Българи са надраскали мемориала на Холокоста в Париж. Франция разследва руска намеса Снимка: © Getty Images

Българи са заподозрени за изрисуването на мемориала на Холокоста в Париж с червена боя през миналата седмица.

Френската прокуратура разследва версията за руска намеса с цел дестабилизация на обществените настроения в страната в разгара на войната в Газа.

Това твърди France Info, като цитира източници, запознати със случая.

На 14 май бяха открити около 20 "щампи" на червени ръце, нарисувани със спрей върху една от външните стени на мемориала.

Той е създаден в памет на 3900 души, помогнали за спасяването на евреи по време на нацистката окупация на Франция през Втората световна война.

Символът на червените ръце се възприема като провокация срещу евреите както заради историята на погромите срещу общността, така и заради кадрите на окървавените ръце на един от палестинците, линчували двама израелски войници в Рамала през 2000 г.

Видеонаблюдението в района е уловило двама души, които са пристигнали около 3 ч. сутринта със спрейове и шаблони. Съобщава се за още двама или трима души, които са били на мястото и потенциално може да са взели участие в незаконния акт, но тази версия предстои да се разследва.

Извършителите са били идентифицирани чрез телефонните им номера, всички те са български граждани.

По информация на "France Info" българите са напуснали Париж с автобус за Брюксел по-късно същата сутрин, непосредствено след вандализирането на обекта.

Кметът на Париж Ан Идалго незабавно сезира прокуратурата за графитите с искане да се разглежда като евентуален антисемитски акт.

Реакция дойде и от президента на страната Еманюел Макрон, който осъди постъпката, наричайки я проява на "одиозен антисемитизъм".

"Този вандализъм накърнява паметта и на онези, които са спасили евреите по време на Холокоста, и на жертвите", написа Макрон в социалната платформа Х.

Френските власти разследват дали графитите са част от дестабилизираща операция, координирана от Русия.

Една от разглежданите в момента версии е, че атаката по мемориала е поръчана от руските служби за сигурност, следвайки сходен модел на действие при друга кампания с графити през есента на 2023.

Тогава около 60 звезди на Давид бяха надраскани по стени в Париж и квартали в покрайнините. Всички те бяха в син цвят, подобен на този на израелския национален флаг.

По този случай беше арестувана двойка от Молдова, а като предполагаемия им водач беше идентифициран проруски молдовски бизнесмен.

В рамките на миналогодишното разследване главният прокурор на Париж Лора Бекьо заяви, че графитите са направени по "изрично искане" на лице, живеещо в чужбина.

Проявите на антисемитизъм в Западна Европа зачестиха, след като признатата от ЕС и САЩ за терористична групировка „Хамас“ нападна Южен Израел на 7 октомври миналата година, а в отговор Израел започна война срещу нея в Ивицата Газа. Боевете продължават вече 8 месеца.


Мъж подпали синагога във Франция, проявите на антисемитизъм зачестяват


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

НС направи важни крачки към приемане на еврото и взе решение за ускоряване на процеса

Парламентът постави като цел 1 юли 2025 г. за приемане на еврото у нас

17:56 - 26.07.2024
Технологии

Vivacom навлиза ударно в света на гейминга с турнира „Game ON“

Популярни геймъри, техните фенове и специални гост-звезди влизат заедно в епичен сблъсък за награда от 15 000 лева

17:46 - 26.07.2024
Важно днес

Русия арестува бивш зам.-министър на отбраната и го обвини в корупция

Офицерът е един от най-дълго служилите служители в областта на руската отбраната.

17:25 - 26.07.2024
Важно днес

МОН предлага две по-дълги ваканции за учениците

МОН с предложение за ваканциите и неучебните дни през учебната 2024/25 г.

15:28 - 26.07.2024