България дарява на Турция трите генератора, които обеща на Северна Македония

България ще дари обещаните на Северна Македония три генератора, но те ще бъдат изпратени в Турция. Това обяви служебният вътрешен министър Иван Демерджиев пред журналисти.

По думите му, Турция в момента има по-голяма нужда от тях на фона на земетресенията, които разтърсиха южната ни съседка и Сирия миналата седмица.

В началото на февруари Демерджиев обяви, че българското МВР ще даде три генератора на българо-македонските гранични пунктове. Решението беше взето след напрежение по границата навръх честванията от раждането на Гоце Делчев - няколко български автомобила бяха забавени на пункта. Обяснението на македонските власти беше неработеща система на граничния пункт, тъй като не е имало ток и обработването на данните е било възпрепятствано.

По-рано БНР съобщи, че македонският ГКПП "Деве баир" е отказал да получи обещаните от България генератори, а сега става ясно, че те ще бъдат пренасочени към Турция.

"Надявам се, че Република Северна Македония ще намери сили и средства да обезпечи граничния си контрол по-добре", допълни Демерджиев.

Вътрешният министър Иван Демерджиев поднася цвета на гроба на Гоце Делчев в Скопие Въпреки напрежението по границата, България и Северна Македония почетоха паметта на Гоце Делчев


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Експлозия избухна в най-голямата рафинерия в Румъния

В района на рафинерията се издигат гъсти облаци черен дим

11:37 - 29.03.2024
Важно днес

Анкетна комисия за "Турски поток" поискаха ПП-ДБ

Министерството на енергетиката не може да отговори къде е картата

11:34 - 29.03.2024
Живот

Терапевтът ви не помага? Опитайте с кон

Конете помагат не само на нас, но и ние на тях

11:00 - 29.03.2024