Операцията по разтоварването на заседналия кораб в резервата Яйлата е довела до разсипване на значителни количества азотен тор в Черно море. 

Премахването на част от товара на кораба Vera SU беше необходимо, за да може той да се изтегли след повече от седмица престой край скалите. 

Видеоклип на Maritime.bg показва, че плаващият кран "Антей" е започнал да разтоварва насипната тор около 21:30 ч. на 27 септември, но грайферът за инертни материали очевидно пропуска голяма част от химикала в морето.

Замърсяване с азот нитритен от Vera Su беше засечено oще на 25 септември, когато Басейнова дирекция направи проби от морската вода край кораба.  

Опасността от разсипването на още тор във водата беше причината, поради която първоначалният спасителен план не беше приет от Министерството на транспорта, МОСВ и Басейнова дирекция "Черноморски регион". 

Борислав Сандов и Албена Симеонова от „Зелено движение“ предупредиха, че корабът край резервата Яйлата до Камен бряг може да се превърне в екологична бомба, ако се допусне товарът да се "разтовари" в морето.

Според Maritime.bg, кранът все още е на борд на Vera SU във вторник сутрин, а след снемането му предстои опит за изтегляне на плавателния съд. 

"Морска администрация" издаде заповед, с която принуждава собственикът на кораба да предприеме действия за изтеглянето му до 15 октомври.

Директорът на службата Живко Петров твърдеше, че е "сглобена технология за разтоварване с торби с цел да не попадне нищо във водата”.

По информация на БНР обаче машината за пакетиране се е повредила в понеделник вечер, поради което пренасянето на материала е продължило с щипката на крана. 

МОСВ: Собственикът на заседналия кораб е нарушил всички инструкции

Баржата, която трябва да събира товара и да го извози до пристанище Варна, също е закъсала. Акцията по разтоварването на Vera Su е прекратена временно. 

В следобедните часове в района се очакват силни пориви на вятъра, което може да създаде опасност за целостта на заседналия кораб. Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Авторът на разследването "Осемте джуджета" беше отличен от Държавния департамент на САЩ

Николай Стайков е съосновател на Антикорупционния фонд

Финландската премиерка посети нощен клуб след контакт със заразен, обвиниха я в "безотговорност"

Санна Марин бе подложена на критики от опозицията и трябваше да се извинява

Всяка партия ще има съветник в министерствата, които не ръководи

Вицепремиерите ще са петима, създават се две нови ведомства

Най-новият милиардер в Космоса: Бивш барабанист, който си търсеше половинка за пътуване до Луната

Юсаку Маезава е основател на най-големия японски ритейлър

Калина Константинова е номинирана за вицепремиер

Очаква се тя да отговаря за "дигиталната трансформация на държавната администрация"

БФС се намеси в сагата с АМ "Хемус": Спря правата на съдия, обвинен в изпиране на 53 млн. лв.

Става въпрос за Борислав Колев, който е топ рефер по футзал