"Да не говорим за това". Димитър Главчев пак отказа да коментира казуса "Сребреница" Снимка: © Скрийншот, БНТ

"Хайде да не говорим за това... Темата е приключила, България е гласувала "за".

Така служебният премиер Димитър Главчев опита да отклони въпрос на журналист, който го попита за неговата лична позиция относно казуса "Сребърница".

Преди повече от седмица стана ясно, че Главчев се е опитал да промени позицията на България по резолюцията на ООН за обявяване на 11 юли за ден на възпоменание на жертвите на геноцида в Сребреница. Той е настоял българския представител в общото събрание да гласува "въздържал се", вместо "за". Това се е случило броени часове преви самия вот.

Постоянният български представител в ООН Лъчезара Стоева обаче отказва и в крайна сметка гласува "за" резолюцията, тъй като България е сред страните съавтори на документа заедно с още няколко държави от бивша Югославия, без Сърбия.

"Вие откъде знаете, че съм искал промяна? Питахте ли постоянния представител на България в ООН каква е моята позиция и защо е гласувал "за"?, зададе въпрос към репортерите на място служебният премиер.

От самото начало, след като въпросната грама за промяна на решението за Сребреница беше публикувана от сайта BIRD.bg, Министерският съвет не отрича автентичността на документите, но твърди, че те са работни, а не окончателни.

Заедно с министрите на здравеопазването и на транспорта и съобщенията Галя Кондева и Георги Гвоздейков Главчев посети базата на ГД "Гранична полиция" на летище София.

От там той обеща "пълна равносметка" за дейността на служебния кабинет, но "нека първо да минат изборите".

На въпрос какво "са му докладвали неговите колеги", Главчев отговори, че "всичко е наред - както никога досега не е било".

Служебният министър-председател обяви още, че Министерският съвет ще отпусне до 1 милион лева за допълнително оборудване на медицинския хеликотптер, който България има отскоро.

"Вече има два полета, което разби всички спекулации, че няма да летят линейките и че няма да има такива. Даваме пари за оборудване, за детски кувьоз, за апаратура, която да осигурява непрекъснато подаване на кислород и за планинско спасяване", коментира Главчев.

През седмицата първият медицински хеликоптер на България, който беше придобит през февруари 2024 г., изпълни два официални полета с пациенти, които се нуждаят от транспортиране в болница.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Stadler Polska се отказа oт поръчки за милиард за нови влакове на БДЖ

Полската компания се отказа от договор за нови електрически мотриси

18:07 - 24.07.2024
Важно днес

Главчев смени новите областни управители от ДПС, заели страната на Доган

Връщат се кадри на ГЕРБ в Кърджали и Смолян

16:41 - 24.07.2024
Важно днес

МВР освети десетки сигнали срещу Ивелин Михайлов - резултат нулев

Привърженици на Михайлов се събраха на протест срещу Народното събрание

14:52 - 24.07.2024
Живот

Adidas се извини на Бела Хадид, след като изтегли рекламна кампания с нейно участие

Adidas се извини публично на модела Бела Хадид, след като в края на миналата седмица изтегли нейни изображения от рекламна кампания

14:41 - 24.07.2024
Важно днес

Античен саркофаг от римската епоха е открит случайно на плажа край Варна

Находката е забелязана от бивш полицай, който е бил на почивка в района.

14:12 - 24.07.2024