Снимка: © Стопкадър - Нова ТВ

България няма да получи достъп до Фонда за справедлив преход на ЕС, ако не промени сроковете за отказ от въглищните централи. От този фонд страната ни чака 2,4 милиарда лева за регионите Перник, Стара Загора и Кюстендил, където се развива минната индустрия.

Това обяви новият вицепремиер по климата и министър на околната среда и водите Борислав Сандов ("Зелено движение"/ДБ) пред Нова ТВ.

България е поставила срок за спиране на зависимостта от въглища и преминаване към възобновяеми енергийни източници до 2038 г., което според Европейската комисия е „неамбициозна цел“, посочи Сандов. ЕК върна Плана за възстановяване, преработен от служебното правителство, с над 40 забележки, като една от най-сериозните беше именно по темата за енергетиката.

„Годината, която е референтна за много държави със сходен дял на въглищата като Гърция и Германия, е 2030 г. Самата логика на фонда като финансов инструмент, който е създаден с хоризонт 2030 г., не предполага посочване на толкова отдалечена във времето дата (б.а. – като тази на България)“, каза Сандов.

Предвижда се създаване на комисия за енергиен преход, която да изготви сценарии за отказа от въглища, които щели да се развиват на стъпки през годините. Сандов обяви, че новото редовно правителство ще води много разговори по темата с ЕК.

Първите задачи на министъра от ДБ ще са свързани с някои „особени случаи“ в ресора му – по Черноморието, концесионния договор на Пирин, при който се ползва 65% над договорената концесионна площ, някои действия на регионалните инспекции във Варна и Бургас, застрояванията по дюните.

„Корупцията понякога убива, има много примери. Ще ги извадим, ще ги дадем, но те в крайна сметка отиват в прокуратурата“, каза Сандов.

„Трябва да си върнем плажовете, да си опазим дюните, защото трябва да ги продаваме като нещо, което да привлича туристи. Формулата ми за превенция на нарушения ще е пълната прозрачност. Ще издам инструкции на регионалните инспекции на сайтовете им да стои публичен регистър на всеки план, чакащ решение за оценка на обекти. Обмисляме възможността тези оценки да се правят по-окрупнено, за по-големи територии, а не обект по обект. В момента инспкециите са затрупани и не смогват, като се прокарват и недопустими решения“, добави той.

Според него трябва да се възстанови местообитанието на защитените видове в Алепу, където вместо подпорна стена започна издигането на хотел.

„Бетонът може да не се разрушава, да остане в ската, както е в момента, но да е пригоден по някакъв начин - например затрупан със земна маса. Може да се зарови. Това ще стане след експертна оценка“, обяви Сандов.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Англия отменя почти всички мерки за Covid - при 90% ваксинирани хора над 60 г.

Без маски и Covid-паспорти в Англия - пикът на Омикрон вече е преодолян, а населението е имунизирано

Шеф Андре Токев влиза в затвора за 7 месеца

Готвачът е сключил споразумение с прокуратурата по делото за шофиране в нетрезво състояние

"Булсатком" пуска BBC Еarth за първи път в България

За всеки активиран ТВ пакет ГЛОБУС компанията ще дарява средства за Фондация "Заедно в час"

Цацаров се връща във Върховната касационна прокуратура, която го проверява

ВКП вече извършва проверка срещу него, изискала е информация от ДАНС

7 души са били подслушвани незаконно у нас през 2021 г.

141 от проверките са свързани с протестите, не е ясно дали подслушваните са сред тях

Над 43% от изследваните тестове на Центъра по заразни болести са с "Омикрон"

Това е поредната серия от данни, показваща 227 нови случая на щама, който вече е в 18 области

"Изгубената дъщеря": Долу митът за перфектната майка

Дебютът на Маги Джиленхол е с невероятната Оливия Колман в главната роля

Стоян Денчев и "брандът България" - от павилиона на Експо 2020 в Дубай до Летище София

Бившият ректор на УниБИТ започва да навлиза и в управлението на туризма

Видеоигрите могат да бъдат полезни: EndeavorRX е официално лекарство, тества се и срещу "Covid-мъгла"

Играта е помогнала на стотици деца, страдащи от синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност