Авторът на "Време разделно" Антон Дончев почина на 92 г.

Писателят и академик при БАН Антон Дончев е починал на 92-годишна възраст.

Председателстващият Народното събрание Вежди Рашидов призова депутатите да почетат паметта му с едноминутно мълчание в началото на днешното заседание.

Роден през 1930 г., писателят остава известен с романа си "Време разделно", пресъздаден във филм от Людмил Стайков през 1987 г. Сюжетът му описва история от 17 век на насилствено ислямизиране на православни българи в региона на Родопите.

Антон Дончев е автор на няколко исторически романа - от "Сказание за времето на Самуила", издаден през 1961 г., до "Сянката на Александър Велики" от 2016 г. По негови сценарии са заснети няколко филма и сериали.

"С голяма тъга научих, че един от старейшините на българската култура е приключил своя земен път и мъдрото му слово остава да ни напътства от книгите. Академик Антон Дончев написа „Време разделно“ и си тръгва от нас в разделно време, но неговото послание бе винаги послание за обединение. Благодарим за уроците по българщина, учителю! Зная, че и следващия един век няма да ни стигне да прозрем в мъдростта на думите ти, но съм спокоен, че ги има завинаги в съкровищницата на българската и на световната култура", пише служебният министър на културата Велислав Минеков.

Официалната биография на Дончев посочва, че стилът му на работа е "особен": "Само за 41 дни написва „Време разделно“, но работи 4 години над „Трите живота на Кракра“ в Бачковския манастир, където живее като монах, и 23 години посвещава на „Сказанието за Аспарух“.

Дончев е носител на орден "Стара планина" първа степен, връчен от Георги Първанов. Писателят беше част от инициативния комитет, който излъчи Първанов за втори мандат. Дончев участваше и в комитета, който през 2021 г. подкрепи Румен Радев за нов мандат.

В последните години Дончев редовно се включваше в отворени писма на общественици или учени със социално-консервативни позиции като акад. Георги Марков, покойният председател на БАН Стефан Воденичаров, Иван Гранитски и др., които отправяха апели към управляващите по различни теми.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Financial Times: Високи заплати и оневиняване на заподозрени - как Кремъл за попълва войската си

Нова вълна на мобилизация, обаче, изглежда е въпрос на време

11:54 - 24.05.2024
Живот

Ицо Хазарта: Нека те помоля да говорим български език

Изпълнителят пусна кратък клип по случай 24 май

11:12 - 24.05.2024
Важно днес

Загинали и ранени, след като сграда рухна до плажа в Палма де Майорка

Има опасения, че има още затрупани хора сред отломките

10:02 - 24.05.2024
Важно днес

САЩ наказват Грузия с визови ограничения заради спорния закон за чуждите агенти

САЩ налагат по-строга политика за издаване на визи за "съучастниците в подкопаването на демокрацията в Грузия"

09:31 - 24.05.2024
Важно днес

На 24 май празнуваме Деня на българската азбука, просвета и култура

България отбелязва празника с концерти и тържества в цялата страна

08:59 - 24.05.2024
Бизнес

IAB MIXX Awards 2024 оцени най-добрите дигитални маркетингови кампании през годината

Тази година над 70 заявки се съревноваваха на финала на IAB MIXX Awards Bulgaria 2024. Международното жури отличи най-добрите локални маркетингови кампании за изминалата година.

21:23 - 23.05.2024
Важно днес

ООН утвърди Международен ден в памет на жертвите от геноцида в Сребреница

11 юли ще бъде отбелязан още тази година. България подкрепи резолюцията на ООН

19:33 - 23.05.2024