля граничната защита.“

Българският премиер Николай Денков ще бъде във Виена във вторник, като в програмата му е среща на четири очи с канцлера Карл Хехамер, след което ще се проведат двустранни срещи с участието на представителите на българската делегация. С министър-председателя пътуват министърът на вътрешните работи Калин Стоянов и зам.-министърката на външните работи Елена Шекерлетова.

Румъния също чака положително развитие от Виена. За разлика от България, тя преодоля съпротивана на Нидерландия за прием в Шенген. В статията си пред "Дер Щандарт" Кирил Петков казва, че очаква положително развитие и за София от страна на Амстердам.

Очаква се темата за разширяване на Шенген да бъде подвигната официално от испанското председателство на ЕС на заседание в края на годината.

Кирил Петков пред Der Standard: Защо Австрия трябва да преосмисли ветото си за Шенген


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Кабинетът на Нетаняху реши да спре дейността на "Ал Джазира" в Израел

Тел Авив аргументира решението си с мотива, че катарската телевизионна мрежа застрашава националната сигурност.

15:33 - 05.05.2024
Важно днес

17-годишен младеж се призна за виновен за побоя над Матиас Еке

Непълнолетното момче се е предало на полицията в Дрезден в присъствието на родител.

12:59 - 05.05.2024
Важно днес

Хиляди протестираха в Тел Авив с искане за прекратяване на огъня в Газа

Демонстрантите настояват, че трябва да се направи всичко възможно, за да се върнат у дома отвлечените от групировката заложници.

10:13 - 05.05.2024
Важно днес

Си Дзинпин пътува за Европа. Макрон ще го убеждава да сътрудничи за прекратяване на войната в Украйна

Китайският президент Си Дзинпин започва днес европейската си обиколка, като първата му спирка е Париж.

09:12 - 05.05.2024
Важно днес

Русия обяви Зеленски за международно издирване

Украинският президент се издирва по неуточнено обвинение

18:24 - 04.05.2024