България купува 35 електрически мотриси за 642 млн. лв. от "Щадлер" Полша Снимка: © Getty Images

Вече има избран изпълнител на доставката на 35 електрически мотрисни влака - втората поръчка е спечелена от полското подразделение на швейцарската компания "Щадлер" (Stadler Polska Sp. z o.o.).

Това съобщи служебният министър на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков по време на Green Transition Forum 4.0 в сряда.

Подвижният състав ще бъде купен със средства по Плана за възстановяване и устойчивост. Предложената цена е 642,5 млн. лв., а доставката трябва да се осъществи до 28 месеца.

По този начин ще се спази крайният срок за усвояване на средствата по Плана за възстановяване и устойчивост, откъдето идва финансирането.

Министерството на транспорта и съобщенията е преминало към договаряне без предварително обявление за доставка на 35 електрически мотриси предвид сложността и спецификата на поръчката.

Всичко това се случи по ясни критерии и методика, които бяха аналогични за всички 4 компании, които дойдоха на преговори“, подчерта Гвоздейков.

От думите му стана ясно, че офертата на "Щадлер" е била най-изгодна, а и компанията е поела ангажимент да се вмести в изключително краткия срок за производството на влаковете.

Служебният транспортен министър припомни, че вече има подписан договор за производство на 9 маневрени локомотива, които ще бъдат необходими за депата.

Първият локомотив е готов и следващата седмица се очаква неговото пристигане в София.

През април беше подписан договор за доставка на 7 двуетажни влака, като има възможност да бъдат поръчани още 3.


Гвоздейков: До средата на октомври вторият медицински хеликоптер ще бъде доставен у нас


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

"Алфа Рисърч": Заявката за правителство мобилизира твърдото ядро на ГЕРБ

Седем партии влизат в 51-вия парламент, ДПС-Пеевски е близо до ДПС-Доган

08:08 - 24.10.2024