Бърни Сандърс се очертава големият победител в предварителните избори на Демократическата партия в Невада. Преброяването все още тече, но резултатите показват, че Сандърс води с 46,6%. Втори в надпреварата е Джо Байдън с около 19%. Следват Пийт Бутиджидж с 15,4%, Елизабет Уорън с 10,3% Ейми Клобучар с 4,5% (прогнозните резултати са според CNN). Най-важен е броят на делегатите, които кандидатите ще успеят да излъчат. От Невада общо трябва да бъдат избрани 36 делегата за националната партийна конференция, която ще определи кандидата за президент от Демократическата партия. 
С тази победа Бърни Сандърс все повече се налага като фаворит в надпреварата за президенската кандидатура на демократите. В Невада той успя да спечели подкрепата на мнозинството от испаноговорящите гласоподаватели и афроамериканците, въпреки съмненията, че Сандърс няма да се справи добре сред тези групи. 
Бившият вицепрезидент Джо Байдън, макар и втори, също може да е доволен, защото след неуспехите в Айова и Ню Хемпшир, най-после успя да изпревари съперниците си Пийт Бутиджидж, Елизабет Уорън и Ейми Клобучар. Основният аргумент на Байдън е, че „демократичен социалист” като Бърни Сандърс няма шанс да спечели изборите срещу Доналд Тръмп.

Байдън се надява, че ще успее да направи голямо завръщане на следващите предварителни избори в Южна Каролина (29 февруари) и особено на т.нар. Супер вторник (3 март), когато гласуват 14 щата. Тогава се очаква в надпреварата да се включи и Майкъл Блумбърг


Поради особеностите на американската избирателна система, успехите на Сандърс могат да активират най-тревожния за демократите предизборен сценарий – този, при който Сандърс е събрал най-много гласове в края на предварителните избори, но да не успее да получи подкрепата на мнозинството делегати на националната конференция в Милуоки през юли. За да получи номинацията, Сандърс ще има нужда от 1911 гласа. Ако няма толкова, ще последват допълнителни гласувания, при които делегатите вече ще са свободни да избират кого да подкрепят. В допълнение, ще гласуват и 770 „супер делегати“ – това са партийни представители, които са делегати по право, а не са избрани в процеса на предварителните избори. 
 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Прочети