България ще изгражда инфраструктура за 6 млрд. евро с помощ от НАТО и ЕС Снимка: © Getty. Снимка от военно учение край Ново село

България възнамерява да инвестира в обновяване на отбранителната си инфраструктура с помощта на НАТО и ЕС. Това стана ясно от думите на министъра на отбраната Тодор Тагарев в интервю за bTV.

На фона на заплахите за глобалната сигурност България има план за развитието на своята военна инфраструктура, като цели да укрепи отбранителните си способности, каза Тагарев. Страната ще инвестира 6 млрд. евро в изграждането на пътна и железопътна инфраструктура, тръбопроводи, складове и други съоръжения.

Тази инвестиция не само подчертава ангажимента на България към НАТО, но също така отразява стремежа на страната да модернизира и гражданската си инфраструктура.

Според Тагарев инвестицията ще бъде финансирана чрез с национални средства, както и с фондове от ЕС и НАТО. Въпреки че точният модел на финансиране все още не е уточнен, очакванията са България да използва максимално наличните възможности за съфинансиране.

Изказването на военния министър идва след неговото 5-дневно работно посещение в САЩ, където са дискутирани потенциалните начини за подкрепа на този проект. Тагарев подчерта, че България вече има “ясно оразмерени потребности” за модернизацията на своята инфраструктура, които са били формулирани още по време на срещата на върха във Вилнюс.

Плановете за разширяване на инфраструктурата включват изграждане на нови пътни и железопътни линии, които ще подобрят мобилността и оперативната готовност на съюзническите войски. Проектът предвижда още изграждането на тръбопроводи за горива, както и създаването на други обекти, необходими за войските.

Според Тагарев тези инициативи ще допринесат не само за повишаване на отбранителния потенциал на страната, но и за стимулиране на местната икономика чрез създаването на нови работни места и ускоряване на икономическото развитие.

Въпреки военната насоченост, част от инфраструктурните проекти ще бъдат полезни и за самите граждани, като например подобрените транспортни връзки и енергийната инфраструктура.

Министърът на отбраната Тодор Тагарев Тагарев: БТР-ите за Украйна все още не са изпратени, но това е "логистичен въпрос"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

ЦСКА отново победи "Левски"

18:29 - 27.04.2024
Важно днес

Шествия на агитките на "Левски" и ЦСКА ще затруднят движението в София

Очаква се кръстовището на Орлов мост да бъде затворено за кратко около 15:15 - 16:00 ч.

12:33 - 27.04.2024
Важно днес

Русия атакува украинската енергетика в три области

Ударени са четири топлоелектрически централи

11:06 - 27.04.2024
GEN Z дневници

Vol. 19: Кой изобщо слуша Тейлър Суифт, гълъб в парламента, сбогом "Ема Стоун"

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на Gen Z поколението в "Булевард България"?

10:22 - 27.04.2024