Гвоздейков: До средата на октомври вторият медицински хеликоптер ще бъде доставен у нас

Служебният министър на транспорта Георги Гвоздейков заяви, че най-късно до средата на октомври вторият медицински хеликоптер ще бъде доставен у нас.

"Производството на хеликоптери не е като производството на автомобили. Уведомени сме от изпълнителя, че има забавяне при доставка на отделни компоненти, необходими за сглобяване на хеликоптера. Уверили са ни, че началото на октомври или средата – максимум, хеликоптерът ще бъде доставен в България", коментира той.

През седмицата първият медицински хеликоптер на България, който беше придобит през февруари 2024 г., изпълни два официални полета с пациенти, които се нуждаят от транспортиране в болница.

Гвоздейков посети ГД "Гранична полиция" на летище София съвместно със служебния премиер Димитър Главчев и министъра на здравеопазването Галя Кондева.

От думите му стана ясно още, че е назначил проверки в Национална компания "Железопътна инфраструктура" заради зачестилите инциденти с влакове.

"Такива големи организации, които управляват транспорт и инфраструктура, трябва да имат работеща система за управление на качеството, съответно от тази система трябва да анализира и намира проблемите, които довеждат до това дори да има човешки жертви. Затова съм възложил спешна проверка, за да разберем коренната причина, какви са пропуските, довели до тези инциденти", допълни той.


"Да не говорим за това". Димитър Главчев пак отказа да коментира казуса "Сребреница"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Супертайфун отне живота на поне двама в Китай. Ранени са над 90 души

"Яги" е вторият най-мощен тропически циклон в света през 2024 г. досега

09:37 - 07.09.2024