България е сред 33 държави, които ще отговарят пред ЕСПЧ за лошите си екополитики Снимка: © Getty Images

Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) обяви, че ще разглежда с приоритет дело по жалба срещу 33 държави, сред които и България, заради недостатъчните усилия на правителствата за намаляване на въглеродните емисии.

Делото е заведено срещу всички 27 държави членки на ЕС, както и срещу Норвегия, Русия, Швейцария, Турция, Украйна и Великобритания. Страните от Съюза са основните източници на емисии в Европа.

Съдебният иск е заведен от шестима младежи от Португалия, които искат въпросните държави да предприемат по-решителни мерки срещу глобалното затопляне и климатичните промени. В противен случай животът им ще бъде в опасност, твърдят те. Като доказателство за това посочват огромните горски пожари, които измъчват Португалия през последните години, разказва европейската медийна платформа за иновации и технологии "Innovation Origins".

През 2017 г. страната беше засегната от масови горски пожари, които според младежите са "пряк резултат от глобалното затопляне". Активистите твърдят, че огнените бедствия носят риск за здравето им и посочват, че вече са имали респираторни проблеми в резултат на това.

"Изменението на климата е най-голямата заплаха за моето бъдеще и това на моето поколение", казва 23-годишната Клаудия Дуарте, която е най-възрастната сред ищците.

ЕС налага по-строги мерки в борбата с климатичните промени ЕС налага по-строги мерки в борбата с климатичните промени

Тя работи като медицинска сестра и живее в португалския окръг Лейрия, който през 2017 г. беше тежко засегнат от горски пожари. Останалите членове на групата са на възраст между 10 и 22 години.

Първоначалната цел на това дело, започнало преди почти 5 години, е да се търси правно обвързващо решение от Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ), "което да задължи европейските правителства да предприемат спешните действия, необходими за спиране на климатичната криза".

Жалбоподателите твърдят, че европейските държави трябва не само да приемат много по-дълбоки и незабавни съкращения на въглеродните емисии, отделяни на тяхна територия, но и да се справят с приноса си за емисиите, отделяни в чужбина, например чрез износа на изкопаеми горива.

Наскоро Европейският съд по правата на човека отнесе делото до Голямата камара от 17 съдии, като много малка част от всички дела всъщност стигнат до висшата съдебна инстанция.

"Никога досега не се е налагало толкова много държави да се защитават пред който и да е международен съд или орган. Така че това ще бъде изслушване от безпрецедентен мащаб по въпрос с безпрецедентни последици". Очаква се делото да бъде разгледано през есента на тази година.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Две бебета са починали от коклюш в Кюстендил

Бебетата са били в предимунизационна възраст

12:22 - 19.04.2024
Важно днес

Даниел Митов се отказа да е външен министър

Разочарован е, че ПП-ДБ "не приеха нашата номинация"

11:32 - 19.04.2024
Важно днес

Украйна свали руски бомбардировач Ту-22М3

"Техническа неизправност" е причинила падането на самолета, според Русия

10:07 - 19.04.2024
Важно днес

Нинова обвини Желязков в цензура и му поиска оставката

Повод за това станах промени в правилника на НС

09:32 - 19.04.2024
Важно днес

Главчев не предложи нови кандидат-министри на Радев и обяви, че "няма новина" (Обновена)

Президентът не иска Даниел Митов от ГЕРБ да е външен министър

07:29 - 19.04.2024
Важно днес

Израел нанесе удар на територията на Иран, казват САЩ

Тел Авив не коментира дали стои зад експлозии до Исфахан, централен Иран

07:17 - 19.04.2024