Бареков, Стъки, Блъсков и ПИК правят партия върху FB-групата "Провинция срещу София - да видим дали сме повече! Давайтееееее"

Николай Бареков, Петьо Блъсков от "Труд", Недялко Недялков от ПИК и MMA-боецът Станислав Недков-Стъки са решили да създадат "консервативно-патриотична политическа платформа" в знак на недоволство срещу готвеното правителство на "евроатлантическите ценности" - проява на "унизително малодушие" на партийните лидери по техните думи.

Проектът им "Братя българи" се оказа базиран на Facebook-страница със същото име, която според авторите на "манифеста" събрала 68 000 последователи за "броени дни".

Всъщност проверка във Facebook показва, че до 7 октомври 2022 г. страницата им се е казвала "Провинция срещу София - да видим дали сме повече!Давайтееееее" и съществува от 2009 г.

Преименувана е няколко дни преди "13 известни журналисти, издатели, общественици, учени и интелектуалци", както сами се описват, да решат да правят "платформа". В информацията все още е запазена категорията ѝ "Само за забавление".

Досега тя е служила основно за разпространение във Facebook на новини от сайта на Недялко Недялков и за мотивационни картинки с цитати на известни личности - най-масовата "въдица" за случайни кликове в социалната мрежа.

За Николай Бареков това ще е поредният политически проект след "България без цензура", с която стана евродепутат за един мандат и вкара парламентарна група с помощта на партията на Христо Ковачки, Земеделците на Румен Йончев (настоящ коалиционен партньор на Стефан Янев) и др.

Стъки беше направил неуспешен опит да влезе в парламента през 2013 г. с листата на ГОРД на Слави Бинев и Румен Ралчев. В последните години беше сред видните защитници на кабинета на Бойко Борисов срещу антиправителствените протести от 2020 и разкритията за раздаваните пари от Министерството на спорта при Красен Кралев.

През 2003 г. Петьо Блъсков също беше политически кандидат, но за кмет на София (спечелил 1524 гласа), поддържан от т.нар. Алианс за социално-либерален прогрес - в контраст с последните му симпатии към консерватизма.

Възванието на групата започва с катастрофална картина на "напълно лишена от политическо лидерство и държавен суверенитет" България.

На този фон те очертават поредната популистка програма - микс между Виктор Орбан, Ярослав Качински и Джорджа Мелони - с отрицание на "политиките за смяна на пола на нашите деца" от "брюкселските бюрократи", призиви за "силен български лев" (който се намира под валутен борд от 1997 г.), и "неприкосновена държавна граница".

Обявяват се и за система, в която "съдебната власт не може да бъде заложник на функционирането на изпълнителната, нито да е зависима от капризите на политиците" - остава неясно дали изобщо съдебната власт следва да се отчита пред когото и да било, нито как гледат на подчиняването ѝ под правителствен контрол в държави като Унгария и Полша, които иначе дават за пример.

"Назряла е необходимостта от създаването на нова, дясна, народна, българолюбива консервативно-патриотична политическа платформа, основана на християнските и семейните ценности", казват още авторите на манифеста.

Освен Блъсков, Бареков, Недков и Недялков в групата влизат още: бившият шеф на пресцентъра на МО при Красимир Каракачанов Александър Урумов, Соня Колтуклиева, добила нежелана "слава" в предизборната кампания след обвиненията на Радостин Василев срещу нея, бившият издател на "7 дни спорт" Юлий Москов, един от "борците" срещу "норвежците" и Истанбулската конвенция Давид Александров и др.

Това не е първата им обща изява - през юни те решиха да внесат подписка за връщане на хартиените бюлетини (в синхрон с исканията на ГЕРБ и ДПС), а малко след изборите от април 2021 обявиха, че учредяват неформално "консервативно" движение срещу "опростачването и чалгаризацията".

КПК при ПИК: Кой кой е в новия Консервативно-патриотичен кръг


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Работата на актьора над себе си. И на пиара върху нас

Сериозно ли е да сравняваме заслугите на PR-а на Народния театър със заслугите на неговите творци?

14:09 - 07.12.2022

САЩ одобриха продажбата на танкове M1A1 Abrams на Полша в потенциална сделка за 3,75 млрд. долара

Ако сделката бъде осъществена, Полша ще разполага с по-голям танков флот от Франция, Германия или Великобритания

14:03 - 07.12.2022

Руският митрополит и Митрофанова се оказаха гости на Симеон Сакскобургготски във Врана

Докато хората протестираха пред руската църква в София

13:12 - 07.12.2022

Асен Василев иронизира "полета на гълъба" след критики на Донев към ПП

Донев определи като PR-фокус настояването на ПП за изслушването му за Шенген

12:45 - 07.12.2022

Китай смекчи някои от най-тежките си Covid мерки

Промените след протестите продължават

12:37 - 07.12.2022

Германия предотврати опит за държавен преврат

Заговорниците са планирали да върнат модела на Втория райх

10:52 - 07.12.2022

Борисов и Ердоган може да са провели среща за кабинет с ДПС, твърди Стоян Михалев от ДБ

Депутатът от ДБ каза, че е дочул в кулоарите за неформална среща на Борисов в Турция с някои от "много висшо ниво"

10:46 - 07.12.2022

Демократите укрепиха мнозинството си в Сената на САЩ след оспорвана победа в Джорджия

Победата на Уорнък осигурява на демократите 51-ото място в Сената

10:13 - 07.12.2022