Снимка: © Getty Images

100-часова работна седмица. Влошаващо се физическо и психическо здраве. Растящ риск от загуба на служители в изключително кратки срокове. Това не е епизод от сериала "Industry", a реалната ситуация в Уол Стрийт. 

А това са само част от критиките, които 13 млади анализатори от инвестиционната банка на Goldman Sachs отправят към ръководителите си след проведена анкета сред колегите си.

Авторите на проучването са започнали работа в банката през последната година, която съвпадна и с кризата около Covid-19. Изследването не е представително за цялата индустрия, но показва сериозното натоварване, на което са подложени младите професионалисти в най-елитното ниво на световната финансова система. 

Резултатите от анкетата, които бяха разпространени в социалните мрежи, показват, че средният брой работни часове за седмица към началото на февруари 2021 г. се равнява на 105 ч.

98 часа е средният седмичен брой на времето, отделено за работа сред "новобранците" в Goldman Sachs, откакто са станали служители на банката. 

"Колко часа спите нощем?" - "Средно 5 ч.". "Кога лягате да спите обикновено?" - "В 3 през нощта".

 "Липсата на сън, отношението на старши банкерите, психическият и физическият стрес... Преминал съм през отглеждане в приемно семейство, но това със сигурност е нещо по-лошо", пише един от участниците в изследването. 

"Вече не мога да спя, защото нивото на тревожност е огромно". / "Тялото ме боли физически постоянно, а психически се намирам в наистина мрачно място". 

"Безработицата е по-малко плашеща от мисълта, че тялото ми може да не издържи, ако продължавам с този начин на живот". 

"Имаше един момент, в който не се хранех, не се къпех, не правех нищо друго освен да работя от сутринта до посред нощ". 

"Не кандидатствах за тази работа с очакването,че ще работя от 9 сутринта до 5 следобед. Но и не очаквах, че ще се налага да работя постоянно между 9 сутринта и 5 сутринта". 

"Не е ОК да работя по 110-120 часа на седмица! Сметката е много проста - остават ми 4 часа на ден за хранене, спане, баня и транспорт. Това е отвъд представите за "упорита работа". Това е нечовешко". 

Участниците в анкетата споделят още, че отношенията им с приятелите и семейството са пострадали също толкова отчетливо, колкото и личното им здравословно състояние. 77% от хората казват, че са станали жертва на тормоз на работното място. Всеки от тях казва, че е готов да напусне до 6 месеца, ако условията в банката не се подобрят. 

Преди да постъпят в Goldman Sachs, анализаторите са оценявали собственото си психическо здраве на 8,8 от 10, а физическото си състояние - на 9 от 10. 

Напрежението от работата обаче е свело самооценките им до 2,8 от 10 (за психическо здраве) и 2,3 от 10 (за физическо здраве). 

Младите банкери настояват Goldman Sachs да въведе лимит за не повече от 80 работни часа на седмица (около 11 часа на ден), да бъдат оставени да почиват в събота или да не получават задачи след 21 ч. в петък, да се прекратят промените в последния момент по презентации за срещи с клиенти и др. 

Изводите от анкетата са представени пред мениджмънта на Goldman Sachs още през февруари, като от банката твърдят, че са взели предвид препоръките на колегите си, за да предотвратят бърнаут-кризите. 

"Признаваме, че служителите ни са много заети, защото бизнесът ни е силен, а обемът на работа е рекордно висок. Една година след началото на Covid-пандемията, хората са разбираемо преуморени, затова се вслушваме в техните притеснения и предприемаме стъпки, за да разрешим проблемите", се казва в тях. 

"Уол Стрийт отдавна е предпочитаното място за работа на хората, които могат да издържат на продължително натоварване и това се потвърждава по време на пандемията. Но появата на подобни оплаквания нямат нищо общо с опита на по-висшите мениджъри от финансовия сектор да представят инустрията като по-мека и внимателна, за да привлекат и задържат младите професионалисти", пише Fortune. 

Напрежението в компанията е било достатъчно високо, за да накара Goldman да наложи нови мерки - включително да отказва някои поръчки, за да може служителите да се справят с работното натоварване, твърди медията, като цитира източник от банката.Пандемията и усещането да нямаш време да останеш сам със себе си

"Или през вратата, или през прозореца": Процесът срещу France Telecom

Бърнаутът си е чиста депресия


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Протестът на градския транспорт в София ще пропуска само ученици за матурите

Трафикът в столицата ще е силно затруднен след 8:30 ч.

Защо Путин подцени Украйна и как ФСБ заложи провала на войната

Пълна изолация, извънредна подозрителност, корумпирани служби за сигурност и засилено желание за мъст - мотивите за военната инвазия

Lenovo Tab P12 Pro – отличителен, вълнуващ и продуктивен

Моделът разполага с втори безжичен екран за компютър

Политици и сайтове с опорки в комбина: Как руската пропаганда стига до българските читатели

Пропагандните статии за Русия са се увеличили 10 пъти след началото на войната

За първи път от 30 г. жена оглави правителството на Франция

Елизабет Борн - "работохолик", технократ и лице на социалната реформа на Макрон