Пандемията с Covid-19 промени живота ни по толкова много начини, че вероятно ще откриваме последствията с години напред. Някои от тях са непосредствени и явни: от маските и дезинфектантите, до "виртуалните" класни стаи и затворените офиси. Опитваме се да поправим грешките в общуването си с околните, освобождаваме се от ненужни разходи, навици и отношения, преосмисляме какво е ценно за нас и си даваме сметка колко лесно можем да го загубим.

Преживяването на "новото нормално" се отразява сериозно върху вътрешния живот. Особено когато всеки следващ ден започва със статистика за болни и починали хора.

Непредсказуемостта на бъдещето, притеснението за здравето на близките, провалените пътувания или работни планове могат да провокират нежелани ефекти.

Колкото по-уязвим и несигурен се чувства човек, толкова по-склонен е да се поддаде на напрежението, без да осъзнава, че всички преживявания са нормална част от реакцията към изцяло непознатата ситуация на криза.

Подкрепата и споделеното разбиране е от ключово значение за прекъсването на спиралата към дъното на негативните емоции. Отскоро екип от 20 професионалисти по психотерапия и социална работа започнаха инициатива за безвъзмездна помощ за психичното здраве на уязвими групи и хора, които са засегнати от последиците на Covid-19.

Цветелина Йосифова е психотерапевт и председател на Българското общество по групова анализа и групови процеси. Тя е част от екипа, който стои зад Kabinet.bg - "отговор на разбирането ни, че психотерапията и достъпът до психотерапевтична помощ са социална кауза и право на всеки човек".

"С Kabinet.bg подкрепяме спешно най-уязвимите и в най-голяма нужда - лекари и медицински персонал на първа линия; здравни медиатори; хора под карантина; болни или оздравяващи от вируса; възрастни самотни хора; хора, живеещи в изолация и с ограничен достъп до комуникация; хора в здравословен риск заради други заболявания; хора, претърпели загуба; жертви на насилие, младежи и всеки, който има нужда от емоционална подкрепа. Има безпрецедентни ситуации на спешност, в които е необходима незабавна реакция. С Kabinet.bg психотерапията символично напуска реалните кабинети и се въплъщава в спешен виртуален кабинет за психотерапия. Така достигаме до хората, които имат най-голяма нужда от емоционална подкрепа в момента, независимо от местонахождението и социалния си статус", казва тя.

Както и да се развие епидемията, остават дългосрочни последици на всички нива в обществото, включително загуба на доходи, загуба на смисъл във връзка със всичко случило се, смесване на реалност и фантазия, чувство за невидима заплаха, криза на доверието и принудата да живеем в несигурност и неяснота.

Връзката с екипа на Българско общество по групова анализа и групови процеси се осъществява на платформата kabinet.bg и дава възможност на хората да се свържат по безплатен телефон 0800 20 20 2, имейл и чат или да се срещнат очи в очи във виртуална видео сесия с професионалист, на когото да споделят как се чувстват и да получат помощ. Сесиите могат да бъдат индивидуални, семейни или групови.

Онлайн-терапията все още няма традиция в България, но екипът на Kabinet.bg се надява да даде началото на качествена психотерапевтична услуга в момент, в който тя е особено необходима. Тя е възможна благодарение на подкрепа от фонда за подпомагане след Covid-19 на Централноевропейската инициатива (CEI), а проектът е единственият одобрен от България.

Данните на Eвропейската асоциация по психотерапия показват, че успехът на професионалната психотерапия е гарантиран в средно 65-72% от случаите, а в страните от ЕС, където психотерапевтичната подкрепа е част от здравната система, разходите за общопрактикуващата медицина могат да се похвалят със спад от 17%, a посещенията на лекарския кабинет – със спад до 49% при хората, посещаващи психотерапевт, посочват от сдружението.

Kabinet.bg е във връзка с целеви групи през мрежа от държавни, медицински и неправителствени структури, за да включи уязвимите групи, за които те се грижат, сред бенефициентите на горещата линия. За да обхване повече хора, Kabinet.bg стартира и дарителска кампания заедно с Фондация BCause и призовава корпоративни и индивидуални дарители да подкрепят каузата, в името на общото нормализиране на състоянието на обществото ни.

Извънредното положение: кой ще оцелее?


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

70-годишен мъж е прострелян при заложническа криза в с. Вълково

Похитителят е освободил заложниците си след часове на блокада

00:39 - 04.10.2023

Флоренция забрани нови апартаменти за Airbnb в центъра на града

Местните власти се опитват да освободят повече жилища за местните жители в града

18:00 - 03.10.2023

Прегръдка между две лекоатлетки се оказа обект на цензура в Китай

Снимка с две спортистки беше цензурирана, но не заради трогателния момент на жените - а заради номерата върху техните екипи

17:04 - 03.10.2023

Бертран Бонело показва какво се случва, когато научната фантастика срещне любовта

Срещаме се с френския режисьор, за да разберем повече за любопитната комбинация от мелодрама и научна фантастика

16:24 - 03.10.2023

"Щурм Z": Наказателните отряди за пияни и неизпълнителни руски войници

Малцина от изпратените в "Щурм Z" оцеляват на бойното поле

16:01 - 03.10.2023

Св. Синод не може да отвори руската църква в София, защото няма правомощията

Св. Синод изразява "надежда", че руската църква в София може да бъде отново отворена.

15:24 - 03.10.2023

Трима учени взеха Нобеловата награда за физика за откритие в света на електроните

"Вече можем да отворим вратата към света на електроните"

15:07 - 03.10.2023