"Страх" на режисьора Ивайло Христов, който беше избран от Националния филмов център като българско предложение за "Оскар" за най-добър чуждоезичен филм, не успя да стигне до късата листа за номинациите в тази категория.

Филмовата академия на САЩ публикува списък с общо 15 заглавия от различни държави, които преминават към следващия етап на гласуване - сред тях има филми от Косово, Бутан и Панама, които за първи път стигат до последното ниво преди номинация за "Оскар".

Българското предложение обаче е останало извън списъка на Академията.

Изборът на "Страх" през октомври 2021 г. от НФЦ провокира напрежение в киносредите, след като режисьорът Теодор Ушев описа странния процес, по който комисията е подбрала филма.

Ушев посочва, че 7-членното жури в НФЦ се е събрало в състав от само петима души. Двамата отсъстващи са изпратили вота си предварително. Мнозинството сред присъствалите петима преки участници в гласуването е било в полза не на "Страх", а на "Жените наистина плачат" на Мина Милева и Весела Казакова.

Филмът на Милева и Казакова беше представен на фестивала в Кан през юли 2021 г., а номинираната за "Оскар" Мария Бакалова играеше в една от водещите роли.

Ушев коментираше, че не оспорва качествата на "Страх", като изтъкваше операторското майсторство на Емил Христов и играта на Светлана Янчева в главната роля. Той обаче обвини хората, разпределящи ресурсите за българско кино, в "системен расизъм, сексизъм и културен дениализъм".

От своя страна, режисьорът Ивайло Христов изрази песимистична прогноза по въпроса дали очаква собственият му филм да стигне до номинация или награда "Оскар", като обясни проблема с липсата на пари за силна рекламна кампания.

"Кога ще има български филм на "Оскарите"? Ами когато има пари. Това е отговорът", каза той в интервю за bTV, като цитира личния си опит като режисьор на "Каръци" - филма, номиниран от България за наградите през 2016 г.

15-те заглавия, от които ще бъдат излъчени номинациите за "Оскар" за чуждоезичен филм, са следните:

Австрия - "Great Freedom"
Белгия - "Playground"
Бутан - "Lunana: A Yak in the Classroom"
Дания - "Flee"
Финландия - "Compartment No. 6"
Германия - "I’m Your Man"
Исландия - "Lamb"
Иран - "A Hero"
Италия - "The Hand of God"
Япония - "Drive My Car"
Косово - "Hive"
Мексико - "Prayers for the Stolen"
Норвегия - "The Worst Person in the World"
Панама - "Plaza Catedral"
Испания - "The Good Boss"

Deadline обръща внимание, че френското предложение "Titane" също е изпаднало от късата листа за номинациите за "Оскар". Филмът на Жюлия Дюкурно спечели "Златна палма" от Фестивала в Кан през 2021 г.

"Drive My Car" на японския режисьор Рюсуке Хамагучи се смята за един от фаворитите за награда за чуждоезичен филм - наскоро той спечели признания от Асоциацията на филмовите критици в Лос Анджелис и в Ню Йорк.

Сред останалите продукции, които може да привлекат най-много гласове от журито за номинации, са предложенията на Норвегия, Исландия, Косово, Германия, Финландия, Иран и Италия.

Иран участва с филм на Асгар Фархади, които вече има две награди "Оскар" за най-добър чуждоезичен филм.

Паоло Сорентино е режисьорът на "The Hand of God", който ще представлява Италия на Оскарите през 2022 г.

Късата листа е излъчена на база на гласуването от страна на членове на Академията от всички сфери на киноиндустрията, които са поканени да оценят фимите от общо 92 кандидатстващи държави. За да се отчете гласът им, всеки от тях е трябвало да покрие минимален норматив за изгледани предложения в категорията.

До номинации ще стигнат онези филми, които съберат най-много гласове от членовете на Академията. За да гласуват, те ще трябва да гледат всички 15 предложения в късата листа.

Гласуването ще приключи на 1 февруари 2022 г., окончателните номинации във всички категории ще станат ясни на 8 февруари, а "Оскарите" ще бъдат раздадени на церемония на 27 март.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Салман Рушди беше нападнат с нож по време на лекция

Нападателят на автора на "Сатанински строфи" е задържан

Българите в чужбина ще гласуват в 733 секции на 2 октомври

На последните избори бяха отчетени 225 785 гласа от чужбина

Бизнесът обвини "Булгаргаз", че купува газ с надценки за септември

Според служебния министър - сделката е станала на "доста добра цена"

Кадри от времето на ГЕРБ се озоваха на ключови позиции в служебния кабинет

Съветници, зам.-министри и нов шеф на тол системата имат стари връзки в ГЕРБ

Disney изпревари Netflix по брой абонати и стана номер едно в стрийминга

Само 16 месеца след пускането ѝ на световния пазар, Disney+ достигна до над 100 милиона абонати - постижение, което отне на Netflix цяло десетилетие.

"Авакс": Интерконекторът ще е готов не по-късно от първата седмица на септември

Строителите твърдят, че са на финала на предаването на обекта

Българското кино пак остана без пари заради скандали и "борба на кланове"

Втори пореден конкурс за финансиране на игрални филми е блокиран в съда

TikTok уж забрани руското съдържание, но то още е достъпно - и в Русия, и у нас

Европейско изследване откри руски акауни, които заобикалят ограниченията

МРРБ "отчете" недовършени обекти по газовата връзка с галерия от площадките

Малко по-рано компанията ICGB съобщи, че всички основни строителни дейности са приключени