ГЕРБ поиска и получи две оставки от Рашидов, но не и депутатското му място Снимка: © Народно събрание
  • Бившият председател на Народното събрание Вежди Рашидов се замеси в нов скандал, след като беше записан от микрофоните на парламента да изрича обиди по адрес на жените, които подават жалби за домашно насилие.
  • Съпартийците му му поискаха официално оставката като председател на Комисията по култура в Народното събрание и като член на Изпълнителната комисия на ГЕРБ.
  • Малко по-късно Рашидов се оттегли и от двата поста. Той обаче остава депутат.

Сканадалните думите на Рашидов бяха произнесени по време на почивка между обсъжданията на последните промени в Закона за защита от домашно насилие в понеделник следобед.

Докато народните представители излизат от пленарната зала, Рашидов се насочва към трибуната, където все още седят Никола Минчев (ПП-ДБ) и председателстващата заседанието Росица Кирова (ГЕРБ).

Рашидов разменя реплики с тях, част от думите му остават неразбираеми, но в един момент повишава тон и казва:

"Има и сега (закони), какво чешем езици? Всичк к*рви се събудиха да се сетят след .... години, че... ги изнасилвали. Като на оня американския режисьор, дето го направиха на маймуна", нарежда бившият министър на културата, докато Минчев и Кирова му дават знак да спре да говори, защото микрофоните са включени.

Няколко часа по-късно, пресцентърът на ГЕРБ разпространи съобщение от името на Рашидов, с което той поднася извинения за думите си.

"Извинявам се за изречените от мен думи днес по време на почивката на пленарното заседание. Давам си сметка, че използваният от мен език е недопустим, особено в настоящия дебат и момент. Още веднъж моля за извинение пред цялото българско общество и всички жертви на насилие", се казва в позицията.

Народни представители от ГЕРБ, начело с председателката на парламентарната група Десислава Атанасова и бившата социална министърка, сега депутат Деница Сачева, реагираха с позиции чрез профилите си във Facebook. Те определиха думите му за недопустими.

Последва и официална партийна позиция - Вежди Рашидов да подаде оставка като председател на Комисията по култура
и медии в Народното събрание. За това призоваха членовете на парламентарната група на ГЕРБ-СДС, които заседаваха след края на пленарния ден. Освен това ПГ на ГЕРБ-СДС поиска Вежди Рашидов да подаде оставка и като член на Изпълнителната комисия на ГЕРБ.

Сериозният гаф е засечен от правозащитната организация "Български форум на жените".

До възмущението на Вежди Рашидов се стига, след като Росица Кирова даде почивка в извънредното заседание на парламента преди второто четене на промените, които разширяват обхвата на защитата от домашно насилие към партньорите в интимни връзки.

От фразите, които се чуват от него, се разбира, че той не е съгласен да се прави разграничение между домашното насилие и всички останали криминални състави на насилие - въпреки че собствената му партия ГЕРБ подкрепя законопроекта.

Надежда Йорданова от ПП-ДБ поиска промените да бъдат гласувани финално още днес, докато БСП, "Възраждане" и ИТН се обявиха против и обвиниха председателстващата заседанието в нарушаване на правилника.

Иван Ланджев ,,Не дава! Дърпа се!“ – тоя виц знаете ли го?


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Си Дзинпин пътува за Европа. Макрон ще го убеждава да сътрудничи за прекратяване на войната в Украйна

Китайският президент Си Дзинпин започва днес европейската си обиколка, като първата му спирка е Париж.

09:12 - 05.05.2024
Важно днес

Русия обяви Зеленски за международно издирване

Украинският президент се издирва по неуточнено обвинение

18:24 - 04.05.2024
Живот

Мъжете и депресията – защо е толкова трудно да се разпознае

Възможно ли е голяма част от депресиите при мъжете просто да не се разпознават?

16:47 - 04.05.2024
Важно днес

Пребиха водача на листата за ЕП на социалистите в Германия

Матиас Еке е бил нападнат и пребит от четирима души

14:27 - 04.05.2024