България изпраща още излишно военно оборудване в помощ на Украйна Снимка: © Screenshot

България ще предостави още излишно военно оборудване за Украйна. Това обяви служебният министър на отбраната Атанас Запрянов пред журналисти в Брюксел, където участва в двудневно заседание на министрите от НАТО.

Той уточни, че изпращането на нов пакет военна помощ за Киев е съгласно решението на парламента от края на 2022 г.

"Предстои да утвърдя предложение на началника на отбраната за излишни въоръжение и техника, които ще бъдат на разположение за помощ за Украйна, без това да нарушава окомплектоването на нашите въоръжени сили в мирно време или на военновременните формирования", каза военният министър.

"За боеприпасите имаме намерение да следваме логиката на замяна и по този начин да опресняваме своите запаси. Нашата индустрия работи на пълни обороти. Увеличаваме смените на работа, нашата военна индустрия извършва търговска дейност и с други страни, не само Украйна", допълни Запрянов.

Новината идва на фона на продължаващата повече от две години руска инвазия в Украйна, в рамките на която Русия окупира части от четири украински области. България вече е предоставяла на няколко пъти военна помощ за Киев посредством решения на две правителства, както и на Народното събрание.

През март в Украйна пристигнаха близо 120 бронетранспортьора, изпратени от старите запаси на МВР. Плановете са те да бъдат ремонтирани и модернизирани от украинската страна, за да бъдат готови за ползване на бойното поле.

Запрянов посочи, че помощта за Украйна никога не е била задължителна и е суверенно право на всяка държава и много от страните в НАТО подкрепят присъединяването на нападнатата страна към алианса.

"НАТО няма никакво намерение да се намесва с войски в Украйна, не иска да ескалира този конфликт, а справедлив мир. Това означава Украйна да си защити територията. Декларацията да спрем помощта реално е подарък за Путин", коментира служебният министър.

През април парламентът одобри и финансова помощ за Украйна в размер на 60 хиляди евро в рамките на 4-годишна програма на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).

Преди дни стана ясно, че България ще се включи и във възстановяването на тежко засегнатата от руски удари електроенергийна система на Украйна с дарение за над 1 млн. лв.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Супертайфун отне живота на поне двама в Китай. Ранени са над 90 души

"Яги" е вторият най-мощен тропически циклон в света през 2024 г. досега

09:37 - 07.09.2024