Азотен тор от заседналия кораб Vera SU е разсипан при разтоварването

Операцията по разтоварването на заседналия кораб в резервата Яйлата е довела до разсипване на значителни количества азотен тор в Черно море.

Премахването на част от товара на кораба Vera SU беше необходимо, за да може той да се изтегли след повече от седмица престой край скалите.

Видеоклип на Maritime.bg показва, че плаващият кран "Антей" е започнал да разтоварва насипната тор около 21:30 ч. на 27 септември, но грайферът за инертни материали очевидно пропуска голяма част от химикала в морето.

Замърсяване с азот нитритен от Vera Su беше засечено oще на 25 септември, когато Басейнова дирекция направи проби от морската вода край кораба.

Опасността от разсипването на още тор във водата беше причината, поради която първоначалният спасителен план не беше приет от Министерството на транспорта, МОСВ и Басейнова дирекция "Черноморски регион".

Борислав Сандов и Албена Симеонова от „Зелено движение“ предупредиха, че корабът край резервата Яйлата до Камен бряг може да се превърне в екологична бомба, ако се допусне товарът да се "разтовари" в морето.

Според Maritime.bg, кранът все още е на борд на Vera SU във вторник сутрин, а след снемането му предстои опит за изтегляне на плавателния съд.

"Морска администрация" издаде заповед, с която принуждава собственикът на кораба да предприеме действия за изтеглянето му до 15 октомври.

Директорът на службата Живко Петров твърдеше, че е "сглобена технология за разтоварване с торби с цел да не попадне нищо във водата”.

По информация на БНР обаче машината за пакетиране се е повредила в понеделник вечер, поради което пренасянето на материала е продължило с щипката на крана.

МОСВ: Собственикът на заседналия кораб е нарушил всички инструкции

Баржата, която трябва да събира товара и да го извози до пристанище Варна, също е закъсала. Акцията по разтоварването на Vera Su е прекратена временно.

В следобедните часове в района се очакват силни пориви на вятъра, което може да създаде опасност за целостта на заседналия кораб.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Kaufland

Kaufland събра 44 рецепти от деца за деца в книга. Стоичков украси коледните сладки на премиерата

Внучката на легендарния футболист е на корицата на "Моето първо кулинарно приключение"

14:35 - 11.12.2023
Живот

Руският патриарх обяви, че народът му живее в свободна страна

Патриарх Кирил призова руснаците да се молят за Владимир Путин

13:28 - 11.12.2023
Важно днес

Борисов пое ГЕРБ-София на ръчно управление

Смяна на ръководството след неуспеха на изборите

13:07 - 11.12.2023
Живот

Мъск възстанови акаунта на скандалния конспиративен теоретик Алекс Джоунс в Х

Мъск призна, че този ход ще бъде "финансово лош за X", но "принципите са по-важни от парите".

12:26 - 11.12.2023