България може да остане без достъп до 2,4 млрд. лв. при късно затваряне на въглищните централи Снимка: © Стопкадър - Нова ТВ

България няма да получи достъп до Фонда за справедлив преход на ЕС, ако не промени сроковете за отказ от въглищните централи. От този фонд страната ни чака 2,4 милиарда лева за регионите Перник, Стара Загора и Кюстендил, където се развива минната индустрия.

Това обяви новият вицепремиер по климата и министър на околната среда и водите Борислав Сандов ("Зелено движение"/ДБ) пред Нова ТВ.

България е поставила срок за спиране на зависимостта от въглища и преминаване към възобновяеми енергийни източници до 2038 г., което според Европейската комисия е „неамбициозна цел“, посочи Сандов. ЕК върна Плана за възстановяване, преработен от служебното правителство, с над 40 забележки, като една от най-сериозните беше именно по темата за енергетиката.

„Годината, която е референтна за много държави със сходен дял на въглищата като Гърция и Германия, е 2030 г. Самата логика на фонда като финансов инструмент, който е създаден с хоризонт 2030 г., не предполага посочване на толкова отдалечена във времето дата (б.а. – като тази на България)“, каза Сандов.

Предвижда се създаване на комисия за енергиен преход, която да изготви сценарии за отказа от въглища, които щели да се развиват на стъпки през годините. Сандов обяви, че новото редовно правителство ще води много разговори по темата с ЕК.

Първите задачи на министъра от ДБ ще са свързани с някои „особени случаи“ в ресора му – по Черноморието, концесионния договор на Пирин, при който се ползва 65% над договорената концесионна площ, някои действия на регионалните инспекции във Варна и Бургас, застрояванията по дюните.

„Корупцията понякога убива, има много примери. Ще ги извадим, ще ги дадем, но те в крайна сметка отиват в прокуратурата“, каза Сандов.

„Трябва да си върнем плажовете, да си опазим дюните, защото трябва да ги продаваме като нещо, което да привлича туристи. Формулата ми за превенция на нарушения ще е пълната прозрачност. Ще издам инструкции на регионалните инспекции на сайтовете им да стои публичен регистър на всеки план, чакащ решение за оценка на обекти. Обмисляме възможността тези оценки да се правят по-окрупнено, за по-големи територии, а не обект по обект. В момента инспкециите са затрупани и не смогват, като се прокарват и недопустими решения“, добави той.

Според него трябва да се възстанови местообитанието на защитените видове в Алепу, където вместо подпорна стена започна издигането на хотел.

„Бетонът може да не се разрушава, да остане в ската, както е в момента, но да е пригоден по някакъв начин - например затрупан със земна маса. Може да се зарови. Това ще стане след експертна оценка“, обяви Сандов.



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Терапевтът ви не помага? Опитайте с кон

Конете помагат не само на нас, но и ние на тях

11:00 - 29.03.2024
Бизнес

Алесандро Микеле е новият творчески директор на Valentino

За първи път сред задълженията му ще бъде дизайнът на модни колекции за висшата мода

07:46 - 29.03.2024
Важно днес

Русия отново атакува енергийната инфраструктура на Украйна

При една от атаките е пострадало 5-годишно момиченце

07:46 - 29.03.2024
Бизнес

ФАРА 2024 ще се проведе в Бургас

Заявки за тазгодишното издание на Фестивала ще се приемат до 18 април

21:24 - 28.03.2024