Българските сценаристи излизат на протест Снимка: © БАФТРС

Гилдията на българските сценаристи излиза на протест пред Народното събрание днес, навръх световния ден на солидарност с американските сценаристи. Основното им искане е да получават заплащане при многократно излъчване на сериал или филм с тяхно авторство.

Според БАФТРС (Българска асоциация на филмовите, телевизионни и радио сценаристи) в България няма нито един сценарист, оператор или режисьор, който да е получил някога компенсация от частните национални телевизии за многократното излъчване на създадените от него произведения.

„Това е истината“, категоричен е и поетът и есеист Иван Ланджев, който работи и като сценарист в продължение на 10 години.

„Днес моите колеги излизат на протест, не просто в солидарност с американските сценаристи, които се борят от десетилетия за по-справедливи договори. У нас е много по-зле“, коментира той в профила си във Facebook.

„Всеки, който се съмнява в значението на сценарната работа, би могъл да опита да продуцира ей тоя празен лист“, пише с провокация Ланджев, илюстрирайки публикацията си със снимка на празен лист хартия. „Да направи от него сериал, пълнометражен или късометражен филм, клип, каквото му душа иска. Всичко започва от буквата.“

От БАФТРС напомнят, че „авторите винаги са в слаба позиция при преговорите, затова са нужни колективни договори“.

„Няма как културата и филмовата индустрия да се развиват, ако държавата стои встрани и защитава бизнес интереси.“

Протестът е и в подкрепа на започналите през май демонстрации на Гилдията на американските сценаристи, които вече втори месец протестират за по-високи възнаграждения. Браншови организации в целия свят подготвят различни събития в подкрепа на стачката в Холивуд, на които да представят и своите проблеми.

Кога ще приключи стачката на сценаристите в Холивуд?


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Евакуираха дом за възрастни хора заради пожарите в ямболското село Воден

Пожарникари и доброволци продължават борбата с пожарите

17:43 - 17.07.2024
Политика

Първи тест за евродепутатите от България. Кой как гласува в резолюцията за Украйна?

Пълна промяна при Елена Йончева, БСП отказа да гласува помощ за Киев

17:21 - 17.07.2024