Снимка: © Getty Images

Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) обяви, че ще разглежда с приоритет дело по жалба срещу 33 държави, сред които и България, заради недостатъчните усилия на правителствата за намаляване на въглеродните емисии.

Делото е заведено срещу всички 27 държави членки на ЕС, както и срещу Норвегия, Русия, Швейцария, Турция, Украйна и Великобритания. Страните от Съюза са основните източници на емисии в Европа.

Съдебният иск е заведен от шестима младежи от Португалия, които искат въпросните държави да предприемат по-решителни мерки срещу глобалното затопляне и климатичните промени. В противен случай животът им ще бъде в опасност, твърдят те. Като доказателство за това посочват огромните горски пожари, които измъчват Португалия през последните години, разказва европейската медийна платформа за иновации и технологии "Innovation Origins".

През 2017 г. страната беше засегната от масови горски пожари, които според младежите са "пряк резултат от глобалното затопляне". Активистите твърдят, че огнените бедствия носят риск за здравето им и посочват, че вече са имали респираторни проблеми в резултат на това.

"Изменението на климата е най-голямата заплаха за моето бъдеще и това на моето поколение", казва 23-годишната Клаудия Дуарте, която е най-възрастната сред ищците.

ЕС налага по-строги мерки в борбата с климатичните промени ЕС налага по-строги мерки в борбата с климатичните промени

Тя работи като медицинска сестра и живее в португалския окръг Лейрия, който през 2017 г. беше тежко засегнат от горски пожари. Останалите членове на групата са на възраст между 10 и 22 години.

Първоначалната цел на това дело, започнало преди почти 5 години, е да се търси правно обвързващо решение от Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ), "което да задължи европейските правителства да предприемат спешните действия, необходими за спиране на климатичната криза".

Жалбоподателите твърдят, че европейските държави трябва не само да приемат много по-дълбоки и незабавни съкращения на въглеродните емисии, отделяни на тяхна територия, но и да се справят с приноса си за емисиите, отделяни в чужбина, например чрез износа на изкопаеми горива.

Наскоро Европейският съд по правата на човека отнесе делото до Голямата камара от 17 съдии, като много малка част от всички дела всъщност стигнат до висшата съдебна инстанция.

"Никога досега не се е налагало толкова много държави да се защитават пред който и да е международен съд или орган. Така че това ще бъде изслушване от безпрецедентен мащаб по въпрос с безпрецедентни последици". Очаква се делото да бъде разгледано през есента на тази година.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Николай Събев отказа да е депутат, но остава "част от отбора на ПП"

"Политическият start-up вече е утвърдена партия, и аз съм спокоен за бъдещето й"

Двама в ГЕРБ, избрани с преференции, се отказаха в полза на Георг Георгиев

Изненадващ следизборен "листопад" в ГЕРБ Ловеч

"Капитан Андреево" ще стане обект от националната сигурност

Напрежението в БАБХ вкара служебния кабинет в обяснителен режим

WSJ: Украйна вече получава повече танкове от бягащите руснаци, отколкото от Запада

Русия се оказа най-големият "доставчик" на тежко въоръжение

Babylon Berlin 4: Новият сезон на култовия германски сериал тръгва по HBO Max

Часовникът спира в Берлин през 1930 г., точно след Голямата депресия и началото на възхода на Нацистката партия на Адолф Хитлер

Директорът на БАБХ Христо Даскалов е уволнен 3 дни след изборите

Даскалов: "Връщането на старите корупционни схеми започна"