Тагарев: БТР-ите за Украйна все още не са изпратени, но това е "логистичен въпрос" Снимка: © Screenshot

Одобрената от парламента през ноември военна помощ за Киев - бронетранспортьори (БТР) от складовете на МВР, все още не са достигнали Украйна, а се намират в България. Те ще бъдат изпратени, но това става бавно. Това се разбра от изказване на министъра на отбраната Тодор Тагарев в интервю за bTV.

Той изтъкна, че това, което "успяваме да извадим като боеприпаси", заминава моментално за Украйна - но все пак не са изпращани нови боеприпаси от последното решение на парламента, взето на 8 декември 2023 г.

"Бавно става. Някак си хората си мислят, че като се вземе едно решение, на другия ден помощта е заминала. Тук говорим за доста сериозни обеми, самите операции на предоставяне на това въоръжение изискват доста време. И планиране, и реализация", коментира Тагарев по повод доставката на БТР-ите.

Той уточни, че това е "логистичен, а не политически" въпрос.

Решението за предоставянето на старите БТР-и на Украйна беше взето от Народното събрание със 152 гласа подкрепа през ноември. 100-те машини са произведени още през 60-те години и за последно са използвани по време на т.нар. Възродителен процес в края на 80-те години на миналия век. Те отдавна са бракувани от българските сили за сигурност и не се използват за охрана на границата, защото са тежки и неподходящи в по-лошо време. Въпреки това през декември президентът Румен Радев наложи вето върху решението. То беше преодоляно.

Тагарев обясни, че първите американски изтребители F-16 се очаква да пристигнат у нас по план - през пролетта на 2025 г. Седем от самолетите вече са в различен етап на изграждане в американските заводи на производителя Lockheed Martin. Първият е в най-напредналата фаза - носовата част му е готова.

Попитан за коментар относно предстоящата ротация във властта, Тагарев каза, че е важно да се продължи евроатлантическата посока на България, а не кой ще остане на министерските постове. Той обаче обяви, че ако бъде поканен да продължи работата си като министър - ще остане на тази позиция.

Тагарев беше попитан и за драмата около поканите със службата за Богоявление. В началото на януари председателят на парламента Росен Желязков се оплака, че председателите на парламентарните групи не са били поканени на ежегодния ритуал, заради което военният министър отнесе редица критики.

"Да, имаме пропуск, но няма никакъв умисъл. Ако народен представител има желание да присъства на церемония с участието на Българската армия, а не е получил покана, винаги може да ми се обади", заяви министърът.

Той обясни, че това е военен ритуал, който по принцип се изпълнява в по-тесен кръг от хора, но е имало случаи, в които са канени и председателите на парламентарните групи, но в това не бива да се търси политически сюжет.

"Моя грешка е, че не съм осигурил достатъчно капацитет работата да е свършена качествено. Няма политика насочена към някого", заяви той.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

ЦСКА отново победи "Левски"

18:29 - 27.04.2024
Важно днес

Шествия на агитките на "Левски" и ЦСКА ще затруднят движението в София

Очаква се кръстовището на Орлов мост да бъде затворено за кратко около 15:15 - 16:00 ч.

12:33 - 27.04.2024
Важно днес

Русия атакува украинската енергетика в три области

Ударени са четири топлоелектрически централи

11:06 - 27.04.2024
GEN Z дневници

Vol. 19: Кой изобщо слуша Тейлър Суифт, гълъб в парламента, сбогом "Ема Стоун"

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на Gen Z поколението в "Булевард България"?

10:22 - 27.04.2024