Снимка: © Getty Images

По време на пандемията цените на луксозните часовници втора ръка удариха небесата, а апетитът на купувачите изглеждаше безграничен. Търсенето не се дължеше на колекционери и истински любители на часовници, а на биткойн милионери и друг тип инвеститори, които издирваха добра покупка с цел бъдеща печалба.

През последните няколко месеца обаче истерията лека-полека се укроти. Според т. нар. Subdial 50 Index, който показва представянето на 50-те най-търгувани луксозни часовника, те са поевтинели с над 20 процента от началото на април. Някои експерти смятат, че „балонът Rolex“, както наричат феномена, вече се е спукал.

В пандемичния период браншът преживя безпрецедентен бум. Асоциацията на швейцарската часовникарска индустрия, която доминира на световния пазар, регистрира 30-процентов ръст на експортните продажби през 2021 г.

Огромното търсене на класически часовници обаче не можеше да бъде задоволено. На сивия пазар, т.е. извън бижутериите и бутиците на производителите, цените непрекъснато достигаха нови рекорди. Стоманен Nautilus 5711/1A-010 от Patek Philippe, например, струваше над 180 000 евро в средата на април, което е шест пъти над каталожната цена.

Nautilus 5711/1A-010 от Patek Philippe

Причините за този пик в цените бяха многобройни. Във времена на ниски лихви и растяща инфлация много хора гледат на луксозните часовници като на алтернатива на акциите, облигациите и надценените недвижими имоти. Невероятната възвращаемост при инвестиция в някои модели привлича и много спекуланти. Най-популярните "тиктакащи" аксесоари като Patek Philippe Nautilus, Rolex Daytona и Royal Oak от Audemars Piguet удвоиха и утроиха стойността си на сивия пазар в рамките на три години. Много инвеститори вече не купуват часовници от страст, а защото усещат бързи пари. Неслучайно на определени модели им казват „Биткойн на каишка“.

Rolex Daytona Platinum 40mm Ice Blue Index DialНо подобно на краха на пазара на криптовалути, стремглав спад понася и този на употребяваните луксозни часовници. След тежките загуби на фондовия пазар и високата инфлация, инвеститори и спекуланти очевидно вече не се чувстват толкова добре с парите си. Много купувачи пускат часовниците си обратно на пазара на по-ниски цени, за да избегнат по-големи загуби. Във времена като тези разликата между истинските колекционери и спекулантите става очевидна.

Сега Nautilus, който струваше 180 000 евро в средата на април, върви около 140 000 евро. Базираната в Цуг, Швейцария, компания за нови и употребявани колекционерски модели часовници "Хронекст" наскоро уволни една четвърт от персонала си - 40 от 150 служители. Главният изпълнителен директор и съосновател Филип Ман се аргументира с "неохотното потребителско поведение" поради пазарните сътресения, инфлацията и войната в Украйна.

Едно нещо обаче остава непроменено и това е търсенето на нови модели на Rolex или Patek Philippe. Производителите имат дълги списъци на чакащи и само най-лоялните клиенти могат да се доберат до търсените икони.

Според експерти в бизнеса, спадът на цените би имал отрицателно въздействие върху имиджа на марките, само ако стойността на употребяваните луксозни часовници падне доста под нивата на новите. Този риск обаче би съществувал в случай, че се стигне до „много дълга и мащабна икономическа криза“.

По принцип производителите нямат интерес от факта, че цените на вторичния пазар са толкова високи. Тяхната търговска цел е клиентите да ценят и носят техните часовници, вместо да ги държат в сейф като инвестиция.

За да запазят ексклузивността си, производители като Patek Philippe поддържат изкуствено малките си производствени бройки, особено след като така или иначе не биха могли да отговорят на огромното търсене.

В случай, че часовници от техните бутици се появят на сивия пазар малко след като са били закупени от клиент, производителите се намесват. Така наречените флипери, които купуват скъпите аксесоари и веднага ги продават отново, попадат в черни списъци и вече не могат да получат достъп до часовници.

Анализаторите на лукосозния сегмент стоки прогнозират, че предвид глобалните икономически сътресения дъното на цените на колекционерските часовници може още да не е достигнато. Докато руската агресия в Украйна и напрежението около Тайван не свършат, ситуацията с часовниците втора ръка ще остане крехка, смятат те. Съответно и съветът е хората да се въздържат от продажби, освен ако не им се налага.

А старите колекционери си мечтаят за времето, когато часовници купуваха хората, които имат истинско отношение към тях.


Богатите нито плачат, нито са спрели да пазаруват - луксът бележи върхове Богатите нито плачат, нито са спрели да пазаруват - луксът бележи върхове

700% ръст в продажбите - Как мъжката чанта се оказа на върха в модата 700% ръст в продажбите - Как мъжката чанта се оказа на върха в модата


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

"Това е моето политическо завещание": Стотици гости на премиерата на книгата на Иван Костов

"Ако демократичната общност се превърне в авангард и излъчи своите силни послания към обществото, много бързо ще се решат другите проблеми"

21 офиса на Еконт в страната ще работят и в неделните дни

В рамките на 24 часа, всеки потребител на Еконт в районите на тези 21 офиса, ще има възможност да вземе пратката си.

Дагестан отказва на Кремъл да изпраща мъжете си като пушечно месо в Украйна

Втори ден на протести в Махачкала срещу войната

Kaufland изгради парк с над 300 нови дървета в кв. „Горубляне“

Избрани са видове, които пречистват повече въздуха

Урсула фон дер Лайен идва в България за откриването на интерконектора с Гърция

Това е второто посещение в България на председателя на ЕК за тази година

Русия изпрати въоръжена охрана на границата с Грузия заради бягащите резервисти

Почти 5000 автомобила чакат на пункта "Верхний Ларс", за да напуснат Русия

Шофьорът, предизвикал катастрофата на Околовръстното, е бил дрогиран и пиян

В кръвта на 39-годишния шофьор са открити кокаин и 1,7 промила алкохол

32-годишната жена на Берлускони стана депутат от Сицилия, без да e стъпвала на острова

Коя е Марта Фашина - най-новата любов на Силвио Берлускони и депутат от "Forza Italia"