Българският списък "Магнитски" беше обезсилен заради решения на ВАС Снимка: © Getty Images

Забранителният списък с физически и юридически лица, свързани с Васил Божков, Делян Пеевски и Илко Желязков, санкционирани от САЩ по закона "Магнитски", вече не съществува.

Това съобщи в. "Сега", като посочва и причината - решенията на ВАС, с които съдът обявява за нищожни действията на служебния кабинет от 2021 г., целящи да защитят държавните институции от косвено попадане под американските санкции.

Списъците бяха съставени с цел да се забрани изрично на държавата и общините да влизат в отношения с фирми, организации и пряко свързани лица до тримата от "Магнитски". ВАС обаче приема, че комисията, която е взела решението кой да бъде добавен в българските разширени списъци, не е оправомощена по закон.

На въпросите на "Сега" до Министерството на финансите дали все пак остава в сила препоръка за избягване на бизнес отношения с тях, както и какви действия ще се предприемат занапред - от МФ отговарят, че това са въпроси извън компетентността им.

Българските списъци "Магнитски" бяха атакувани от няколко от засегнатите от тях лица - включително от майката на Делян Пеевски Ирена Кръстева и собствениците на "Еврофутбол" братя Найденови. Един по един съдебните спорове се решаваха в ущърб на държавата поради факта, че няма изрично българско закондателство, което да урежда въпроса как да се третират санкционирани от чужди държави лица.

Правителството на Кирил Петков планираше да внесе законопроект в този смисъл, но идеята катастрофира през май, след като спорни текстове от него изтекоха в медиите и провокираха скандал в коалицията.

Два месеца по-късно кабинетът вече беше в оставка.

Междувременно прокуратурата "изчисти" за пореден път Делян Пеевски, като отказа да го разследва за корупционни престъпления (мотивът на САЩ за санкциите срещу него) поради липса на данни за престъпления. Илко Желязков също не беше разследван извън предварителната проверка. Производството срещу Васил Божков продължава да стои на трупчета, след като прокуратурата дълго време отказваше дори да го разпита задочно.


Идеологът на закона "Магнитски": Путин управлява Русия като в "Sopranos", ако не му дадеш 50%, той ще вземе 100%


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Бесарабски българин е загубил съпругата и детето си при руския обстрел в Одеса

При нападението са загинали още 2 деца

15:05 - 03.03.2024
Важно днес

Радев заговори срещу "проповедниците на нихилизма и разделението" на връх Шипка

На фона на руски знамена Радев видя "прогонване на лепкавата политическа мъгла от върховете на българското минало"

13:41 - 03.03.2024
Важно днес

Хепи-соцът като атракцион за всеки национален празник

С "Чавдар" и "Икарус" на Трети март?

13:35 - 03.03.2024
Важно днес

Тръмп изпревари Ники Хейли в още три щата преди "Супер вторник"

Дали Тръмп ще остане единственият кандидат за номинацията - ще се реши на 5 март

09:12 - 03.03.2024