Идеологът на закона "Магнитски": Путин управлява Русия като в "Sopranos", ако не му дадеш 50%, той ще вземе 100% Снимка: © Getty Images

Можеше ли Западът да не допусне избухването на войната в Украйна?

Да, ако не беше оставял свободни ходове на Владимир Путин при всяка негова проява на пълно незачитане на международното право, според Бил Браудър.

Браудър е идеологът на закона "Магнитски" - американското законодателство, което позволява налагането на финансови санкции срещу чуждестранни граждани, за които има сериозни доказателства за извършване на мащабни корупционни престъпления и нарушения на човешките права.

Финансистът оценява скритите активи на Владимир Путин и неговите доверени лица на трилиони долари, скрити в банкови сметки и имоти по света.

"Знаем как перат парите. Знаем през кои банки са минали. Знаем и къде се намира част от тези пари. Дори голяма част. Знаем кой държи парите на тези хора - т.нар. руски олигарси. Не просто съм гневен, сърцето ме боли, че запорирането на тези активи не се случи навреме, а се чакаше, докато Русия нападна Украйна", казва той в подкаста на юриста и бивш прокурор по финансови престъпления Прийт Барара "Stay Tuned with Preet".

В края на 90-те години Бил Браудър работи като инвестиционен мениджър в Русия, като купува акции в подценени предприятия в тежко състояние и опитва да използва позициите си в тях, за да промени управлението им. За няколко години той се превръща в един от най-големите частни инвеститори на руския финансов пазар. През 2005 г. когато Владимир Путин вече е на власт в Русия, Браудър получава забрана да стъпва в страната, а офисите му в Москва са обискирани от службите за сигурност.

Американецът назначава специалиста по данъчно право Сергей Магнитски да разследва какво се случва и той открива, че собствеността на руските му активи е прехвърлена незаконно на осъждано лице, което без основание получава 230 милиона от възстановени данъци. Вместо да арестуват извършителите на престъплението, руските власти задържат човека, който ги изобличава - Сергей Магнитски. Юристът е държан в затвора в продължение на една година, където е убит.

Браудър си поставя за цел да проследи потока на откраднатите пари. С помощта на журналисти от Дания и от разследващата медийна организация OCCRP открива, че част от тях се държат в естонското подразделение на Danske Bank.

"Когато те започнаха да обработват базите данни, открихме, че не 200 милиона, а 230 милиарда долара мръсни пари са преминали през естонския клон на Danske Bank. На практика това са мръсни пари от Русия. Това е само една европейска банка от среден размер с един конкретен клон", казва той в подкаста.

Той дава пример с двореца в Геленджик, който екипът на Алексей Навални разкри, че принадлежи на Путин - цената на изграждането му е 1,3 млрд. долара.

"Имам приятел, който притежава страхотна ски-хижа в Швейцария - Путин искаше да я купи и увеличаваше офертата си 5-кратно, докато наддаваше за нея", казва той. Проследяването на незаконните руски пари по света е описано в най-новата му книга "Freezing Order".

Бизнесменът обвинява западните правителства за това, че с бездействието и незаинтересоваността си са овластили Путин да извършва серия от престъпления.

"Винаги когато се срещам с депутати и министри по света и се опитвам ги накарам да заемат твърда позиция срещу Путин, те ме гледат така, сякаш съм някакъв досадник, екстремист. Казват: "Да, интересна история, разбираме, че имате проблеми. Но това е положението". Сега Путин извършва масови убийства на цивилни хора всекидневно и ние го наблюдаваме на живо по телевизията. Не мога да ви опиша колко съм потресен от това", казва той.

Маестро Валерий Гергиев - лукс за милиони долари на гърба на благотворителност

Браудър е един от хората, които до последно вярват, че руският президент няма да се осмели да нападне Украйна въпреки всички свидетелства, че готви инвазия.

"Всичко, което той вършеше досега, можеше да бъде приписано на друг или да бъде отречено. Когато Русия нападна Грузия - те казаха "Грузия нападна първа, ние само се отбранявахме". Когато превзеха Крим, казаха, че това не са техни войници, а са "малки зелени човечета", които са на почивка. Когато хакнаха американските избори, казаха, че не са виновни те. Когато изпратиха агенти на ГРУ в Солсбъри, за да отровят Сергей Скрипал с новичок, казаха, че са отишли да разгледат катедралата...

"Путин винаги можеше да отрече вина, защото искаше да стъпва с единия крак в цивилизования свят, докато другият му крак е в криминалния свят. Искаше да може да ходи на Световния икономически форум в Давос, на срещите на Г-20, да бъде домакин на международни спортни събития. В същото време - поръчваше убийството на опонентите си и планираше всевъзможни зловредни акции.

"Изненада ме това, че стъпи с двата крака в криминалния свят", казва той.

Решението на САЩ и Великобритания да изпреварят Путин и да разпространяват публично цялата разузнавателна информация, която показва подготовката му за война, е ход, който "може би промени развитието на историята и даде шанс на украинците да се борят, като цяла Европа застана на една страна".

"Путин планираше да каже, че това е някаква операция за самозащита, но това обяснение не сработи при никого - нито при германците, нито при французите, нито дори при унгарците, които са най-големите му поддръжници в Европа. Всички осъзнаха какво се случва - неприкрита агресия срещу суверенна държава", казва той.

Санкциите срещу Владимир Путин и руските олигарси са закъснели, но са ефективен начин да бъде лишен от ресурси за продължаващата военна агресия, смята Бил Браудър.

Дворците на руските олигарси във Франция

Той определя като погрешно схващането, че запорирането на парите на най-богатите руснаци може да ги мотивира да въстанат срещу Путин и да го свалят от власт.

"Олигарсите съществуват, забогатяват и са на свобода само заради благоволението на Владимир Путин. Във всеки един момент той може да направи каквото си поиска - и го е показвал няколко пъти. Хвърли Михаил Ходорковски в затвора за 10 години. Когато Путин дойде на власт, Ходорковски беше най-богатият човек в Русия. Притежаваше най-голямата нефтена компания ЮКОС и беше доста самостоятелен - водеше преговори със западни компании за сливания, говореше за нуждата от подобряване на прозрачността в корпоративното управление. Правеше онова, което всеки би очаквал от милиардер-олигарх.

Само че Ходорковски критикуваше Путин. За да му отмъсти, Путин го арестува на частния му самолет в Сибир, върна го в Москва и го даде на съд за укриване на данъци. В Русия има 99,7% осъдителни присъди в наказателни дела. Там няма презумпция за невиновност, просто те вкарват в килия по време на процеса, защото е ясно къде ще завършиш след края на делото. Путин пусна всички телевизии да влязат и да снимат как най-богатият човек в Русия Михаил Ходорковски седи в килията.

Ако си 70-тият по богатство олигарх в Русия и си пуснеш телевизора, ще видиш далеч по-богат и по-могъщ човек от теб в затвора. Каква ще е естествената ти реакция? Нали не искаш и ти да си в затвора?", разказва Браудър.

Цената на "свободата" за най-богатите хора в Русия е 50% от бизнеса им да е за Путин. Ако откажат петдесетте процента, той ще вземе 100.

"Путин има психологията на най-силния човек в затвора. Никой не може да си позволи да се държи неуважително към него, защото ако той допусне един да го направи, всички ще се осмелят. Изведнъж ще се окаже, че не е толкова силен. Фактът, че замразихме активите му чрез олигарсите, е символ на огромно презрение на международно ниво", казва Браудър.

Той отдава неочакваната слабост на руската армия в Украйна на факта, че "в Русия всичко се краде".

"Всяко министерство е като "Семейство Сопрано" - мафиоти от различни кланове се отчисляват на един човек. В случая Министерството на финансите, Министерството на енергетиката, Министерството на телекомуникациите крадат пари и се отчисляват на Владимир Путин. В Министерството на отбраната се случва същото - продават горивото от танковете, продават резервните части на самолетите си. Заплатите на войниците се крадат от техните началници. Всичко е проядено от мръсотия и корупция", казва той.

Тома Пикети и Джоузеф Стиглиц: Време е за глобален регистър на активите на олигарси

Мотивът на Путин да започне войната няма нищо общо с претенцията за историческата роля на Русия и собственото му политическо наследство.

Кражбите на бюджетни средства, които не отиват за здравеопазване, образование или инфраструктура, се забелязват от руските граждани, които в определен момент започват да негодуват срещу управлението.

Тогава Путин използва военната сила, за да разсее гнева им - както в Грузия през 2008 и Крим 2014.

"Пресметливостта на Путин се изразява в тревогата да не бъде изгонен от собствения му народ. Затова може би не е вярно, че е допуснал грешка в Украйна. Рейтингът му е такъв, какъвто Путин би искал да бъде. Спокойно може да продължава да бъде лидер на Русия, без никой да може да оспори властта му. Да, това се случва на много висока цена заради санкциите и замразените пари. Да, изгубил е 20 000 войници. Но той не се интересува от това. Този човек няма понятие какво означава наследство. Как може човекът, който открадна почти всички пари от руската държава в продължение на 20 години, да се интересува от наследството на страната си?", коментира Браудър.

Неговото обяснение за растящия рейтинг на Владимир Путин е силата на пропагандата в Русия. Той дава за пример анкетите с обикновени руснаци по повод войната, които "говорят така, сякаш са с промити мозъци - в техните очи украинците са подчовеци, които заслужават това, което им се случва".

"Съпругата ми е рускиня и тя ми прочете няколко заглавия в руските медии, които бяха абсолютна противоположност на истината. Помолих я да ми ги прати, за да ги публикувам в Twitter и хората да видят какво четат руснаците. Тя се забави, аз бях забравил за това, но след известно време на телефона ми се появи нотификация: "Украинците взеха 15 000 заложници". Изведнъж си казах - какво се случва, досега украинците се държаха нормално, а сега са започнали да пленяват хора? И тогава си дадох сметка, че тя e започнала да ми изпраща руските заглавия.

Дори аз, хвърляйки само един поглед на новината, реагирах емоционално. Представете си какво се случва в Русия, където тази информация ви бомбардира по 24 часа на ден. Всеки човек, когото познавате и уважавате, получава същата информация и коментари. Така се стига до рейтинг от 83% за Путин".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

И Живко Коцев вече е с обвинение за участие в организирана престъпна група

Наложена му е парична гаранция в размер на 20 000 лева.

19:02 - 17.04.2024
Важно днес

Смяна на местата и в "Булгаргаз", Деница Златева вече не е изпълнителен директор

Мястото на Златева заема Веселин Синабов

18:05 - 17.04.2024
Европейски дневници

Гласуването за Европарламент е все по-важно, но интересът в България остава по-нисък

Проучване на "Евробарометър" сочи ръст на интереса към вота

17:07 - 17.04.2024
Важно днес

Наводненията в Дубай: Отменени полети и парализа по пътищата след най-тежките валежи за последните 75 г.

Валежите надхвърлят всичко, документирано от началото на събирането на данни през 1949 г.

15:31 - 17.04.2024