Румен Радев наложи вето върху предоставянето на БТР-и за Украйна Снимка: © Screenshot

Президентът Румен Радев наложи вето на споразумението, с което България предоставя безвъзмездно на Украйна бронирана транспортна техника от запасите на МВР.

В мотивите към ветото е отбелязано, че народните представители "не са били достатъчно запознати с конкретните параметри на дарението, което ги поставя в невъзможност обективно да преценят дали предоставяната техника е с отпаднала необходимост".

Радев смята, че не са взети предвид нито военновременните задачи, вменени на МВР, нито нуждите на Главните дирекции „Гранична полиция“ и „Пожарна безопасност и сигурност на населението“.

Според него предоставяната на Украйна бронирана високопроходима транспортна техника би могла да се ползва именно при охраната на българската граница и за оказване на помощ на населението при бедствия и аварии, включително в трудно достъпни зони.

Той дава пример с наводненията в Карловски (2022) и Царево (септември 2023), когато "МВР отново разчиташе на способностите на Българската армия".

„Воден съм от убеждението, че сигурността, здравето и живота на българските граждани следва да бъдат първостепенен приоритет“, казва Радев.

Решението за предоставянето на старите БТР-и на Украйна беше взето от Народното събрание със 152 гласа подкрепа през ноември.

100-те машини са произведени още през 60-те години и за последно са използвани по време на т.нар. Възродителен процес в края на 80-те.

Те отдавна са бракувани от българските сили за сигурност и не се използват за охрана на границата, защото са тежки и неподходящи в по-лошо време.

Междувременно парламентът одобри сделка за реално модернизиране на Сухопътните сили с бронирани бойни машини "Страйкър", срещу които партии като "Възраждане" и БСП също протестират.

Решението на Радев да наложи вето провокира остра реакция от страна на Делян Пеевски.

„Решението на президента Радев да наложи вето върху предоставянето на бронирана техника за Украйна може да се определи само с една дума - срам!След това решение е още по-категорично ясно колко е важно за България да има евроатлантическо парламентарно мнозинство и подкрепяно от него евроатлантическо правителство", каза председателят на ПГ на ДПС.

Според Пеевски е съществено важно Народното събрание да "преодолее ветото на Президента още тази седмица", с което да покаже подкрепата си за Украйна и украинския народ.

ГЕРБ също публикуваха изявление, в което се казва, че "демокрация и свобода не може да се защитават и отстояват с политическо лицемерие и с различни позиции за външна и вътрешна употреба".

Според ГЕРБ решението на Радев да наложи вето представлява "пореден път, в който президентът демонстрира неадекватна позиция за държавен глава на страна от ЕС и НАТО".

Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Турция не отказа среща по темата "Боташ" и поиска сътрудничеството с "Булгаргаз" да продължи

Турция засега не показва готовност за прекратяване на споразумението с "Булгаргаз"

09:46 - 28.04.2024
Важно днес

Хиляди излязоха на улиците в Мадрид в подкрепа на премиера Педро Санчес

Санчес ще обяви дали ще остане на премиерския пост в понеделник

09:20 - 28.04.2024
Важно днес

Отбелязваме Цветница - празника с най-много именници у нас

Имен ден празнуват над 364 хил. души у нас

09:03 - 28.04.2024
Важно днес

ЦСКА отново победи "Левски"

18:29 - 27.04.2024