България, Турция и Румъния започват противоминна операция в Черно море

България, Румъния и Турция ще започнат съвместна противоминна операция в Черно море. Това стана ясно от думите на министъра на отбраната Тодор Тагарев по време на форум, посветен на перспективите за мир в Украйна и стратегиите за сигурност в Черно море.

Тагарев уточни, че остават за уточняване някои малки детайли.

"Аз лично разчитам, че в близко бъдеще тази операция ще бъде стартирана, което ще допринесе както за по-високата сигурност в нашите териториални води и изключителната икономическа зона, така и за износа на зърно от Украйна, което е изключително важно не само за Украйна, а и въобще за сигурността на изхранването в голяма част от света", посочи той.

Операцията не предвижда навлизане във водите на Украйна, където се води война.

От лятото насам Русия блокира голяма част от изключителната икономическа зона на България в Черно море, а през септември Тагарев определи това като провокация.

Търговските кораби, превозващи украинско зърно за износ са под заплаха от юли, когато Русия се оттегли от т. нар. зърнена сделка. Тя осигуряваше безопасен коридор за украинското зърно до ключови пазари в Близкия Изток и Африка.

Оттогава черноморските пристанища на Украйна са подложени на постоянни атаки от страна на руските сили.

През август Киев създаде алтернативен хуманитарен коридор за корабите. Маршрутът минава през териториалните води на Турция, България и Румъния и до момента няколко кораба са преминавали успешно алтернативния маршрут, но опасенията за безопасността остават.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

За първи път Делян Пеевски ще води листата на ДПС в Кърджали

Джевдет Чакъров може да води листата за евродепутати на Движението

12:04 - 06.05.2024