България дарява на Турция трите генератора, които обеща на Северна Македония

България ще дари обещаните на Северна Македония три генератора, но те ще бъдат изпратени в Турция. Това обяви служебният вътрешен министър Иван Демерджиев пред журналисти.

По думите му, Турция в момента има по-голяма нужда от тях на фона на земетресенията, които разтърсиха южната ни съседка и Сирия миналата седмица.

В началото на февруари Демерджиев обяви, че българското МВР ще даде три генератора на българо-македонските гранични пунктове. Решението беше взето след напрежение по границата навръх честванията от раждането на Гоце Делчев - няколко български автомобила бяха забавени на пункта. Обяснението на македонските власти беше неработеща система на граничния пункт, тъй като не е имало ток и обработването на данните е било възпрепятствано.

По-рано БНР съобщи, че македонският ГКПП "Деве баир" е отказал да получи обещаните от България генератори, а сега става ясно, че те ще бъдат пренасочени към Турция.

"Надявам се, че Република Северна Македония ще намери сили и средства да обезпечи граничния си контрол по-добре", допълни Демерджиев.

Вътрешният министър Иван Демерджиев поднася цвета на гроба на Гоце Делчев в Скопие Въпреки напрежението по границата, България и Северна Македония почетоха паметта на Гоце Делчев


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

GEN Z дневници

Vol. 23: Ким Чен Ун > Дуа Липа, "Totally Spies" се завърна, Мая да върне паролите за TikTok

5 новини от седмицата, направили впечатление на Gen Z в редакцията на "Булевард България"

09:30 - 25.05.2024