България може да остане без достъп до 2,4 млрд. лв. при късно затваряне на въглищните централи Снимка: © Стопкадър - Нова ТВ

България няма да получи достъп до Фонда за справедлив преход на ЕС, ако не промени сроковете за отказ от въглищните централи. От този фонд страната ни чака 2,4 милиарда лева за регионите Перник, Стара Загора и Кюстендил, където се развива минната индустрия.

Това обяви новият вицепремиер по климата и министър на околната среда и водите Борислав Сандов ("Зелено движение"/ДБ) пред Нова ТВ.

България е поставила срок за спиране на зависимостта от въглища и преминаване към възобновяеми енергийни източници до 2038 г., което според Европейската комисия е „неамбициозна цел“, посочи Сандов. ЕК върна Плана за възстановяване, преработен от служебното правителство, с над 40 забележки, като една от най-сериозните беше именно по темата за енергетиката.

„Годината, която е референтна за много държави със сходен дял на въглищата като Гърция и Германия, е 2030 г. Самата логика на фонда като финансов инструмент, който е създаден с хоризонт 2030 г., не предполага посочване на толкова отдалечена във времето дата (б.а. – като тази на България)“, каза Сандов.

Предвижда се създаване на комисия за енергиен преход, която да изготви сценарии за отказа от въглища, които щели да се развиват на стъпки през годините. Сандов обяви, че новото редовно правителство ще води много разговори по темата с ЕК.

Първите задачи на министъра от ДБ ще са свързани с някои „особени случаи“ в ресора му – по Черноморието, концесионния договор на Пирин, при който се ползва 65% над договорената концесионна площ, някои действия на регионалните инспекции във Варна и Бургас, застрояванията по дюните.

„Корупцията понякога убива, има много примери. Ще ги извадим, ще ги дадем, но те в крайна сметка отиват в прокуратурата“, каза Сандов.

„Трябва да си върнем плажовете, да си опазим дюните, защото трябва да ги продаваме като нещо, което да привлича туристи. Формулата ми за превенция на нарушения ще е пълната прозрачност. Ще издам инструкции на регионалните инспекции на сайтовете им да стои публичен регистър на всеки план, чакащ решение за оценка на обекти. Обмисляме възможността тези оценки да се правят по-окрупнено, за по-големи територии, а не обект по обект. В момента инспкециите са затрупани и не смогват, като се прокарват и недопустими решения“, добави той.

Според него трябва да се възстанови местообитанието на защитените видове в Алепу, където вместо подпорна стена започна издигането на хотел.

„Бетонът може да не се разрушава, да остане в ската, както е в момента, но да е пригоден по някакъв начин - например затрупан със земна маса. Може да се зарови. Това ще стане след експертна оценка“, обяви Сандов.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Новият чешки президент иска военната помощ за Украйна да е неограничена

Според Петр Павел, западните съюзници трябва да дадат на Украйна всички видове оръжия с изключение на ядрените.

09:05 - 03.02.2023

Китайски шпионски балон е забелязан да лети над САЩ

Пентагонът проследява шпионски балон на Китай, забелязан да лети над САЩ. Канада също забеляза подобен обект

08:04 - 03.02.2023

Путин сравни войната в Украйна с борбата срещу нацистка Германия: "Отново ни заплашват танкове Leopard"

Руският президент отбеляза 80-годишнината от битката при Сталинград с познатата за Кремъл пропаганда

07:34 - 03.02.2023

КС да тълкува понятието "независимост на съдебната власт", поиска ГЕРБ

ГЕРБ е сериала КС с искане той да тълкува понятието "независимост на съдебната власт" на фона на предложената в парламента съдебна реформа

20:48 - 02.02.2023

ДАНС сезира прокуратурата заради меморандума с Gemcorp, ПП приветстваха проверката

Следва прокуратурата да назначи проверка и да прецени дали има доказателства за евентуално извършено престъпление.

20:13 - 02.02.2023

ДПС потвърди, че Хамид Хамид е в САЩ. Но пропусна да спомене, че е там с Гешев

Депутатът от ДПС Хамид Хамид е заедно с Гешев в САЩ

19:11 - 02.02.2023

Måneskin: Историята на успеха на 4-ма млади италианци и най-голямата рок група от години насам

Måneskin не е обичайна рок група, която пробива в света на музиката. Най-необичайното в нея е, че тя е от Италия - страна, която едва ли се слави като огнище на международни рок звезди.

19:00 - 02.02.2023

ЕС ще разследва “престъпления срещу мира“, извършени в Украйна

Центърът ще бъде установен в Хага и ще има за цел да "координира събирането на доказателства" за престъпления на агресия

16:42 - 02.02.2023