България изпраща оръжие на Украйна. Президентът не наложи вето Снимка: © Twitter/

България вече може да изпраща безвъзмездно оръжие, военна техника и боеприпаси на Украйна. Законът влиза в сила от днес, 23 декември - обнародван е в редовния брой на "Държавен вестник" преди Коледа. Президентът Румен Радев е подписал указа, въпреки призивите от БСП да наложи вето.

Така 10 месеца след като Русия нападна независима Украйна, България излиза от списъка на държавите, които не подкрепят Киев с военна помощ. В рамките на ЕС оръжие не дарява само Унгария на Виктор Орбан.

От Министерството на отбраната съобщиха, че логистичната организация на доставки вече е в ход. Какво точно оръжие и боеприпаси ще дари България на Киев обаче е не е публична информация - списъкът, предложен от министерството и одобрен от парламента, е с гриф за поверителност. Знае се обаче, че част от помощта ще е свързана с противовъздушната отбрана на Украйна.

В края на миналата седмица служебният министър на отбраната Димитър Стоянов бе и на изненадващо посещение в Киев, където бе посрещнат от колегата си Олексий Резников.

Левицата и "Възраждане" бяха единствените парламентарни партии, които гласуваха "против" решението, взето на 16 декември. Депутатът Явор Божанков бе изключен от групата на БСП заради алтернативното си мнение, споделено от трибуната по време на дебатите в емоционална реч. Лидерката на социалистите Корнелия Нинова още миналата седмица съобщи, че ще търси подкрепа законът за военна помощ за Украйна да бъде изпратен на Конституционния съд. БСП няма нужните 48 депутатски подписа за целта.

Днес стана ясно, че и от "Възраждане" ще събират подписи за Конституционния съд, но също нямат 48 гласа самостоятелно - и на свой ред призоваха левицата за подкрепа. Дали ще се съберат зад общ акт предстои да се разбере.

Твърдението на БСП е, че законът за военна помощ противоречи на конституцията, защото дава възможност правителството да подписва анекси към споразумението между България и Украйна, които да не минават през нова ратификация от Народното събрание.

Сезирането на Конституционния съд след ратификация на международен договор е невъзможно, обяви в отговор на инициативата на БСП и "Възраждане" президентът Румен Радев. "Всяка институция в своите действия и всяка партия в своето говорене трябва стриктно да се придържа към закона, така както правя и аз. Съгласно нормативната уредба налагането на вето не може да променя текстове по сключен вече международен договор, т.е. ветото е абсолютно безпредметно", каза още държавният глава.

От Министерството на отбраната обаче са предложили изменение в "атакуваната" от БСП част на закона за военната помощ - за да може и анексите да подлежат на одобрение от парламента, съобщи зам.-министърката на отбраната Катерина Граматикова.

Министерството ще поиска от Народното събрание да одобри и допълнителна техническа помощ за Украйна - за предоставянето на електрогенератори, "каквито у нас има в наличност и които са изключително необходими в Украйна", каза още Граматикова.

Доставките на генератори са ключови, след като от септември месец Русия нанася целенасочени и масови удари по цивилни цели, като разрушава системно енергийната инфраструктура на територията на Украйна. В началото на зимата милиони украинци са без ток, а дори когато захранването в засегнатите области се възстановява, има режим на тока, за да се пести ресурс.

Генераторите са крайно необходими за функционирането на болници, училища, оборудване на центрове да помощ и бомбоубежища.

Украйна е потънала в мрак на фона на руските удари по електропреносната ѝ мрежа Кампанията "Генератори за Украйна" събра 393 хил. лв. в помощ на украинците


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Независими журналисти бяха арестувани и тормозени в Русия

Една от тях е отразявала съдебните дела срещу Алексей Навални

14:06 - 28.03.2024
Важно днес

Бюджетът на София е приет с гласове от ГЕРБ и отцепниците от "Възраждане"

Заложените средства в бюджета на София са в размер на над 2,6 млрд. лв.

13:58 - 28.03.2024
Важно днес

Умишлен палеж е причинил смъртта на българското семейство в Германия

Прокуратурата във Вупертал разследва опит за убийство.

13:02 - 28.03.2024
Политика

Чехия разби руска мрежа за влияние на евроизборите и наложи санкции

Европейски политици са получавали пари от руски фондове за предизборните си кампании

12:35 - 28.03.2024
Важно днес

Кирил Петков: Няма да позволим регулаторите да се наредят на бърза ръка

Съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков отговори задочно на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който по-рано му предложи "да си решим регулаторите".

11:48 - 28.03.2024