България няма да прехвърля бойната си авиация на Украйна

Премиерът на България Кирил Петков опроверга информацията, че всички боеспособни самолети на българската армия, които са съветско производство, ще бъдат прехвърлени на Украйна като помощ за страната да възстанови контрола над въздушното си пространство.

"Много ясно искам да кажа – никакви самолети български, не сме поели ангажименти за тях. Имаме малко на брой летящи самолети, проблеми с частите им. Не мислим, че това ще е разумно."

"Липсват ни самолети и не може да даваме на никого. Нашият брой самолети е абсолютно недостатъчен, за да пази нашето небе, камо ли да ги пращаме на Украйна. Щели сме да пращаме и български войски в Украйна – това са абсолютни глупости" - ако ти потрябва да добавшиш

По-рано през деня „Дневник“ съобщи, че самолетите могат да бъдат прехвърлени, позовавайки се на няколко свои източници и цитирайки дискусия за подобен ход между анализатори и специалисти по сигурността в Twitter.

При този сценарий, нуждите на Украйна ще бъдат покрити изцяло от Полша.

Причината да се търси съветска техника е, че наземната и радарната система на Украйна е пригодена за такава.

Три са страните в Източна Европа, които все още разполагат със съветски бойни самолети. Става въпрос за Словакия и Полша.

Въпросните машини са Миг-29, а в случая с България се посочваше евентуално прехвърляне на Су-25. Те са щурмови самолети, предимно за удари по наземни цели, включително бронирана техника.

Ако България бе прехвърлила всичко свои изправни МиГ-29 и Су-25, това щеше да означава, че сигурността на българското небе ще бъде е изцяло в ръцете на съюзниците от НАТО. Причината е забавянето на доставката на новите изтребители F-16, които вероятно ще пристигнат през 2025 г.

Идеята на инициативата за помощ за Украйна е всички налични средства да се съберат в Полша, където да бъдат използвани от украински военни пилоти. Ескадрилите ще действат от полски летища, които са на територията на НАТО и поради това Русия едва ли ще ги атакува, пишат от „Дневник“.

Ден по-рано украинският посланик у нас Виталий Москаленко обяви, че България ще предостави военна помощ на Киев под формата на военни артикули и те ще пристигнат до Украйна през Полша, но и тази информация бе отречена от премиера. Министерски съвет потвърди намеренията, но не даде конкретни параметри, като се говореше единствено за патрони и снаряди.

"Това, което ясно трябва да се каже е, че до този момент ние оръжия не сме изпращали. Вицепремиерът Нинова е абсолютно права, когато казва, че тя не е разрешила изпращане директно от България към Украйна," каза днес Петков по темата. "Това, което и в момента се организира, са няколко камиона, пълни с дрехи, палатки, одеала, обувки. Министерството на транспорта трябва да помисли как да ги вкараме в Украйна, защото и това не е лесна задача."

"На ниво военно-логистична подкрепа: ако въобще се прави, ще бъде на ниво Европейски съюз и НАТО и няма да бъде изпращана от България към Украйна. Ако ще се прави обща помощ с ЕС, трябва да бъде гласувано първо от Министерски съвет, а после да бъде обявено и в Парламента. Няма да има скрито-покрито и да се случват неща, за които българското население да не знае."

Безпрецедентно: Европа взе решение да въоръжи Украйна

Върховният представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел каза, че страните членки ще предоставят на Украйна бойни самолети, а не само боеприпаси. "[Украинският външен министър] Кулеба ни помоли за изтребители, с които украинската армия е в състояние да оперира. Някои държави-членки имат такива самолети", каза Борел, препращайки към самолети от съветската епоха, притежавани от източноевропейските страни. Украинските пилоти ги познават добре и могат да летят само с тях.

На брифинг на Европейската комисия в понеделник стана ясно, че Полша ще действа като логистичен хъб за военната помощ на ЕС за Украйна. Запитан дали България, Словакия и Полша ще предоставят бойните си самолети на армията на Украйна, говорител на ЕК заяви само, че страната „има остра нужда от въоръжение“. Той нито отрече, нито потвърди информацията. Заяви, че въпросите за военната помощ се обсъждат днес на извънредна среща на министрите на отбраната на страните от съюза.

Българският военен министър Стефан Янев ще бъде сменен, след като премиерът Кирил Петков поиска оставката му заради „различна външна политика“ от тази на правителството. Тя ще бъде гласувана във вторник в Народното събрание.

Петков иска оставката на Стефан Янев: Никой министър няма право на собствена външна политика

Кой е Тодор Тагарев, който се очаква да наследи Стефан ЯневАко нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Осъден за убийство може да работи в дупнишката болница от затвора

Ако лекарят бъде върнат на работа, присъдата му ще бъде намалена

19:39 - 24.06.2024
Живот

Картини на Пикасо се озоваха на показ в женската тоалетна на музей

Някои от творбите на Пабло Пикасо са изложени на показ, но в женската тоалетна, след съдебно решение

17:40 - 24.06.2024
Важно днес

Разследват бившия шеф на Европейската инвестиционна банка за корупция

Претърсили са дома на Вернер Хойер като част от проверка за "злоупотреба с влияние"

17:34 - 24.06.2024
Важно днес

Зеленски нареди чистка в държавната гвардия след разкрития за заговори с Русия

СБУ арестува служители, заподозрени в планиране на убийства, включително на президента

16:06 - 24.06.2024
Важно днес

БДЖ пуска още влакове между София и Бургас след недоволство на пътници

БДЖ започва и поетапно оборудване с електронни устройства за продажба на билети

15:31 - 24.06.2024
Живот

Пеем за всички, мълчим за милион

Ироничната обява на рапъра 100 кила от ефира на bTV много добре описва ситуацията на доста от българските музиканти, тяхната финансова мотивация и готовността им да застават зад обществени каузи

14:16 - 24.06.2024
Важно днес

Земеделци от Ямбол продължават протеста си срещу новия областен директор

Недоволството дойде след поредните смени, извършени от кабинета "Главчев"

14:10 - 24.06.2024