Българският фонд за жените настоява Вежди Рашидов да напусне парламента Снимка: © Screenshot/bTV

Вежди Рашидов опита да потуши възмущението от грозните му обиди срещу жертвите на насилие с две оставки от ръководни позиции - но правозащитната организация "Български фонд за жените" настоява той да напусне Народното събрание.

"Като организация с 20-годишен опит в борбата с насилието ние не Ви прощаваме казаното и искаме да си подадете оставката като народен представител. Вие нямате място в българския парламент! А извинението Ви няма никаква стойност, особено когато е последвано от Вашето твърдение, че думите Ви са извадени от контекста.

"Обяснете ни, г-н Рашидов, какъв контекст превръща една изнасилена жена в ку*ва?", се казва в нова позиция на организацията, чийто екип в понеделник първи засече вулгарния език на Рашидов в почивката между дебатите за Закона за защита срещу домашното насилие.

Призивът на фонда е и към депутатите от останалите партии "да поискат и да гласуват оставката на Вежди Рашидов" - макар че прекратяването на мандата на народен представител не може да стане без негово съгласие освен при влязла в сила присъда за умишлено престъпление или установяване на несъвместимост с поста.

Въпреки че от ГЕРБ се разграничиха от коментарите на Рашидов, партията не поиска от него да подаде оставка като депутат, а само да напусне председателския си пост в Комисията по култура и медии, както и членството си в Изпълнителната комисия на ГЕРБ.

Това обаче не се приема като адекватна санкция за поредния скандален епизод от поведението му, и то в разгара на болезнен обществен дебат около насилието срещу жени.

"Подайте сигнал към Комисията по превенция и противодействие на корупцията към НС! Отстранете г-н Рашидов от заседания! А след това го отстранете и като депутат. За да измиете срама от думите му и да върнете достойнството на жертвите на полово-базираното насилие. Призоваваме Ви да продължите да работите за още по-добри и ефективни промени в Закона за защита от домашно насилие и Наказателния кодекс! Вие сте длъжници на българските жени", казват още от Българския фонд за жените.

Иван Ланджев ,,Не дава! Дърпа се!“ – тоя виц знаете ли го?


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хиляди протестираха в Тел Авив с искане за прекратяване на огъня в Газа

Демонстрантите настояват, че трябва да се направи всичко възможно, за да се върнат у дома отвлечените от групировката заложници.

10:13 - 05.05.2024
Важно днес

Си Дзинпин пътува за Европа. Макрон ще го убеждава да сътрудничи за прекратяване на войната в Украйна

Китайският президент Си Дзинпин започва днес европейската си обиколка, като първата му спирка е Париж.

09:12 - 05.05.2024
Важно днес

Русия обяви Зеленски за международно издирване

Украинският президент се издирва по неуточнено обвинение

18:24 - 04.05.2024
Живот

Мъжете и депресията – защо е толкова трудно да се разпознае

Възможно ли е голяма част от депресиите при мъжете просто да не се разпознават?

16:47 - 04.05.2024