България може да остане без достъп до 2,4 млрд. лв. при късно затваряне на въглищните централи Снимка: © Стопкадър - Нова ТВ

България няма да получи достъп до Фонда за справедлив преход на ЕС, ако не промени сроковете за отказ от въглищните централи. От този фонд страната ни чака 2,4 милиарда лева за регионите Перник, Стара Загора и Кюстендил, където се развива минната индустрия.

Това обяви новият вицепремиер по климата и министър на околната среда и водите Борислав Сандов ("Зелено движение"/ДБ) пред Нова ТВ.

България е поставила срок за спиране на зависимостта от въглища и преминаване към възобновяеми енергийни източници до 2038 г., което според Европейската комисия е „неамбициозна цел“, посочи Сандов. ЕК върна Плана за възстановяване, преработен от служебното правителство, с над 40 забележки, като една от най-сериозните беше именно по темата за енергетиката.

„Годината, която е референтна за много държави със сходен дял на въглищата като Гърция и Германия, е 2030 г. Самата логика на фонда като финансов инструмент, който е създаден с хоризонт 2030 г., не предполага посочване на толкова отдалечена във времето дата (б.а. – като тази на България)“, каза Сандов.

Предвижда се създаване на комисия за енергиен преход, която да изготви сценарии за отказа от въглища, които щели да се развиват на стъпки през годините. Сандов обяви, че новото редовно правителство ще води много разговори по темата с ЕК.

Първите задачи на министъра от ДБ ще са свързани с някои „особени случаи“ в ресора му – по Черноморието, концесионния договор на Пирин, при който се ползва 65% над договорената концесионна площ, някои действия на регионалните инспекции във Варна и Бургас, застрояванията по дюните.

„Корупцията понякога убива, има много примери. Ще ги извадим, ще ги дадем, но те в крайна сметка отиват в прокуратурата“, каза Сандов.

„Трябва да си върнем плажовете, да си опазим дюните, защото трябва да ги продаваме като нещо, което да привлича туристи. Формулата ми за превенция на нарушения ще е пълната прозрачност. Ще издам инструкции на регионалните инспекции на сайтовете им да стои публичен регистър на всеки план, чакащ решение за оценка на обекти. Обмисляме възможността тези оценки да се правят по-окрупнено, за по-големи територии, а не обект по обект. В момента инспкециите са затрупани и не смогват, като се прокарват и недопустими решения“, добави той.

Според него трябва да се възстанови местообитанието на защитените видове в Алепу, където вместо подпорна стена започна издигането на хотел.

„Бетонът може да не се разрушава, да остане в ската, както е в момента, но да е пригоден по някакъв начин - например затрупан със земна маса. Може да се зарови. Това ще стане след експертна оценка“, обяви Сандов.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Adidas отстрани Бела Хадид от своя рекламна кампания след призиви за бойкот

Много потребители в социалните мрежи се разгневиха на промотираната маратонка и подчертаха, че производителят на спортни стоки е трябвало да обърне повече внимание на препратката към 1972 г.

17:33 - 20.07.2024
Важно днес

Още един конгресмен призова за оттеглянето на Байдън, след като президентът не го разпозна на събитие

Моултън беше един от първите демократи, които призоваха Байдън да се откаже от надпреварата малко след дебата срещу републиканеца Доналд Тръмп през юни.

15:30 - 20.07.2024
Важно днес

Хеликоптери и алпинисти опитват да потушат пожара в Беклемето. Горят 1000 декара

Тъй като теренът е труднодостъпен, пожарът ще се гаси с с помощта на хеликоптери и алпинисти. 

14:27 - 20.07.2024
Важно днес

Младежкото ДПС зае страната на Ахмед Доган и поиска оставката на "кръга Пеевски" (Обновена)

"За нас лидерът на партията е д-р Ахмед Доган, никога не е имало съмнения каква позиция да заемаме", заявиха младежите от ДПС.

13:55 - 20.07.2024
Важно днес

Беларус осъди на смърт германски медик, работил за Червения кръст

Беларус е последната страна в Европа, в която все още се изпълнява смъртно наказание.

13:10 - 20.07.2024
Важно днес

Река Стряма пресъхна напълно в голям участък край Пловдив след незаконно отклоняване на вода

"Няма вода просто. Няма дълбочини, няма скорост, няма река", казва Цветана Ботянска, хидролог към НИМХ.

12:46 - 20.07.2024
Технологии

Докато светът се възстановя от компютърния срив, експерти предупреждават за бъдещи рискове

Услугите постепенно започнаха да се нормализират след IT срива, който предизвика абсолютен хаос в целия свят в петък.

11:20 - 20.07.2024
GEN Z дневници

Vol.29: Тото удари дъното, Любовната връзка на Тръмп и Байдън, UK не била в Европа

5 новини от света на Gen Z, които може да сте пропуснали тази седмица

10:55 - 20.07.2024