България чества Деня на народните будители на 1 ноември Снимка: © БНТ

1 ноември е Денят на народните будители - празникът, в който българите почитат паметта на книжовници, просветители и на борците за национално възраждане и освобождение, съхранили духовните ценности на България.

Пред сградата на Президентството ще се състои традиционната церемония по издигане на националното знаме на България, a в 10 ч. Румен Радев ще приеме строя на Националната гвардейска част и ще отправи приветствие. .

На 1 ноември Държавната агенция "Архиви" пусна и сайт, който е посветен на Васил Левски, по повод 150-тата годишнина от смъртта на Апостола на свободата. В него ще може да се разгледа цялото му документално наследство.

Очаква се и да се проведе протест на работещите в културни институти в цялата страна заради ниските заплати в сектора - те имат 12 искания, сред които е увеличение на бюджета за култура до 1% от БВП и изравняване на възнагражденията със сектор "Образование".

За първи път Денят на будителите се чества в Пловдив през 1909 г., година след прокламирането на българската независимост.

Той става официален празник 13 години по-късно, след първата национална катастрофа и Първата световна война.

Министърът от първото правителство на Александър Стамболийски Стоян Омарчевски внася предложение в Министерския съвет за определянето на 1 ноември за Ден на българските народни будители. Идеята за този празник е на група от интелектуалци, сред които Любомир Милетич, Михаил Арнаудов и др.

От 1 ноември 1923 г. с указ на цар Борис III е обявен за общонационален празник в памет на заслужилите българи - това е и денят, в който се чества деня на Св. Иван Рилски.

От 1945 г. с идването на комунистическата власт празникът е отменен и след дълго прекъсване, на 28 октомври 1992 г., традицията на празника се възобновява.

В своите "Задочни репортажи за България" Георги Марков пише: "Всеки днешен българин знае, че бяха ликвидирани не само пряко свързани с религията празници като Коледа, Великден, Богоявление, Гергьовден и други, но и празници, свързани пряко с националното самосъзнание и във висша степен “надрелигиозни” като Деня на Кирил и Методий".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

ЦСКА отново победи "Левски"

18:29 - 27.04.2024
Важно днес

Шествия на агитките на "Левски" и ЦСКА ще затруднят движението в София

Очаква се кръстовището на Орлов мост да бъде затворено за кратко около 15:15 - 16:00 ч.

12:33 - 27.04.2024
Важно днес

Русия атакува украинската енергетика в три области

Ударени са четири топлоелектрически централи

11:06 - 27.04.2024
GEN Z дневници

Vol. 19: Кой изобщо слуша Тейлър Суифт, гълъб в парламента, сбогом "Ема Стоун"

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на Gen Z поколението в "Булевард България"?

10:22 - 27.04.2024